DC in de glastuinbouw?

Gepubliceerd op 25 januari 2021Leestijd: 2 minuten

Komt er nu wel of geen DC (gelijkstroom) in de glastuinbouw? Hoe is dat bij u? Waarschijnlijk ligt u er niet wakker van, maar ik krijg wel steeds vaker de vraag of er een overgang naar DC-voeding komt.

dc in de glastuinbouw.jpg

Mijn naam is Cor-Hein Slobbe, senior productmanager bij Isolectra en al meer dan 40 jaar actief in de wereld van elektrotechniek. De verandering naar DC is één van de grootste aanpassingen die ik meemaak in de elektrotechnische wereld. En ik ben er zeker van dat het snel zal gaan...

U zult zich daar misschien niet altijd bewust van zijn, maar ook voor u staan grote veranderingen op stapel. Kijk maar eens om u heen. Vrijwel alle apparaten die we gebruiken, hebben DC nodig en zijn voorzien van een adapter voor in het stopcontact. Hiermee wordt AC (wisselstroom) omgezet naar DC (gelijkstroom). De elektrische auto is inmiddels normaal in het dagelijks straatbeeld. En wat dacht u van energieopwekking met zonnepanelen, allemaal op DC gebaseerd. Het overzetten van DC naar AC en vice versa veroorzaakt veel energieverlies. Daarom is doorgaan met AC niet voldoende duurzaam en draagt het niet bij aan onze internationale milieudoelstellingen. In de toekomst is opwekken met dc en opslaan van deze opgewekte energie een belangrijke issue. Immers: de zon gaat niet meer schijnen of de wind harder waaien op het moment dat wij (meer) energie nodig hebben.

Een energietransitie is dus noodzakelijk, maar hoe pak je dit groot aan? Voor uw huis, bedrijf, dorp of zelfs het hele land? En hoe brengt u de energie naar de plek waar het nodig is? Vragen genoeg.

Voor het netwerk is de overstap naar DC een flinke verandering. Er komen andere wensen en energie moet lokaal worden opgeslagen, om ook ’s avonds en ’s nachts over voldoende energie te kunnen beschikken. Gaat dat allemaal in één keer? Nee, zeker niet, dit zal geleidelijk moeten gebeuren.

Wie gaat dit allemaal organiseren? Er gebeurt al meer dan u denkt. De NEN1010, de norm voor laagspanningsinstallaties, publiceert binnenkort een vernieuwde versie waarin veel aandacht wordt besteed aan DC-installaties. Ook in de glastuinbouw wordt LED-verlichting (= DC-installatie) meer en meer toegepast. Veel tuinders kiezen voor een geleidelijke transitie van HPS naar LED waarin een combinatie van beide systemen (de zogenaamde hybride systemen) wordt toegepast.

Bij Isolectra hebben wij al veel klanten hierbij geholpen.  Wij beschikken over diverse producten om de bestaande AC-installaties geschikt te maken voor LED-verlichting.

DC in de glastuinbouw: wanneer dan? Als u er klaar voor bent! Wij staan klaar om te helpen.

Meer weten? Neem dan contact met ons op

Onze kennispartners