Stekerbare verlichtingsinstallaties voor Plus Ultra Leiden
Tekst: Lieke van zuilenkom I Beeld: Isolectra
Bij de entree van het Bio Science Park in Leiden wordt de laatste hand gelegd aan de realisatie van een nieuw multi-tenant gebouw, in opdracht van Kadans Science Partner. Plus Ultra Leiden biedt onderdak aan flexibel verhuurbare ruimtes voor kantoren en laboratoria, met een totaal bruto vloeroppervlak van 19.000 m2. De toekomstige huurders zijn bedrijven en instellingen actief in Biosciences, Life Sciences & Health. De nieuwbouw is ontwikkeld met een hoge duurzaamheidsambitie (BREEAM-NL ‘Excellent’) en met maximaal oog voor flexibiliteit. Nu én in de toekomst. De stekerbare verlichtingsinstallaties leveren hier een belangrijke bijdrage aan.
In opdracht van Kadans Science Partner verzorgt JWR elektrotechniek alle elektrotechnische installaties in de nieuwbouw. Van de verlichting tot en met de wandcontactdozen, data-aansluitingen, brandmeldinstallatie en toegangscontrole en van ontwerp tot en met realisatie. In september is gestart met de afbouwwerkzaamheden en eind dit jaar al moet de nieuwbouw worden opgeleverd, vertelt Marco de Rouw, Projectleider Utiliteit bij JWR elektrotechniek. “Om de verlichting in deze korte doorlooptijd te kunnen installeren, met een beperkt aantal vakmensen, hebben wij gekozen voor stekerbaar installeren met Isolectra en Wieland.”
De beste en meest kostenefficiënte oplossing
Isolectra is dé grondlegger van stekerbaar installeren in Nederland en in de afgelopen decennia uitgegroeid tot marktleider met het merk Wieland. De keuze voor Isolectra was dan ook een logische, volgens De Rouw. “Omdat Plus Ultra ons eerste grote stekerbare project betreft, hebben we al in een zeer vroeg stadium contact opgenomen. Bijvoorbeeld om alle mogelijkheden voor stekerbaar installeren met Wieland te bespreken.” De eerste contacten dateren van eind september 2020, vertelt Yannick Boertje, Key Accountmanager Building Technology bij Isolectra. “Door al vanaf een vroeg stadium samen op te trekken, zijn we tot de beste en meest kostenefficiënte oplossing voor dit project gekomen. Op basis van de installatietekeningen van JWR elektrotechniek hebben wij gezamenlijk een ontwerp voor de stekerbare verlichting gemaakt. Vervolgens hebben wij samen met onze partner B.E.G. de engineering opgepakt.”
Geen extra bekabeling nodig
In de kantoorruimtes en verkeersruimten worden DALI-armaturen geplaatst, in combinatie met DALI-aanwezigheidsmelders, vertelt Boertje. “De aanwezigheidsmelders worden direct aangesloten op de DALI-bus en hebben dankzij een KNX/DALI-gateway geen extra bekabeling nodig. De DALI/KNX-gateway van B.E.G. verbindt de KNX-bus met de DALI-bus (de DALI stuurt de verlichting). Bovendien is het mogelijk om de sensoren te schakelen met een drukknop interface, een applicatie of een afstandsbediening en – middels de KNX-gateway – via externe toegang te monitoren. De sensoren worden aan de hand van de KNX-installatie mee geprogrammeerd door JWR elektrotechniek.”
Minimale restpunten
Dankzij de stekerbare installaties wordt een optimale flexibiliteit geborgd, benadrukt De Rouw. “In samenwerking met B.E.G. is gekozen voor een basis indeling met één sensor en zes DALI-armaturen. Wanneer ruimte-indelingen wijzigen, kunnen deze master/slaveregelingen heel eenvoudig worden aangepast.” De installatie verloopt zeer voorspoedig, vertelt hij. “Op dit moment worden de laatste verlichtingsinstallaties gekoppeld. Op de verdiepingen die al gereed zijn, worden de installaties zelfs al geprogrammeerd en in bedrijf gesteld. De restpunten die we hierbij tegenkomen, zijn minimaal. Nu het aantal vakmensen steeds schaarser wordt, zien wij dan ook mooie kansen voor stekerbaar installeren. Ook in grote projecten. De eerste vervolgprojecten staan inmiddels op stapel.”