Stekerbare verlichtingsinstallatie voor regiokantoor Stedin in Goes
Tekst: Lieke van Zuilekom I Beeld: Isolecra
Aan de Anthony Fokkerstraat in Goes wordt de laatste hand gelegd aan de omvangrijke renovatie en transformatie van twee kantoorpanden, die het nieuwe regiokantoor van Stedin Netbeheer B.V. zullen vormen. Tijdens de werkzaamheden staan duurzaamheid, energiereductie en een flexibel ruimtegebruik in de toekomst centraal. Om de korte doorlooptijd van circa 10 maanden te kunnen halen, wordt bijvoorbeeld de verlichtingsinstallatie stekerbaar uitgevoerd.
In opdracht van aannemer Winters bouw & ontwikkeling vervangt TES Installatietechniek Tilburg B.V. alle elektrotechnische installaties in het kantoor. Van de krachtinstallatie, kabelgoten en wandcontactdozen t/m de LED-verlichting, brandmeld-, toegangscontrole-, inbraak, CCTV-camera-installatie, zonnepanelen en blikseminstallatie en inclusief een nieuwe hoofdverdeelkast voor het EV-laadplein, vertelt Christiaan van der Pluijm, Engineer Ontwerp & Techniek bij TES Installatietechniek Tilburg B.V. “Om een snelle en eenvoudige montage mogelijk te maken, is de complete verlichtingsinstallatie stekerbaar uitgevoerd. De traditionele structuur van het pand, met verlaagde systeemplafonds, leent zich hier bij uitstek voor.”
Intensieve samenwerking
“Waar we voor de lichtmanagementsystemen voorheen met verschillende leveranciers werkten voor de levering van de sensoren, Wieland-snoeren en KNX-componenten, is de realisatie van het lichtmanagementsysteem voor dit project in nauwe samenwerking met Isolectra, B.E.G. en Technische Unie tot stand gekomen”, aldus Van der Pluijm. “In de voorbereidende fase hebben we nauw contact gehad met Isolectra, dat het totale lichtmanagementsysteem heeft uitgedacht. Isolectra is al jarenlang een vertrouwde partner van TES Installatietechniek voor de engineering en levering van stekerbare verlichting. En ook in dit project zijn we uitstekend begeleid. Zo zijn alle componenten voor het lichtmanagementsysteem gebundeld in één overzichtelijke offerte.” Na akkoord zijn alle componenten volledig gekit en netjes gesorteerd per kantoorvleugel en per verdieping aangeleverd door groothandel Technische Unie, vertelt hij. “Dankzij het gebruik van speciale rolboxen werd bovendien een optimale logistiek óp de bouw geborgd. Heel prettig waren ook de schetstekeningen van Isolectra, met welke componenten en kabellengtes waar moesten komen. Hierdoor konden onze monteurs direct aan de slag.”
DALI-LINK lichtmanagementsysteem
“Speciaal voor dit project is een nieuw en multifunctioneel lichtmanagementsysteem ontwikkeld”, vertelt Jordi Blanker, Accountmanager Building Installation Technologies bij Isolectra. “Het systeem omvat een DALI-LINK lichtmanagementsysteem van B.E.G., in combinatie met het complete DALI-portfolio van Wieland. Van koppelsnoeren t/m verdelers, vergrendelingen en montageplaten. Alle B.E.G.-componenten en actoren zijn verwerkt in stekerbaar uitgevoerde ‘slimme lasdozen’, waaraan de Wieland-snoeren eenvoudig gekoppeld konden worden. Per stramien is bovendien een kleine en onopvallende stekerbare SB11 sensor geïnstalleerd, die over een groot oppervlak de aanwezigheid, kleine bewegingen en daglichthoeveelheden registreert. Op basis hiervan wordt de verlichting dynamisch aangestuurd.” Het DALI-LINK systeem is zodanig geprogrammeerd, dat heel eenvoudig het schakelregime aangepast kan worden, aldus Blanker. “Dit biedt bijvoorbeeld uitkomst wanneer ruimte-indelingen wijzigen. Met DALI-LINK zijn master/slave configuraties niet langer aan de orde.”
Stekerbare LED-armaturen
Omdat de kantoorgebouwen op de Anthony Fokkerstraat enkele jaren geleden al voorzien zijn van nieuwe Zumtobel LED-armaturen, is ervoor gekozen om de bestaande verlichtingsarmaturen te hergebruiken. “Wij hebben de armaturen voorzichtig uit de plafonds gehaald en in containers naar onze werkplaats in Prinsenbeek vervoerd”, vertelt Van der Pluijm. “Hier zijn alle armaturen zorgvuldig gereinigd. Omdat de armaturen toch al open waren, hebben we direct ook 5-polige Wieland-stekkers gemonteerd. Hierdoor hoefden de armaturen op de bouw niet nog eens geopend te worden. Zodra het plafondraster weer was aangebracht, hebben onze monteurs de gereinigde armaturen plug-and-play aangesloten.”
Na de montage van alle stekerbare technieken hebben TES Installatietechniek en B.E.G. samen met de klant gekeken naar hoe alle armaturen geprogrammeerd moesten worden. Vervolgens heeft B.E.G. deze programmering ook gerealiseerd. “Dankzij de intensieve samenwerking in dit project konden onderdelen nog beter worden afgestemd”, benadrukt Van der Pluijm. “Bovendien is onze klant op deze manier van engineering t/m oplevering volledig ontzorgd.”
In navolging van de verlichtingsinstallatie is ook een aantal vloerzuilen in het hoofdkantoor stekerbaar uitgevoerd, zodat eenvoudig de wandcontactdozen aangesloten konden worden. Hiervoor hebben Isolectra en Technische Unie tevens de Wieland-componenten geleverd. Op 1 december wordt het project opgeleverd.
Lees hier meer over het project stekerbare verlichtingsinstallaties voor regiokantoor Stedin in Goes.