De juiste GST18® kabels voor elke toepassing

Gepubliceerd op 7 juli 2025Leestijd: 4 minuten

Tekst Lieke Bousema | Beeld Isolectra 

Alles wat je moet weten over de CPR en brandklasse van kabels

Elektrische kabels zijn zelden de directe oorzaak van een brand. De kwaliteit van de kabels kan echter wel van invloed zijn op het verloop én de gevolgen hiervan. Elektrische kabels bevatten namelijk veel brandbaar materiaal en kunnen bij brand de verspreiding van vuur en rook bevorderen. Ook omdat ze – zowel horizontaal als verticaal – de diverse ruimten in een gebouw verbinden. Het is daarom essentieel om de juiste kabels voor elke toepassing te kiezen, zodat de ontwikkeling van brand en rook wordt beperkt én er voldoende tijd overblijft om veilig te kunnen vluchten.

“In het verleden werd uitsluitend gewerkt met wat wij nu Eca-kabels noemen”, weet Casper Bontenbal van Isolectra. “In juli 2017 kwam hier verandering in, toen de Construction Products Regulation (CPR) en Europese norm EN 50575 van kracht werden voor álle kabels die in Europa op de markt worden gebracht. In Nederland beperkt deze regelgeving zich tot de vier classificaties B2ca, Cca, Dca en Eca, waarbij de aanduiding ‘ca’ staat voor cable. Hierbij geldt dat B2ca-kabels de hoogste brandbestendigheid hebben en Eca-kabels de laagste.” Naast de brandklasses zijn er ook aanvullende criteria, zoals rookontwikkeling (s1 t/m s3), vallende brandende deeltjes (d0 t/m d2) en corrosiviteit, de zuurgraad van de verbrandingsgassen (a1 t/m a3).

Strengere eisen
De NEN 1010 is de belangrijkste Nederlandse norm voor elektrische installaties in gebouwen en geeft de minimale veiligheidseisen weer waaraan een elektrische installatie moet voldoen. Om de markt te helpen om – met de juiste kabeltoepassingen – brandvoortplanting en rookontwikkeling te beperken, werd in 2015 bovendien de NEN 8012 opgesteld, weet Bontenbal. “Toen twee jaar later de Europese norm EN 50575 van kracht werd, was het noodzakelijk om het Bouwbesluit 2012 aan te passen. Dat gebeurde in juli 2020 door de Europese brandklassen en rookklassen in het Bouwbesluit op te nemen volgens de EN 13501-6, die specifiek geldt voor kabels, Vanaf dat moment werd het, ook voor stekerbare installaties, verplicht om in nieuwbouwprojecten kabels met een Dca-, Cca- of B2ca-classificatie toe te passen. Brandklasse Eca was niet langer toegestaan voor locaties die met binnen- of buitenlucht in aanraking komen – wat betekent dat deze kabels alleen nog ingegoten mogen worden in beton. Ook geldt sinds 2020 een rookklasse s1 of s2.”

Onjuiste toepassing van Eca-kabels
Op 1 januari 2024 is het Bouwbesluit 2012 vervangen door het Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL). Sindsdien gelden bovenstaande eisen niet alleen in nieuwbouwprojecten, maar ook bij verbouw! (nieuwbouw: hoofdstuk 4, afdeling 4.2.7, artikel 4.45a, tabel 4.42 / verbouw: hoofdstuk 5, afdeling 5.3, artikel 5.12, verwijzing naar nieuwbouw). Hierbij geldt dat alle kabels, dus ook stekerbare installatiekabels die vervangen of verlegd worden, aan de nieuwe regelgeving moeten voldoen. Isolectra sluit hier met haar producten op aan, aldus Bontenbal. “Wanneer wij een offerte voor Wieland GST18® stekerbare installaties uitbrengen, worden stekerbare Dca-, Cca- of B2ca-kabels opgenomen. De realiteit leert echter dat andere marktpartijen nog wél stekerbare kabels met een brandklasse Eca toepassen. Ook op plekken waar dit niet is toegestaan. In dit geval wordt een installatie opgeleverd die niet aan de eisen van het BBL voldoet. Dit kan – in geval van brand – desastreuze gevolgen hebben voor de gebouwconstructie, de veiligheid van mensen en de bedrijfscontinuïteit.”

Risico’s voor gebouweigenaren en installateurs
De toepassing van de verkeerde stekerbare kabels kan voortkomen uit onwetendheid, benadrukt Bontenbal. “Maar het kan ook een economische afweging zijn. Immers zijn B2ca-kabels een stuk duurder dan een Eca-kabel. Dit mag echter geen reden zijn om in te boeten aan veiligheid. Sterker nog: het is bij wet verboden. Installateurs die verkeerde brandklasse kabels toepassen, lopen het risico dat hun werk bij een NEN 1010 of SCIOS scope 10 opleverinspectie wordt afgekeurd. In dit geval liggen claims voor gevolgschades, vertragingen en compensatievergoedingen op de loer. Gebouweigenaren op hun beurt lopen een aanzienlijk veiligheidsrisico en kunnen geconfronteerd worden met boetes, verplichte aanpassingen en/of hogere verzekeringspremies. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat álle stakeholders in een project bewust zijn van de wet- en regelgeving en hier ook naar handelen.”

Projectspecifieke adviezen en kennisdeling
Tegelijkertijd ziet Bontenbal dat soms GST18® kabels met een te hoge brandklasse worden toegepast, waardoor gebouweigenaren met onnodig hoge kosten geconfronteerd worden. In beide gevallen biedt Isolectra graag de helpende hand met projectspecifieke adviezen voor stekerbare installaties. “Bovendien bieden wij een uitgebreide FAQ-pagina, waarop de brandveiligheid van Wieland GST18® kabels uitgebreid aan bod komt.”

Meer weten? Neem dan contact met ons op. 

Onze kennispartners