Eenvoudig LED-verlichting testen met de RST® converter

Gepubliceerd op 8 februari 2023Leestijd: 2 minuten

glastuinbouw.png

Is LED-verlichting wat voor mij? Die vraag is eenvoudig te beantwoorden. Probeer het uit. 

Veel telers zijn je voorgegaan door een test te doen zonder grote aanpassingen aan de bestaande installatie. De meeste groeilicht installaties zijn uitgevoerd met lampaansluitingen via een Wieland RST20® connector. Met de RST® converter van Isolectra kan vrijwel elk LED-armatuur worden gekoppeld met de huidige installatie. 

Groeilampen 
Groeiverlichting in de glastuinbouw is niet meer weg te denken. Al jaren worden groeilampen toegepast en al jaren worden deze aangesloten met de RST® connectoren van Wieland. In vrijwel elke kas vind je de Wieland RST® connector die speciaal voor deze omgeving is ontwikkeld. Isolectra vertegenwoordigd Wieland in Nederland, en adviseert de teler en de lampfabrikanten al jaren over de beste connectiviteit in de glastuinbouw.  

converter.png

LED-lampen 
LED-groeiverlichting is onmiskenbaar de trend van dit moment. Elk gewas heeft zijn eigen formule, waardoor de gewasopbrengst verhoogd wordt. Daarbij komt nog dat LED-verlichting ook minder energie gebruikt. Soms wordt de bestaande HPS verlichting vervangen door LED, maar ook worden hybride installaties met LED en HPS en topbelichting of tussenbelichting gemaakt. 

Als er nieuwe groeiverlichting wordt geplaatst moet soms een groeilamp met een groene RST20® connector op een installatie met zwarte connectoren worden aangesloten of andersom. Dat kan qua specificaties wel, maar het past niet op elkaar. Daarom heeft Isolectra de RST® converter ontwikkeld. De nieuwe groeilampen kunnen nu zonder dure aanpassingen aan de infrastructuur worden geïnstalleerd. 

Ook worden er groeilampen uitgevoerd met de kleinere RST16® connector. Om deze in bestaande kassen op bestaande infrastructuur aan te kunnen sluiten, of om extra tussenbelichting toe te voegen aan een bestaande installatie levert Isolectra verloopkabels en splitterkabels.  

De nieuwe LED-lamp wordt met de RST® converter of een verloopkabel of splitterkabel op de oude infrastructuur aangesloten. De bestaande infrastructuur blijft dus volledig in takt. Oude en nieuwe lampen kunnen door elkaar worden gebruikt. De nieuwe groeilampen worden aangesloten op de bestaande infrastructuur.  De kas kan daardoor gedeeltelijk of in etappes worden omgebouwd naar de nieuwe situatie.  

Is LED-verlichting wat voor jou? Probeer het uit. 

Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

 

Onze kennispartners