De woonhuisinstallatie opnieuw uitgevonden

Gepubliceerd op 16 juli 2024Leestijd: 5 minuten

de woonhuisinstallatie opnieuw uitgevonden overzicht.png
Tekst Lieke Bousema | Beeld Isolectra

Universele gebouwbekabeling voor data én elektra speelt in op prefab bouwen trends

In de wijk ´t Ven in Eindhoven maken 129 verouderde woningen van woonstichting ’thuis plaats voor 249 duurzame sociale huurwoningen en appartementen. Belangrijk onderdeel van het plan zijn de 88 Horizon houtskeletbouwwoningen van Heijmans, die zowel geschikt zijn voor gezinnen als een- en tweepersoonshuishoudens. De biobased woningen zijn 100% CO2-neutraal geproduceerd in de nieuwe houtskeletbouwwoningfabriek van Heijmans in Heerenveen en bestaan uit 2D wand-, vloer- en dakelementen inclusief wand- en vloerafwerking. De kern van de woningen omvat 3D-modules per verdieping, waarin onder andere het sanitair, de trap en de Streda® woonhuisinstallatie van Isolectra zijn voorgemonteerd. Hierdoor bouwt Heijmans in slechts één dag een complete woning op de bouwplaats.

Met Streda® biedt Isolectra een flexibele woonhuisinstallatie met slimme stopcontacten die veel méér kunnen dan alleen stroom doorgeven. “Streda® is een flexibele IoT-based woonhuisinstallatie, speciaal ontwikkeld om álle technische aansluitingen in huis eenvoudig te verbinden en beheren”, vertelt Werner Hulst, algemeen directeur van Isolectra. “Aan de basis van het systeem liggen een universele kabel, gestandaardiseerde inbouwdozen (docks) en een portfolio van snap-in-modules met uiteenlopende functies, zoals een stopcontact, rookmelder, deurbel, verlichtingsschakelaar en data-aansluiting, die samen een geïntegreerd en flexibel huisnetwerk vormen. Hiermee beschikken prefab bouwers over álle ingrediënten om eenvoudig en snel een complete woonhuisinstallatie op te leveren.”

de woonhuisinstallatie opnieuw uitgevonden prefab.pngVoordelen voor de prefab bouwer
Streda® wordt op dit moment in de markt uitgerold en is het resultaat van circa vijf jaar ontwikkelen en testen, vertelt Hulst. “Uitgangspunt voor het systeem was simpel. We wilden een infrastructuur creëren voor de prefab bouw, waarmee elk soort apparaat op elke gewenste plek kan worden aangesloten. De kabel die we hiervoor hebben ontwikkeld, levert misschien wel de belangrijkste bijdrage hieraan. Één universele kabel zorgt namelijk voor de transmissie van zowel voedings- als high speed datasignalen. De stekerbare kabel loopt van dock naar dock en wordt al in de fabriek in de 2D wand- en plafondmodules verwerkt. Hierdoor is het op de bouw slechts een kwestie van kabels koppelen, waardoor de aanleg van buisvoorzieningen en het achteraf trekken van stroom- en datakabels slim wordt ondervangen.”

Dankzij Streda® zijn tijdens de bouw aanzienlijk minder mensen in de woning aanwezig én wordt de doorlooptijd op de bouw flink verkort, vertelt hij. “De oplevering van de woonhuisinstallatie duurt maximaal 2 uur. Groot voordeel voor prefab bouwers is bovendien dat verregaande standaardisatie mogelijk wordt. Ook bij wisselende opdrachtgevers. Streda® voorziet namelijk in één standaard infrastructuur. Bewoners bepalen vervolgens zélf welke functionaliteiten zij toekennen aan welke docks en kunnen dit ook flexibel aanpassen. Dit resulteert niet alleen in een korter en effectiever ontwerpproces, maar ook in een efficiëntere productie én lagere faalkosten. Hightech connectoren staan hierbij garant voor een veilige en betrouwbare werking.”

de woonhuisinstallatie opnieuw uitgevonden kabel.png

Slim energiemanagement
Eén van de eerste projecten waarin Streda® wordt toegepast, zijn de 88 duurzame Horizon houtskeletbouwwoningen in Eindhoven. “We hebben de afgelopen 2,5 jaar intensief met Heijmans samengewerkt om het systeem conform haar wensen te finetunen”, vertelt Hulst. “Zo is Streda® het eerste systeem voor woonhuisinstallaties dat standaard geleverd wordt met lokale rekenkracht. Hiertoe wordt in de meterkast een computer geïnstalleerd die – via een beveiligde IoT-verbinding – in verbinding staat met de cloud.” Streda® is ontwikkeld vanuit het perspectief dat een woning slim, aanpasbaar en eenvoudig te monitoren moet zijn, verduidelijkt hij. “Bijvoorbeeld om slim energiemanagement mogelijk te maken. Van ieder Streda® stopcontact wordt continu de stroom gemeten en inzichtelijk gemaakt. Hierdoor wordt het energiebewustzijn van bewoners vergroot en kan de eigen opgewekte energie zo nuttig mogelijk besteed worden.”

De rekenkracht en universele infrastructuur bieden tevens de mogelijkheid om slimme koppelingen te maken met klimaatinstallaties, aldus Hulst. “Ook is het mogelijk om in de toekomst sensoren toe te voegen die over onze installatie uitgelezen kunnen worden. Van luchtkwaliteit tot temperaturen. Zo dragen we niet alleen bij aan een energiezuinige woning, maar ook aan een gezonde woning.”

de woonhuisinstallatie opnieuw uitgevonden docks.png

Comfortabel en energiezuinig
Heijmans heeft als ambitie om de energiehuishouding van haar woningen slimmer én efficiënter te beheren, zodat bewoners comfortabel en energiezuinig kunnen wonen en inzicht hebben in het verbeterpotentieel van hun woning, vertelt Robin van Amerongen, projectmanager Installatietechniek Industriële Woningbouw bij Heijmans. “Streda® ondersteunt hierin en zal steeds verder worden uitgerold, waarbij we continu een vinger aan de pols houden. Wat ons met name aanspreekt aan het systeem is de eenvoud, waardoor minder specialistische kennis op de bouwplaats nodig is. Ook hoeven we niet elke woning opnieuw technisch uit te werken. Zeer prettig is bovendien dat Isolectra openstaat voor ideeën en optimalisaties. Zo wordt op dit moment een verstelbare hsb-dock ontwikkeld, die ons productieproces verder vereenvoudigt en waardoor nog meer variatie in keuken- en badkamerafwerking mogelijk wordt. Ook verkennen we de mogelijkheden voor een stekerbare wand.”

Een duurzame woning voor iedereen
Op dit moment legt Heijmans de laatste hand aan de duurzame woningen in Eindhoven. Recent is bovendien gestart met de realisatie van 47 Horizon woningen in Culemborg. “Dit jaar komen circa 220 woningen uit onze fabriek”, vertelt Van Amerongen. “In de toekomst schalen we op naar 1.000 woningen per jaar, waarmee we een belangrijke stap zetten in het vergroten van de totale woningvoorraad. Een duurzame woning voor iedereen, waarbij we steeds meer slimme functionaliteiten aanbieden.”

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Onze kennispartners