Waar prefab beton en elektrotechniek elkaar ontmoeten: een kant-en-klaar-pakket

Gepubliceerd op 13 maart 2023Leestijd: 4 minuten

Tekst: Annemarie Thönissen (Letterdesk) – Beeld: Isolectra

hotel bloemendaal aan zee.png

Door als installateur, prefab betonproducent en elektrotechnisch leverancier de handen ineen te slaan, ontstond een nieuw revolutionair concept: innovatieve plug-and-play prefab betonelementen. Deze innovatie werd onder andere ingezet bij Hotel Bloemendaal aan Zee, vertellen Jordi Blanker, accountmanager bij Isolectra BV en Maurice van de Wijdeven, technisch adviseur en constructeur bij Prefab Beton Veghel BV.

Isolectra is specialist in stekerbare plug–and–play concepten. Blanker: “Na ervaringen met stekerbaar installeren in tunnelbouw projecten, had Techval de smaak te pakken en zagen ze de integratie van beton en elektra als een mooie innovatie. Van daaruit kwam de vraag of we samen met Techval konden meedenken over een systeem dat ook in betonnen breedplaatvloeren toegepast kon worden. Het was een enorme uitdaging maar het heeft geleid tot succes!”

Isolectra en Techval werkten samen met Prefab Beton Veghel BV, producent en leverancier van geprefabriceerde betonnen systeemvloeren, aan Hotel Bloemendaal. Blanker: “Als je wilt innoveren moet je bereid zijn in het diepe te springen. Gelukkig had ik hiervoor een bijzonder goede partner aan Maurice.” Zeg je innovatie bij Prefab Beton Veghel, dan is Van de Wijdeven erbij betrokken. “Je hebt hem echt nodig, want bij zo’n industrieel proces moet je anders willen denken én doen. Aan de hand van de gesprekken zijn we tot de conclusie gekomen dat ons huidige systeem, stekerbaar in beton, zich prima leent voor stekerbare breedplaatvloeren, wel moest er het een en ander in het proces worden aangepast.”

Innovatieve samenwerking in de bouwwereld
Van de Wijdeven: “Door de vraag of wij deze nieuwe voorzieningen in onze breedplaatvloeren konden storten, zijn wij samen gaan innoveren. Dit was best een nieuwe manier van samenwerken binnen de keten. De directe communicatie met het bedrijf wat de voorzieningen levert heeft er toe geleid dat het een stuk sneller en efficiënter verliep. Het concept van plug-and-play stekkervoorzieningen in een breedplaatvloer verwerken is revolutionair in de bouwwereld.”

bloemendaal aan zee techniek.png

Stekerbare aansluitingen direct in het plafond 
Blanker: “De locatie van Hotel Bloemendaal aan Zee is een enorme trekpleister voor recreanten. De prefab-onderdelen verkorten de doorlooptijd op de bouw en vergen minder beweging op de bouw – helemaal handig in een drukbezochte omgeving. Er is wel meer afstemming nodig voorafgaand aan het project.” Hij vervolgt: “Daarom hebben we in de voorbereiding al samengewerkt met de prefab vloerenleverancier en installateur.”

Deze innovatie vroeg om aanpassing van interne processen. Het is een industrieel proces, waarin men bereid moet zijn om van de al ingerichte werk processen af te willen wijken en aanpassingen te doen. Blanker: “Voordat we starten op de bouw, plaatsen we in de werkplaats de hele elektrotechnische installatie al in breedplaatvloeren van Prefab Beton Veghel BV. Zo zorgen we ervoor dat elektrische voorzieningen direct verwerkt worden in het betonproces.” Vanuit die verdeeldozen wordt een gebouw voorzien van stroom en licht.

Met het unieke stekerbare betonconcept van Isolectra en de voorgeassembleerde nieuwe ABB PMK80 beton lasdozen met Wieland GST18® en RST20® -aansluitingen was het nog nooit zo toegankelijk om op een snelle professionele manier plug-and-play te werken in betonnen elementen.

Hogere kwaliteit door nieuw proces
Blanker: “Dat Prefab Beton Veghel BV niet alleen beton levert, maar ook elektrotechniek, maakt hem uniek. En samen zijn we op het gebied van stekerbaar in beton echt van toegevoegde waarde.” Van de Wijdeven beschrijft dat ze veel hebben getest: “Isolectra BV komt met een  stekkerbare centraaldoos, die wordt getest, bijgeschaafd, geprint met een 3D-printer, en weer opnieuw getest. Hierdoor ligt alles van tevoren op de juiste plek.” Omdat er voorafgaand veel aandacht aan wordt besteed, ligt de kwaliteitsstandaard hoog.

Isolectra leverde de stekkerbare materialen en de 230V-installatie, begeleidde het proces en zorgde voor de 3D-tekeningen en -modellen, het kitten, labelen en informeren. Van de Wijdeven: “De pluggable kabels zijn met de nieuwe centraaldozen ook beter beschermd. En omdat het plug-and-play is, is de foutkans lager. Alles is goed voorbereid door Isolectra BV, dus je hoeft alleen de juiste kleur stekker te gebruiken.”

Blijven innoveren
Van de Wijdeven: “We blijven innoveren en moderniseren. Wij vinden namelijk dat je met het oog op de toekomst bezig moet zijn met prefab-elementen. Juist ook gezien de huidige omstandigheden, zoals het grote tekort in de gehele bouwketen aan personeel en voldoende geschoold personeel. Alles wat het werk makkelijker en sneller maakt, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit, is daarom goed.”

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Onze kennispartners