Geprefabriceerd bouwen en stekerbaar installeren

Gepubliceerd op 3 oktober 2023Leestijd: 3 minuten

geprefabriceerd bouwen en stekerbaar installeren.png
Tekst: Liliane Verwoolde | Beeld: Isolectra

Het ei van Columbus

Stekerbaar installeren wint terrein. Met name in de utiliteitsbouw en sinds kort ook in de prefab woningbouw zijn de eenvoudig toepasbare installaties niet meer weg te denken. Hotels, supermarkten en ziekenhuizen worden - van de verdeler tot het laatste stopcontact - stekerbaar geïnstalleerd. De voordelen op een rij.

Reeds in de jaren 80 bracht de Duitse firma Wieland het eerste systeem voor stekerbaar installeren op de markt. Wieland droeg de techniek over aan haar Nederlandse importeur Isolectra, waardoor deze nu te boek staat als de leverancier met de meeste ervaring in stekerbare installaties in Nederland.

Eenvoudiger en sneller
Aanvankelijk werden stekerbare installaties vooral toegepast in de utiliteitsbouw. De installaties vormden het ei van Columbus, zeker tegen de achtergrond van de toenmalige ontwikkelingen. “Goed opgeleide installateurs werden schaarser”, verduidelijkt Richard Vrolijk, Business Development Manager bij Isolectra. “Maar voor het aansluiten van een stekerbare installatie moet je getraind zijn, niet hoogopgeleid. Daarnaast liep het tempo in de bouw op. Steeds meer gebouwen werden maximaal geprefabriceerd en in de kortst mogelijke tijd op de bouwplaats gerealiseerd. Ook hier scoorden de stekerbare installaties hoge ogen.”

geprefabriceerd bouwen en stekerbaar installeren 2.png

Ook voor de woningbouw
De ontwikkelingen bleven niet onopgemerkt in de woningbouw, waar grote aantallen woningen moeten worden gerealiseerd in zeer korte tijd. Wat kon Isolectra voor deze branche betekenen? Vrolijk: ”Veel woningen werden toen al vergaand geprefabriceerd, maar onze materialen waren nog niet voor alle bouwmethoden geschikt, waaronder prefab betonbouw. Daar hebben wij samen met onze producent Wieland werk van gemaakt.”

Tijdwinst
De nieuwe ontwikkelingen kwamen de kwaliteit van de installaties ten goede. De prefabricage in geconditioneerde ruimtes garandeerde de hoogste kwaliteit. De prefabbetonproducent en installateur moesten de ontwerpen en sparingen wel zorgvuldig met elkaar uitwisselen, maar die tijd wordt op de bouwplaats ruimschoots ingehaald.”

Gecertificeerd
Het systeem van Isolectra is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen systeem. Kabels worden tevoren in de fabriek verbonden met connectoren; verdeelblokjes worden voorzien van in- en uitgangsconnectoren. De gebruiker beschikt hiermee over kant en klare onderdelen die op de bouwplaats enkel nog in elkaar hoeven te worden geklikt tot een installatie. De hoge kwaliteit van het systeem is inmiddels gecertificeerd.

Veilig en duurzaam
Ook als het om duurzaamheid gaat, zorgen de stekerbare installaties voor verbetering. Het verminderde aantal verkeersbewegingen reduceert de CO2-uitstoot en het kleinere aantal mensen op de bouwplaats verhoogt de veiligheid.

kabels artikel geprefabriceerd bouwe.png

Toekomst
Nog verder gaat het Streda-concept van Isolectra, waarbij stroom en data (voor internet) in één stekerbare kabel zijn samengebracht. Hierdoor wordt de infrastructuur vereenvoudigd en gemakkelijker te verwerken. De kabels kunnen direct in de prefabbetonelementen worden verwerkt. Streda is leverbaar met inbouwdozen, cassettes, wandcontactdozen en schakelaars. De cassettes kunnen eenvoudig en snel worden geplaatst en desgewenst worden verwisseld voor andere varianten. De voordelen: tijdsbesparing, foutreductie en flexibiliteit.

“Streda betekent een belangrijke stap vooruit”, vindt Bert Jongsma van VBI. “De elektrische installatie van grondgebonden woningen is niet langer gebaseerd op een vijftigerjarenontwerp. Nu stroom en data slim zijn gecombineerd en aansluitpunten met intelligentie worden toegepast, is de installatie klaar voor de gebruikerswensen van de aankomende decennia.”

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Onze kennispartners