RST® betonkabels voor prefab bouw en gietbouw

Gepubliceerd op 23 maart 2023Leestijd: 2 minuten

prefab en ruwbouw beton.png

Wieland heeft haar robuuste RST20® stekerbare installatiesysteem getest en gecertificeerd op de toepassing in beton. Je kunt de RST20® stekerverbinding dus ingieten in beton! Maar wat voor kabel gebruiken we daarvoor? 

Een betonkabel moet uiteraard geschikt zijn om in te gieten in beton. En dan bedoelen we dus dat de producent dit gecontroleerd heeft en officieel in de datasheets bevestigd. Die kabel moet onder andere bewezen bestand zijn tegen de chemicaliën in beton en optredende trillingen en andere mechanische krachten. Zulke kabels waren er niet, dus heeft Isolectra deze samen met Wieland laten ontwikkelen om stekerbaar installeren in beton mogelijk te maken. 

Om een juiste kabel te kiezen heb je onder andere te maken met de uitwendige omstandigheden en wettelijke eisen aan brandeigenschappen. De omstandigheden en brandeisen vallen voor stekerbaar installeren in beton in 2 groepen op te delen: 

Prefab 
Gecontroleerde omstandigheden voor prefab beton elementen waarbij de RST® betonkabels in een fabrieksomgeving in een mal worden aangebracht en geheel worden ingegoten in prefab betonelementen. Hier volstaat een betonbestendige installatiekabel voor normale mechanische belastingen, en omdat de kabel geheel is ingegoten en niet met de binnenlucht of buitenlucht in aanraking komt volstaat een brandklasse Eca. Voor deze toepassing hebben wij de betonbestendige zwarte "RST20i3® H05VV-F Eca prefab betonkabels" ontwikkeld. Verkrijgbaar in 3G2,5. 

prefab beton foto website.png

Ruwbouw 
In de gietbouw wordt de kabel op de bouwlocatie aangebracht. Dat betekent zware omstandigheden, er kan over de kabels gelopen worden en ze worden in weer en wind onder niet gecontroleerde omstandigheden geïnstalleerd. Wellicht worden ze ook niet helemaal ingegoten waardoor er dan wordt voldaan aan de brandeisen voor kabels die met de binnenlucht in aanraking komen: volgens bouwbesluit in normale ruimten vaak Dca s2. Voor deze toepassing hebben wij de grijze "RST20i3® 07XV-F Dca s2 ruwbouw betonkabels" ontwikkeld. Verkrijgbaar in RST20i3® 3G2,5 voor 230V en RST20i3® 3x2,5 voor schakelaars maar ook RST25i5® 5G2,5. 

Meer weten? Neem dan contact met ons op. 

Onze kennispartners