De nieuwe vorm van installeren

Gepubliceerd op 1 juli 2022Leestijd: 3 minuten

Tekst: Liliane Verwoolde I Beeld: Isolectra

Stekerbare installaties in beton
Stekerbare installaties zijn allang niet nieuw meer. Met de juiste infrastructuur kunnen ook ingewikkelde installaties zonder lassen en handmatige verbindingen worden aangesloten. Je koppelt eenvoudig de stekkers aan elkaar. Wel nieuw zijn de stekerbare installaties in beton. Een innovatieve oplossing voor appartementenbouw, hotelbouw en scholen. “In feite voor alle bouwprojecten met veel repetitie.”

gst18..png

Aan het woord is Werner Hulst, algemeen directeur van Isolectra. Het Rotterdamse bedrijf heeft een ruime ervaring met en is zelfs grondlegger van stekerbare installaties. Tot nu toe werden deze voornamelijk toegepast in holle wanden, boven systeemplafonds en plaatsen waar je later nog bij kunt. Nu is dit laatste niet het geval als de stekerbare installaties in het beton worden gestort. “Met eenvoudige preventieve maatregelen die eventuele risico’s (zoals het doorboren van een kabel) mitigeren, levert deze innovatieve vorm van installeren in beton grote voordelen op.”

Duurzaam en circulair
Een opvallend voordeel is de materiaalwinst. De aanleg van stekerbare installaties in beton vereist geen buizen, kabelgoten of brandwerende doorvoeringen en regelmatig geen verlaagde plafonds. Dit compenseert ruimschoots de extra energie die het vraagt om aan het einde van de levensduur de materialen weer van het beton te scheiden en te recyclen.

tunnelbouw.jpg

Minder mensen nodig
Het gemak waarmee de installaties kunnen worden aangesloten, speelt uitstekend in op het tekort aan technisch personeel. “Hiermee zeg ik niet dat iedereen dit werk kan doen”, nuanceert Hulst. “Er is zeker technisch inzicht vereist; installatiewerk mag namelijk niet fout. Maar de aanleg van de innovatieve, stekerbare installatie levert 50 tot 70% tijdwinst op. Met hetzelfde aantal mensen kan twee keer zoveel werk worden verzet.”

rst.png

Veilig
Niet alleen de verbindingen zijn veiliger, ook de werksituatie is veiliger. “Op het moment dat een tunnel wordt opgebouwd, is het altijd hectisch op de bouwplaats. Binnen enkele uren moeten grote aantallen mensen de voorbereidingen treffen voor de elektrotechnische installaties. Dit zorgt voor stress en afleiding. De voordelen op het gebied van veiligheid zijn hierdoor tweeledig; het aantal installateurs is kleiner en de tijd dat ze bezig zijn is aanzienlijk korter.”

Voordeliger
Ten slotte scoren de stekerbare installaties gunstig op prijstechnisch gebied. “Het materiaal voor een stekerbare installatie is duurder, maar het eindbedrag is lager. Het voordeel wordt behaald door de tijdwinst en het feit dat de installatie in een keer wordt aangelegd. Bij de conventionele manier van installeren worden de buizen gelegd tijdens de ruwbouwfase en de kabels getrokken tijdens de afbouwfase. Daarnaast levert de reductie van kabelgoten, brandwerende doorvoeringen, verlaagde plafonds en faalkosten een flink financieel voordeel op.” 

stekerbaar installeren.jpg

Ruimtewinst
De voordelen kunnen een op een worden doorgetrokken naar de stekerbare installaties in beton. Hier duiken zelfs extra voordelen op. “De installaties zijn van tevoren aangelegd; de stekkers en leidingen zitten letterlijk in het beton. Er is dus geen ruimte nodig in de vorm van verlaagde plafonds en er zijn geen brandwerende chemicaliën nodig om de omgeving brandwerend te maken. Hierdoor verloopt de totale installatie efficiënter, veiliger en sneller. Een goede reden om zeker bij tunnelbouw de aanleg van stekerbare installaties altijd te overwegen.”

Onze kennispartners