Rethink. Reduce. Re-use.

Gepubliceerd op 4 april 2024Leestijd: 2 minuten

circulaire installaties beleven primeur.png
Tekst: Lieke Bousema | Beeld: Isolectra

Circulaire stekerbare installaties beleven primeur

Isolectra en Technische Unie hebben recent en voor het eerst in Nederland stekerbare GST18® materialen uit een project geoogst voor hergebruik. Hiermee zetten de partnerbedrijven een belangrijke stap in de route naar een circulaire economie in 2050.

Om de circulaire economie mogelijk te maken, streeft ons kabinet naar 50% minder primaire abiotische grondstoffen in 2030. Isolectra levert hier een bijdrage aan door de levenscyclus van haar producten conform de R-ladder te analyseren en te optimaliseren. Maar ook door stekerbaar installeren actief te promoten. “Stekerbaar installeren is ook losmaakbaar installeren”, zegt Key Accountmanager Yannick Boertje. “Eventuele wijzigingen kunnen eenvoudig worden doorgevoerd, waardoor de levensduur van de installaties flink wordt verlengd. Aan het eind van de gebouwlevensduur of bij grote wijzigingen kunnen de stekerbare technieken bovendien gedemonteerd en – na een uitgebreid test- en certificeringstraject – elders hergebruikt worden.”

circulaire installaties beleven primeur 2.png

Dat dit geen loze beloftes zijn, bewees Isolectra onlangs in Eindhoven, waar overtallig geworden Wieland GST18® kabels met zorg gedemonteerd en verzameld zijn. Technische Unie heeft de materialen vervolgens met haar elektrische vrachtwagen naar Isolectra vervoerd, waar de kabels nauwgezet getest en – bij goed gevolg – opnieuw gecertificeerd worden. Vervolgens zal Technische Unie de kabels opnieuw en onder een circulair label aanbieden aan haar klanten.

Voor Technische Unie zijn de re-used GST18® kabels een mooie aanvulling op het circulaire programma, vertelt Senior Accountmanager Gijs van Seggelen. “Circulariteit wordt steeds belangrijker bij projectgunningen. Installateurs die hiervoor open staan, hebben beslist een streepje voor.

ArtikelnummerOmschrijving
92.232.2000.1CLRE-USED GST18I3 KOPPELSNOER 1,5MM² 2 METER PVC ECA ZWART
92.232.3000.1CLRE-USED GST18I3 KOPPELSNOER 1,5MM² 3 METER PVC ECA ZWART
92.232.5000.1CLRE-USED GST18I3 KOPPELSNOER 1,5MM² 5 METER PVC ECA ZWART


Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Onze kennispartners