‘In slechts een paar dagen een complete verdieping installeren’

Gepubliceerd op 13 november 2023Leestijd: 3 minuten

asml 1.png

Tekst: Lieke Bousema | Beeld: Isolectra

Vier nieuwe kantoorgebouwen, een centrale plaza, twee bijgebouwen en de renovatie van een bestaande parkeergarage: op De Run 1000 in Veldhoven wordt een grote bedrijfscampus verder uitgebreid, conform duurzaamheidslabel BREEAM ‘Excellent’ en welzijns- en gezondheidslabel WELL Gold. Mansveld Techniek is al in een vroeg stadium door de opdrachtgever betrokken, om in een bouwteam met Hurks en Croonwolter&dros het omvangrijke project te realiseren. De Eindhovense techniekspecialist is verantwoordelijk voor alle elektrotechnische installaties. Van de beveiligingstechnieken en data-installaties t/m de licht- en krachtinstallaties, waarvoor onder meer gekozen werd voor de stekerbare technieken van Isolectra.

De nieuwe kantoorgebouwen tellen ieder vijf verdiepingen. De gebouwen worden met loopbruggen verbonden, waardoor één indrukwekkend en geschakeld kantoorcomplex met 4.000 werkplekken ontstaat. Mansveld Techniek verzorgt de geavanceerde E-technieken hiervoor. “Op het gebied van safety & security verzorgen wij onder meer de brandmeld- en ontruimingsinstallatie, camera-installatie, magneetcontacten en andere beveiligingstechnieken”, vertelt René van den Biggelaar, Technisch Projectleider bij Mansveld Techniek. “Ook verzorgen wij de data-installaties in plafonds, vloeren en wanden, alle verlichting en de aardingsinstallatie. Bovendien zijn wij verantwoordelijk voor de krachtinstallaties. Vanaf de transformator vertrekken wij met een grote spanningsrail naar de hoofdverdeelkasten en alle onderverdelers. Ook leggen wij alle kabelwegen aan en verzorgen wij de bekabeling voor de antenne-installatie van Ericsson en Vodafone. Last-but-not-least wordt een smart grid van Signify aangelegd, waarmee ook de werktuigbouwkundige installaties worden aangestuurd. Kortom: in dit project komen al onze expertises uitgebreid aan bod.”

asml 3.png

Voeding via de vloergoot
Alle nieuwe kantoorverdiepingen worden voorzien van een vloergoot, waarin de voedingen voor de 4.000 werkplekken plug-and-play aangesloten worden. “Omdat de vloergoten al na enkele installatiedagen permanent gesloten worden, zocht Mansveld Techniek naar een snelle en foutloze installatiemethode”, vertelt Jordi Blanker, Accountmanager Building Installation Technologies bij Isolectra. “Ons stekerbare installatiesysteem sluit hier perfect op aan. Samen met Mansveld Techniek is een mooi installatieplan opgezet, waarvoor Isolectra het tekeningenpakket verzorgde. Groothandel Technische Unie staat in voor de just-in-time leveringen, terwijl Mansveld Techniek de montage verzorgt en een controlerende rol houdt.”

amsl 2.png

Mooie driehoeksamenwerking
“Bijzonder aan dit project is dat we een mooie driehoeksamenwerking tot stand hebben gebracht tussen leverancier, klant en groothandel”, benadrukt Blanker. “Samen zijn we tot een heel mooi en efficiënt plan voor de stekerbare technieken gekomen.” Aan de basis van dit plan lag een aantal specifieke wensen en eisen, vertelt hij. “Zo moest vanuit de opdrachtgever gewerkt worden met de hoogste kwaliteit systemen. Bovendien moesten waterdichte hoofdverdeelkasten worden toegepast, waarvoor wij waterdichte aansluitingen op ons stekerbare systeem hebben gemaakt. Met het installatieplan als onderlegger hebben wij alle stekerbare materialen voorzien van specifieke labels. Hierdoor zien de monteurs van Mansveld Techniek exact welke materialen op welke plekken aangesloten moeten worden. Ook is per kantoorvleugel een installatiekit ontwikkeld, waarin alle materialen voor één kantoorvleugel slim zijn geclusterd.” Van den Biggelaar: “Dankzij de stekerbare technieken kunnen twee monteurs van Mansveld Techniek in slechts een paar dagen een complete verdieping installeren.”

asml 4.pngWieland GST18® en RST20®
Voor de voeding van de werkplekken is gekozen voor het Wieland GST18® systeem in combinatie met Wieland RST20®. Een circulaire keuze, omdat beide systemen onlangs met een categorie 1 milieuverklaring zijn opgenomen in de Nationale Milieudatabase. “De belangrijkste componenten zijn onze Wieland distributieboxen, in combinatie met een groot aantal maatwerk koppelsnoeren”, vertelt Blanker. “Waar aan de ene zijde een Wieland GST18® connector zit, is aan de andere kant een Wieland RST20® connector verwerkt om de waterdichte aansluiting te waarborgen.” De kantoorgebouwen worden vanaf week 6-2024 gefaseerd opgeleverd. In het vierde kwartaal van 2024 moet de nieuwbouw volledig gereed zijn.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Onze kennispartners