Stekerbaar installeren brengt efficiëntie in verlichtingsbranche
Zo’n 32 jaar geleden startte hij samen met zijn collega’s met het leveren van stekerbare installatiesystemen. Eerst als binnendienstmedewerker, later in de rol van productmanagement en business development. Inmiddels focust Casper Bontenbal, als marketing- en productmanager bij Isolectra, zich op zowel strategie als techniek. Met de innovatieve technologie die hij aan het begin van zijn carrière mede-introduceerde, lost hij vandaag de dag één van de grootste uitdagingen in de transitie naar LED op.
Stekerbaar installeren als basis
Grijze draaischijftelefoons, het eerste Orlando dect toestel, valbladaanwijzers met ingebouwde klok op NS perrons en de eerste generatie treinticketautomaten. De geschiedenis van Isolectra kent sinds 1949 een aantal belangrijke ijkpunten. 75 jaar later is er een grote diversiteit aan producten en systemen op de markt gebracht. Maar ook: gekozen voor een specialisatie. Casper Bontenbal start: “Stekerbare installaties staan in ons aanbod centraal. Deze installatietechniek hebben wij begin jaren ’90 ontwikkelt en steeds verder uitgebreid. Inmiddels wordt het toegepast binnen allerlei delen van de installatiemarkt. Wij werken daarvoor met producten van wereldwijd marktleider en fabrikant Wieland. Binnen Nederland hebben wij de belangrijke rol om stekerbaar installeren te stimuleren, waaronder in de verlichtingsbranche”.
Efficiëntie aan top
Stekerbaar installeren is inmiddels installatiestandaard en biedt één heel belangrijk voordeel: efficiëntie. “Eén van de grootste uitdagingen in transitie naar LED is de beschikbaarheid van installatiepersoneel. Wanneer je kiest voor de Wieland stekerbare installaties van Isolectra worden alle verbindingen in de fabriek al voorbereid. Vakmensen kunnen daardoor ter plekke sneller, efficiënter en kwalitatiever werken”, legt Bontenbal uit. Bovendien is een stekerbare installatie ideaal wanneer er binnen een gebouw installaties geregeld of in de toekomst verplaatst worden. Het is slechts een kwestie van loskoppelen en op een andere plek insteken. Zo kun je gemakkelijker installaties, zoals LED, uitbreiden of armaturen vervangen zonder enige begrenzing in de verlichtingsinstallatie.
Sensor aangestuurd
Sinds de start van stekerbaar installeren (1993) kent Isolectra een enorme installed base. “Iedere supermarkt, vele hotels, nagenoeg alle ziekenhuizen, scholen en zelfs marineschepen maken gebruik van onze stekerbare installaties. Van verdeler tot het laatste stopcontact wordt stekerbaar geïnstalleerd”, aldus Bontenbal. In de woningbouw, utiliteit en tuinbouw is de toepassing van Wieland technologie erg breed. Het systeem is gemakkelijk te integreren met andere installaties, waaronder de door Isolectra in samenwerking met B.E.G. ontwikkelde stekerbare sensoren.
Bontenbal deelt een voorbeeld: “B.E.G. is één van de grootste leveranciers en producenten van aanwezigheids- en bewegingsdetectie in Europa. Zij bieden detectieoplossingen voor veel verschillende facetten en toepassingen. Al deze opties hebben andere aansluitingen nodig. Zo is in een klein kantoor één sensorkanaal wellicht voldoende, terwijl je in een grote collegezaal meerdere sensoren aan elkaar wil koppelen. Als je dat handmatig moet aansluiten, vraagt het veel kostbare tijd. Door deze sensoren te voorzien van een stekerbare aansluiting is het plug en play beschikbaar én veilig te installeren”. Een mooi voorbeeld is ook de renovatie van het voormalige postsorteercentrum in Zwolle, wat met behulp van stekerbare installaties is omgebouwd tot duurzaam multi-tenant kantoorgebouw. Ruim 1.300 sensoren werden gekoppeld aan DALI LED verlichting om de lichtinstallatie van The City Post Zwolle zo efficiënt mogelijk aan te sturen.
LED limiter verlaagd inschakelingspiek
Ondanks een laag energieverbruik, lage onderhoudskosten, lange levensduur en vele andere voordelen heeft LED ook een nadeel. LED drivers kunnen grote inschakel stroompieken veroorzaken tot wel 80x Inom. Door zo’n stroompiek kunnen installatieautomaten of zekeringen uitschakelen en bewegingssensoren of schakelaars inbranden. De LED limiter van Isolectra beperkt de inschakelpiek. “Onze LED limiter filtert de inschakelingspiek en borgt de beveiliging van een installatieautomaat. Daardoor ontstaan geen hogere energiekosten of tijdelijk extra vermogen en blijven alle zekeringen werken. De limiter is vooral van toepassing op oude(re) installaties, maar wordt ook gebruikt in hedendaagse toepassingen”, legt Bontenbal uit. Hij vervolgt: “Als men kiest voor stekerbaar installeren, kijken we altijd hoe hoog de inschakelpiek van het aantal armaturen is. Wanneer dat hoger is dan hetgeen de zekeringsautomaat of de sensor aan kan, is een LED limiter de ideale oplossing. Zo voorkomen we ingewikkelde installatie aanpassingen en kan men snel overschakelen naar LED”.
Veranderingen door LED
Door haar gewortelde geschiedenis en uitgebreide kennis binnen de installatiebranche is Isolectra een belangrijke kennispartner in de LED transitie. “Wij hebben veel kennis van de normen, praktijkrichtlijnen en het Besluit Bouwwerken Leefomgeving rondom LED. We geven met plezier informatie en advies over veilige installaties. Maar organiseren ook zo af en toe een seminar of webinar, zoals met TRILUX en B.E.G. rondom de introductie van energielabel C. We kennen ons systeem door en door en helpen dagelijks klanten op weg met het beantwoorden van vragen over allerlei soorten toepassingen”.
Zelf ziet Bontenbal de transitie naar LED als een enorme verandering in de installatiemarkt. “Veranderingen in armaturen voor bijvoorbeeld de utiliteitsbouw betekenen ook veranderingen in onze stekerbare verbindingen. Onze ontwikkelingen zullen de komende jaren, onder andere op het gebied van LED, door blijven gaan. Gebaseerd op normen of op basis van productinnovaties. Een mooi voorbeeld is de Construction Products Regulation (CPR), waaruit brandklasses voor kabels voortkomen. Zo’n regelement maakt voor onze ontwikkeling een groot verschil, maar is voor de installatiemarkt net zo’n belangrijke pijler. Wij lopen graag voorop, als het gaat om product aanpassingen en het informeren van de markt over datgene wat er gaande is”, sluit hij doelbewust af.
Meer weten? Neem dan contact met ons op.