Stekerbaar installeren in de houtskeletbouw: nóg efficiënter

Gepubliceerd op 22 mei 2024Leestijd: 2 minuten

stekerbaar installeren in de houtskeletbouw nóg efficiënter.png
Tekst Lieke Bousema | Beeld Isolectra

Houtskeletbouw is aan een opmars bezig en dat is niet verwonderlijk. Immers is hout goed industrieel te bewerken en veel milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld beton of bakstenen. Indien houtskeletbouw wordt gecombineerd met stekerbaar installeren, kan bovendien nóg efficiënter gebouwd worden, met minder personeel. Ook worden montagetijden verkort, faalkosten verminderd en de uitstoot op de bouwplaats beperkt.

“Houtskeletbouw wanden en plafonds bieden vaak een uitstekende uitgangspositie voor de aanleg van stekerbare installaties”, vertelt Marc Damsteegt, Technical Consultant bij Isolectra. “Omdat gewerkt wordt met holle wanden en plafonds, kunnen onze installatiekabels hier heel eenvoudig in verwerkt worden. Zowel in droge als in natte omstandigheden, waarvoor wij systemen op maat leveren.”

Aanzienlijke besparingen
Houtskeletbouw wanden en plafonds worden veelal toegepast in de seriematige woningbouw. “Door hierbij te kiezen voor stekerbaar installeren, kan tot 90% op installatietijd en faalkosten bespaard worden”, weet Damsteegt. “Zeker in projecten met een hoog repeterend karakter. Wanneer gekozen wordt voor modulaire bouw, profiteren installatiebedrijven ook van 100% losmaakbaarheid. In navolging van de HSB-elementen kunnen ook onze installaties plug-and-play gemonteerd, gedemonteerd en hergebruikt worden. Bovendien kunnen aanpassingen en uitbreidingen eenvoudig worden doorgevoerd.”

stekerbaar installeren in de houtskeletbouw nóg efficiënter productfoto.png

Voor droge en natte omgevingen
Isolectra’s meest gebruikte systeem voor houtskeletbouwelementen is het Wieland GST18®-systeem, dat speciaal ontwikkeld is voor droge omgevingen. “Ons indoorsysteem is geschikt voor vermogens van 20 Ampère en onderscheidt zich door een hoge kwaliteit en een gunstige prijs”, aldus Damsteegt. “Om de voordelen van stekerbaar installeren ook in natte omstandigheden te kunnen ervaren, ontwikkelden we bovendien het IP65/66/67/68/69 Wieland RST20®-systeem. Dit robuuste en waterdichte systeem voor vermogens van 8 tot 50 Ampère biedt de mogelijkheid om ook HSB-woningen met betonnen installatie- en afdekvloeren 100% stekerbaar uit te voeren.”

Van A tot Z ontzorgd
Isolectra komt graag al in een vroeg stadium bij de installateur en houtskeletbouwer aan tafel, om af te stemmen welke stekerbare componenten op welke plekken toegepast kunnen worden. “Vervolgens wordt ook de levering afgestemd”, aldus Damsteegt. “Monteurs die nog onbekend zijn met stekerbaar installeren, voorzien wij graag van een montagetraining. Naar wens kunnen wij bovendien assemblies maken, waarbij de hollewanddozen en het schakelmateriaal alvast worden samengebouwd. Inclusief bijbehorende snoeren. We werken samen met diverse partners, die hun groepenkasten alvast kunnen voorzien van Wieland-aansluitingen. Ook kunnen we onze bekabelingen just-in-time aanleveren in handige woning- of ruimtepakketten (kits), inclusief duidelijke coderingen, waardoor de monteurs nog eenvoudiger en sneller kunnen monteren.”

Meer weten over stekerbaar installeren in de houtskeletbouw? Bekijk de pagina Houtskeletbouw of neem contact met ons op.

Onze kennispartners