Stekerbaar installeren in beton

Gepubliceerd op 25 juli 2022Leestijd: 3 minuten

Tekst: Desiree Pennings I Beeld: Isolectra

De vraag naar efficiënte oplossingen in de installatiemarkt blijft groeien. Isolectra introduceert daarom een nieuwe vorm van plug-and-play installeren. Met minder technisch personeel kan er in no time geïnstalleerd worden. Alles wordt stekerbaar aangeleverd en gemonteerd. Meestal gebeurt dit achter holle wanden of verlaagde plafonds. Isolectra laat bij het Van der Valk Hotel in Gorinchem zien dat het ook toepasbaar is in gebouwen zonder loze ruimtes, zoals prefab betonbouw, gietbouw en tunnelbouw.

Het nieuwe Van der Valk Hotel in Gorinchem opent zijn deuren in het najaar van 2022. Het complex zal bestaan uit 157 luxe kamers en suites, 11 vergaderzalen, wellness, een zwembad, fitness, een restaurant, bar, casino en bioscoop. De verdiepingen 9 tot en met 12 worden onder andere stekerbaar uitgevoerd in beton. Dit is bijzonder omdat alle Wieland RST20®-systemen vooraf al in elkaar zijn gezet, zodat de installateur ze alleen nog maar in elkaar hoeft te klikken op de juiste plaats. Vervolgens wordt er direct beton over heen gestort, zoals men dat altijd doet bij tunnelbouw. Uiteraard dienen deze materialen aan speciale eisen te voldoen. Het Wieland RST® beton systeem is daarop getest en gecertificeerd.

simpel snel en flexibel - van der valk.png

Laboratorium- en veldonderzoek
Jordi Blanker, accountmanager bij Isolectra, vertelt: “Installateur Techval heeft ons ingeschakeld voor dit project. Zij wilden nog slimmer, snelller en flexibeler installeren. Wij leveren de e-installatie en leveren technische ondersteuning. Dat de elektrische installatie in Gorinchem direct in beton gestort werd, is echt nieuw en innovatief. Het moet perfect werken, want naderhand kun je er niet meer bij.”

Cor-Hein Slobbe is productmanager bij Isolectra en mede-ontwikkelaar van deze manier van werken. Hij vertelt dat Isolectra drie jaar geleden begon met het testen van stekerbaar installeren in beton. “Je kunt niet zomaar alle producten blootstellen aan beton en ze moeten bestand zijn tegen water. We hebben uitgebreid laboratorium- en veldonderzoek gedaan. We hebben er zelfs speciale kabels voor ontwikkeld die extra sterk zijn.”

Foutloos werken
Techval is ook een innovatief en ambitieus bedrijf en had de durf om deze nieuwe technologie toe te passen. Bij Van der Valk wordt ieder hotel stekerbaar geïnstalleerd en ook het management stond open voor het idee van Techval en Isolectra. Er werd besloten om vier verdiepingen uit te voeren met op elke verdieping een uniek betonsysteem, waarbij zowel de infrastructuur als de kamerinstallatie volledig stekerbaar is uitgevoerd in het beton. “We hebben verschillende verdeelsystemen en kabellengtes uitgeprobeerd. Op basis hiervan konden we samen met Techval de optimale infrastructuur bepalen. Het was een mooie situatie dat de installateur dit graag wilde uitproberen en dat Van der Valk ervoor openstond”, aldus Slobbe.

Nadat de koppelsnoeren en dozen waren geplaatst, werd het beton gestort. Uit het beton steken de stekkers, waaraan de installateurs contrastekkers kunnen koppelen. Daarmee wordt tijd en materiaal bespaard en er zijn minder contactmomenten op de bouw. Omdat er gewerkt wordt met gecodeerde stekers, kan het niet fout gaan.

Ook prijstechnisch is deze manier van werken voordelig, want er is geen sprake meer van doorkruising van brandcompartimenten. Blanker: “Er zijn dus geen brandveilige kabels of verlaagde plafonds nodig.” Zijn collega Slobbe vult aan: “Met name de engineeringsfase is bij stekerbaar installeren anders. Vooraf wordt alles uitgedacht en in elkaar gezet. Hierdoor worden de processen op de bouw een stuk eenvoudiger, waarbij zowel de installateur als de bouwer meer tijd en overzicht hebben.”

simpel snel en flexibel techniek.png

Personeelstekorten opgevangen
Van der Valk en Techval waren zo enthousiast over deze manier van werken, dat ze inmiddels ook bij andere hotels in aanbouw wordt toegepast. Zo worden personeelstekorten binnen de techniek opgevangen, zegt Blanker. “Van der Valk timmert stevig aan de weg en er worden momenteel meerdere nieuwe van der Valk hotels gerealiseerd. Met dit systeem kan Techval veel sneller installeren en het is ook nog eens duurzaam.”

‘Het was een mooie situatie dat de installateur dit graag wilde uitproberen en dat Van der Valk ervoor openstond’

Lees hier meer over het project.

Onze kennispartners