Stekerbare installaties voor hoogste ‘hybride’ houten gebouw van Nederland

Gepubliceerd op 9 oktober 2023Leestijd: 2 minuten

de haut amsterdam.png

Tekst: Lieke Bousema Beeld: Isolectra

HAUT: uniek in architectuur én duurzaamheid

Met de oplevering van HAUT is Amsterdam een duurzame icoon rijker. Aan de Amstel is tussen 2020 en 2022 een bijzondere woontoren gebouwd, die zich met een hoogte van 73 meter en een constructie van beton, staal en Cross Laminated Timber (CLT) het hoogste ‘hybride’ houten gebouw van Nederland mag noemen. In totaal is zo’n 2.800 m³ hout gebruikt, waarin ruim 2.500 ton CO2 is opgeslagen. Dit staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van zo’n 400 huishoudens! Bovendien is HAUT het eerste woongebouw met een BREEAM-score ‘Outstanding’. HAUT beschikt over zonnepanelen in de gevel en op het dak, groene daktuinen, zo’n 100 vogelnesten, slimme domotica én innovatieve installaties. De stekerbare installaties van Isolectra sluiten hier uitstekend bij aan.

In opdracht van aannemer J.P. van Eesteren verzorgde SDR Elektrotechniek de engineering en montage van alle elektrotechnische installaties in de 52 koopappartementen, algemene ruimtes en parkeergarage van HAUT. Uit oogpunt van revitalisatie en herbruikbaarheid en op verzoek van ontwikkelaar Lingotto is het gros van de installaties in de appartementen en algemene ruimtes stekerbaar uitgevoerd, weet Frans van Loon, accountmanager bij Isolectra. “Van de ABB groepenkasten tot en met de snoeren voor de verlichting, de KNX schakelaars en de wandcontactdozen. Hierbij is gebruik gemaakt van de Wieland GST18® en KNX BST14® systemen.”

Duidelijk gecodeerd
In overleg met SDR Elektrotechniek zijn de koppelsnoeren voor de woningen duidelijk gecodeerd en in overzichtelijke woningpakketten (kits) op het project aangeleverd. “De codes kwamen exact overeen met de montagetekeningen, groepenkasten en wandcontactdozen, waardoor de monteurs snel en foutloos konden installeren”, aldus Van Loon. “Technische Unie stond in voor de just-in-time levering van alle woningkits, terwijl ABB de Wieland chassisdelen voor de groepenkasten reeds heeft voorgemonteerd. En ook het schakelmateriaal van Busch-Jaeger is van tevoren voorzien van Wieland-componenten, waardoor snel en 100% stekerbaar geïnstalleerd kon worden.”

de haut meterkast.png

Flexibel en duurzaam
Wie kiest voor 100% stekerbaar installeren, kiest voor 100% flexibiliteit én duurzaamheid. Doordat de installaties eenvoudig te demonteren en remonteren zijn, kunnen eventuele wijzigingen eenvoudig worden doorgevoerd. Aan het eind van de gebouwlevensduur kunnen de stekerbare technieken bovendien elders hergebruikt worden. “Productie en assemblage vinden plaats in de fabriek, onder de beste arbeids- en klimaatomstandigheden, waardoor afval en verspilling van materialen tot een minimum beperkt worden”, vertelt Van Loon. “Daarmee draagt stekerbaar installeren tevens bij aan de ecologische duurzaamheid van een project.”

Nationale Milieudatabase
Recent zijn de Wieland stekerbare installaties van Isolectra opgenomen in de Nationale Milieudatabase. Architecten, adviseurs, installateurs en andere stakeholders die de Wieland GST18® en RST20® stekerbare installatiesystemen voorschrijven en toepassen in hun projecten, kunnen de data uit de Nationale Milieudatabase benutten om goede productvergelijkingen te maken. Maar ook om de duurzaamheid en milieuprestatie van hun gebouwen te berekenen en zelfs te verlagen.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Onze kennispartners