Uitbreiding hightech faciliteit Prodrive Technologies op het Science Park in Eindhoven
Tekst: Lieke van zuilekom I Beeld: Isolectra
‘Stekerbaar, intelligent en minimaal energieverbruik’
Het moderne technologiebedrijf Prodrive Technologies in Eindhoven dreigde uit haar bouwkundige jas te groeien. Daarom is de huidige hightech-faciliteit op het Science Park in Eindhoven flink uitgebreid. De indrukwekkende aanbouw van circa 21.000 m2 is maar liefst 35 meter hoog, telt zeven bouwlagen en wordt rechtstreeks verbonden met het bestaande gebouw. Om een gezonde snelheid in het project te houden, is waar mogelijk gewerkt met prefab beton. Bovendien is er gekozen voor een stekerbare verlichtingsinstallatie met circa tweeduizend inlegarmaturen. In februari 2023 is de uitbreiding opgeleverd.
De uitbreiding werd gerealiseerd door Wijnen Bouw. ETB Willem Bos was verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de elektrotechnische installaties. Van de licht- en krachtinstallaties tot en met de regelbekabeling, databekabeling (koper en glasvezel) en bekabeling voor de toegangscontrole-, brandmeld- en inbraakinstallatie. “Kortom: voor alles waar een kabel aan zit”, resumeert Patrick van Asseldonk, Bedrijfsleider van ETB Willem Bos. Voor de bekabeling van de verlichtingsarmaturen nam de allround elektrotechnisch Installateur uit Someren contact op met Isolectra.
Systeemplafonds met inlegarmaturen
“De uitbreiding is uitgevoerd als een cleanroomomgeving”, vertelt Van Asseldonk. “Met uitzondering van de zevende verdieping is het gehele pand voorzien van systeemplafonds met Signify inlegarmaturen. Voor het doorlussen van deze inlegarmaturen maakten wij gebruik van de Wieland koppelsnoeren van Isolectra, waarmee wij al vele jaren succesvol projecten uitvoeren.”
Veel tijdswinst
“Kantoorgebouwen zoals voor Prodrive Technologies lenen zich, net als hotels, ziekenhuizen en andere utiliteitsgebouwen, bij uitstek voor stekerbaar installeren”, benadrukt Jordi Blanker, Accountmanager bij Isolectra. “Immers wordt veelal met repeterende stramienen gewerkt. Bijvoorbeeld verlichtingsinstallaties kunnen eenvoudig worden doorgekoppeld. Hierdoor wordt enorm veel tijdswinst behaald, zonder in te boeten aan kwaliteit, betrouwbaarheid en levensduur. Voor de uitbreiding voor Prodrive Technologies is gekozen voor een DALI lichtregeling in combinatie met bewegingssensoren en circa tweeduizend verlichtingsarmaturen. Isolectra leverde hiervoor de koppelsnoeren, connectoren, verloopstekkers en prefab lasdozen.”
Wieland GST18®-serie
“We zijn al in een heel vroeg stadium bij dit project betrokken”, vertelt Blanker. “Op basis van de installatietekeningen en in nauwe samenspraak met Projectleider Patrick van Asseldonk en Werkvoorbereider Mark de Gouw van ETB Willem Bos hebben wij het juiste stekerbare systeem en de juiste installatiewijze voor dit project bepaald. We hebben diverse offertes en tekeningen gemaakt, op basis waarvan gekozen is voor onze Wieland GST18®-serie met 3- t/m 5-polige connectoren. Groothandel Koninklijke Oosterberg B.V. stond in voor de just-in-time levering per verdieping.”
Intelligente aansturing, minimaal energieverbruik
“Per verdieping installeerden wij ongeveer 260 inlegarmaturen”, vertelt Van Asseldonk. “De armaturen zijn opgedeeld in twintig rijen van maximaal veertien armaturen. Ook werden op elke verdieping circa vijftien KNX bewegingsmelders gemonteerd. De bewegingsmelders zijn gekoppeld aan KNX DALI-Gateways, waarmee de verlichtingsinstallatie gezoneerd wordt aangestuurd en het juiste lichtniveau per armatuur wordt bepaald.” Zodra beweging wordt waargenomen, schakelen de armaturen direct op naar 100% van het ingestelde vermogen, vertelt hij. “Wordt er gedurende vijftien minuten geen beweging gedetecteerd, dan dimmen de armaturen automatisch terug naar 10%. Na een halfuur gaan ze zelfs helemaal uit, waardoor nergens onnodig energie wordt verbruikt.”
Gecombineerde continu- en DALI-spanning
Normaliter worden per inlegarmatuur twee kabels gebruikt, vertelt Van Asseldonk: een standaard 3-voudige Wieland voedingskabel voor de continue voeding van het armatuur en een 2-voudige Wieland DALI-kabel voor de DALI-sturing. “In dit project hebben we deze kabels voor het eerst gecombineerd. Isolectra leverde 5-aderige besturingskabels met 5-polige connectoren. En ook Signify heeft haar inlegarmaturen voorzien van 5-polige connectoren, waardoor een snelle installatie werd geborgd.”
Prefab lasdozen
Aan het eind van elke armaturenlijn is een prefab lasdoos gemonteerd, die compleet voorbedraad door Isolectra is geleverd. “In deze lasdoos worden de continuspanning en DALI-spanning gecombineerd tot één 5-polige uitgang, waarmee wij stekerbaar kunnen doorlussen naar alle armaturen.” Door stekerbaar te installeren, wordt een maximale flexibiliteit geborgd, benadrukt Van Asseldonk. “In de toekomst kunnen we eenvoudig één of meerdere armaturen verleggen, zonder dat de complete bekabeling vervangen hoeft te worden. Daarmee hebben wij ingespeeld op een belangrijke wens van onze opdrachtgever.”
Doorlussen naar de noodverlichting
Bijzonder is dat op diverse plaatsen in de armaturenlijnen ook noodverlichtingsarmaturen zijn aangebracht. “Hoewel ook deze armaturen om continuspanning vragen, is geen DALI-sturing nodig”, aldus Van Asseldonk. “Daarom hebben wij hier gebruik gemaakt van T-stukken. We hebben de 5-aderige besturingskabels door gelust naar de T-stukken. Vervolgens zijn we via één van de uitgangen door naar het volgende armatuur gegaan. Op de andere uitgang hebben wij een verloopstekker van 5-polig naar 3-polig geplaatst, zodat de noodverlichting een continue voeding van 230 Volt ontvangt.” Ook de verloopstekkers zijn door Isolectra geleverd.
Meer weten? Neem dan contact met ons op!