Stekerbare E-installatie voor Paleis van Justitie in Den Bosch

Gepubliceerd op 12 december 2022Leestijd: 3 minuten

Tekst: Lieke van zuilekom I Beeld: Isolectra

paleis van justitie..png

Onder het motto ‘duurzaam tot recht komen’ wordt het Paleis van Justitie in Den Bosch ingrijpend gerenoveerd. Belangrijkste doel is om de werkomgeving van de rechtbank Oost-Brabant, het gerechtshof ’s-Hertogenbosch en het Openbaar Ministerie te verduurzamen en weer aan te laten sluiten bij de eisen van vandaag én morgen.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door het consortium Dura Vermeer en Croonwolter&dros en startten in april 2021. “Omdat het Paleis van Justitie tijdens de renovatie in gebruik blijft, is besloten om de uitvoering op te knippen in fases”, vertelt Michel Molenaar, projectmanager bij Croonwolter&dros. “Begin september is gestart met de derde en laatste renovatiefase, die in juni 2023 moet worden opgeleverd. Per bouwdeel en naar een ontwerp van Fokkema & Partners Architecten maken de donkere, lange gangen en kleine kantoortjes plaats voor open en transparante routes en ruimtes. Overal in het gebouw worden comfortabele, lichte en eigentijdse werkplekken ingericht. Ook wordt de geluidsisolatie geoptimaliseerd, zodat medewerkers in alle rust en geconcentreerd aan hun zaken kunnen werken. Dankzij het gebruik van systeemwanden zijn de werkplekken eenvoudig te vergoten of verkleinen. Bovendien biedt de herindeling in de toekomst ruimte voor aanverwante justitieorganisaties, zoals de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Raad voor de Kinderbescherming en de Dienst Terugkeer en Vertrek.”

techniek paleis van justitie.png

Stekerbaar waar mogelijk
Om duurzaamheid en (werk)comfort in het Paleis van Justitie naar het hoogste niveau te tillen, worden nieuwe klimaatinstallaties zoals een warmtepomp aangelegd. “Daarmee wordt een belangrijke stap gezet naar een all-electric toekomst”, aldus Molenaar. “Ook worden alle technische installaties vernieuwd. Hierbij werken wij zoveel mogelijk met de stekerbare technieken van Isolectra.”

Molenaar heeft stekerbaar installeren al in 2007 omarmd, vertelt hij. “Met name omdat stekerbaar installeren enorm veel uitvoeringstijd bespaart, zonder in te boeten aan kwaliteit en levensduur. De afgelopen jaren heb ik samen met Isolectra gekeken naar waar installatieprocessen verbeterd en versneld konden worden. Een traject waarvan Croonwolter&dros nog altijd de vruchten plukt. Ook in het Paleis van Justitie, waarin zowel de verlichtingsinstallatie als elektrische infrastructuur stekerbaar worden opgebouwd. Omdat de renovatie wordt uitgevoerd in een UAV-GC-contractvorm, moeten we de kwaliteit van de installaties voor ten minste 10 jaar kunnen garanderen. Dankzij de Wieland stekerbare installaties van Isolectra én onze uitgebreide kennis van stekerbaar installeren is dat geen enkel probleem.”

Repeterende stramienen
“In het Paleis van Justitie zitten veel repeterende stramienen”, vertelt Frans van Loon, Key Accountmanager bij Isolectra. “Dit maakt het gebouw bij uitstek geschikt voor stekerbaar installeren. Bovendien speelt stekerbaar installeren in op de wens voor flexibiliteit. De installatie kan eenvoudig per stramien worden aangepast. Bijvoorbeeld wanneer systeemwanden worden verplaatst, kunnen de Wieland-snoeren eenvoudig worden losgekoppeld en aangepast aan de nieuwe situatie.”

Gescheiden voeding en DALI-signaal
In eerste instantie heeft Isolectra een stekerbare oplossing uitgewerkt voor de verlichting in de kantoorruimtes, vertelt Van Loon. “Wij hebben de verlichting voorzien van een gescheiden Wieland GST18i3® koppelsnoer voor de voeding en Wieland GST15i2® DALI-koppelsnoer, die de armaturen verbindt met een Priva-meet- en regelunit op de gang. Door te werken met gescheiden Wieland-snoeren voor de voeding en het DALI-signaal kunnen de armaturen eenvoudig over de groepen heen worden aangesloten en ontstaat nóg meer flexibiliteit.”

paleis van justitie kabel.png

3-Fase vlakbandsysteem
Voor de gangen heeft Isolectra een 5-aderig en 3-fase Wieland vlakbandsysteem ontworpen die tegen de draadgoot wordt aangebracht. “Vanuit het vlakbandsysteem wordt de noodverlichting constant gevoed”, aldus Molenaar. “Bovendien kunnen wij hiermee de gangverlichting schakelen.” Van Loon: “De aftakpunten op de vlakband zijn eenvoudig in fase (1, 2 of 3) instelbaar. Ook kan direct een Wieland-snoer worden ingestoken voor bijvoorbeeld de voeding van de verlichting.”

Alle stekerbare Wieland-componenten worden per bouwdeel en per verdieping aangeleverd door groothandel Technische Unie. Hierdoor kunnen de monteurs van Croonwolter&dros snel doorwerken en grijpen zij nooit mis.

Onze kennispartners