Stekerbaar installeren voor alle bouwmethoden

Gepubliceerd op 10 november 2022Leestijd: 4 minuten

Tekst: Lieke van zuilekom I Beeld: Isolectra

techniek stekerbaar installeren.png

De kracht van creatie, innovatie en timing
“De bouw is flink aan het moderniseren”, merken algemeen directeur Werner Hulst en marketing manager Casper Bontenbal van Isolectra. “Onder andere het tekort aan technisch geschoold personeel, de onzekere levertijden en de stikstofproblematiek vragen om nieuwe denk- en werkwijzen, waarbij de nadruk ligt op duurzaamheid en efficiëntie. Dat is de toekomst, die vandaag al begint! Met onze kennis van nu, sorteren wij graag voor op de vraagstukken van later.” Om bewegingen naar en op de bouw te reduceren, wordt steeds meer prefab gebouwd. “Niet verwonderlijk, want hiermee wordt de snelheid én kwaliteit van bouwen vergroot”, aldus Hulst. “Bouwsystemen en installaties worden onder de beste klimaat- en arbeidscondities samengebouwd. Bovendien kan circulair en losmaakbaar gebouwd worden. Stekerbaar installeren sluit hier naadloos op aan, mits de processen hiervoor op orde zijn.”

Stekerbaar installeren is alleen interessant, wanneer je hier bewust voor kiest. Projectmanagers, engineers én montageteams moeten bereid zijn om juist díe maatregelen te nemen, die passen bij de betreffende bouwmethode. “Elke bouwmethode vraagt om andere materialen, samenstellingen en levermomenten”, benadrukt Hulst. “Bovendien gelden specifieke do’s en don’ts voor de aansluiting ervan. Pas wanneer alle regels goed worden opgevolgd, kan geprofiteerd worden van een veilige en (kosten)efficiënte installatie.”

De prioriteit schuift naar voren
Bij prefab bouwen in het algemeen – en stekerbaar installeren in het bijzonder – verschuift de prioriteit van uitvoering naar ontwerp en werkvoorbereiding, benadrukt hij. “Hier moet voldoende tijd voor vrijgemaakt worden, wat tevens geldt voor de afstemming met alle stakeholders. Hoe gaat het gebouw eruitzien? Welke installaties moeten op welke plekken geïnstalleerd worden? Zeker in de prefab betonbouw, tunnelbouw en gietbouw is dit cruciaal, omdat aanpassingen achteraf lastig zijn.”

Oorsprong in de droge bouw
Stekerbaar installeren vindt zijn oorsprong in de droge (af)bouw. Grondlegger van deze innovatieve installatiemethode is Isolectra, dat de afgelopen decennia is uitgegroeid tot marktleider met het merk Wieland. “Zeer vertrouwd én gewaardeerd in de droge bouw is ons Wieland GST18®-systeem”, aldus Bontenbal. “Niet verwonderlijk, want dit IP40-systeem is flexibel, goed verkrijgbaar, snel én efficiënt. Ook wordt het continu doorontwikkeld en verbeterd, op basis van nieuwe inzichten en wensen uit de markt. Wieland GST18® kan uitstekend worden toegepast in bijvoorbeeld unitbouw en houtskeletbouw. Maar ook in tal van andere projecten, waarin gewerkt wordt met holle wanden en/of holle plafonds. Om duurzaamheid en efficiëntie hier naar een nóg hoger niveau te tillen, werken we steeds meer met assemblies, waarbij kabeldozen al compleet voorgemonteerd, gekit en inclusief GST18® snoeren en WCD's of schakelaars worden geleverd.”

in beton.png

Pionier in prefab betonbouw
Al snel na de introductie ontstond de vraag om de assemblies ook beschikbaar te maken voor de prefab betonbouw. “Wanneer bouwdelen onder natte omstandigheden worden samengebouwd, is een IP40 installatiesysteem echter niet geschikt”, aldus Bontenbal. “Speciaal voor deze situaties hebben wij het IP66/68/69k RST20®-systeem ontwikkeld, dat een uitstekende waterdichting én kwalitatief hoogwaardige installatie van stekers, inbouwdozen en andere componenten in álle bouwomstandigheden garandeert. Het RST20®-systeem is zo robuust en betrouwbaar, dat het ook gecertificeerd is om direct, zonder buizen, ingegoten te worden in prefab betonwanden en -vloeren! Hierdoor kunnen installateurs de voordelen van stekerbaar installeren ook in de prefab betonbouw ervaren.”

Evolutie voor tunnelbouw en gietbouw
De technische innovatie leidde tevens tot een systeem voor tunnelbouw en gietbouw, waarin opnieuw specifieke uitdagingen gelden. “Tunnelbouw en gietbouw zijn veel meer on site georiënteerd”, vertelt Hulst. “Een belangrijke trend binnen deze bouwmethoden is het reduceren van arbeidstijd. Maar ook het nuttig inzetten van personeel, door repeterende werkzaamheden efficiënter te maken. Een derde argument om ook hier voor stekerbaar installeren te kiezen, is dat installateurs minder afhankelijk worden van kraantijd. De lichte en compacte installaties kunnen heel eenvoudig en met een standaard (bouw)lift naar de juiste plekken worden gebracht. Minder tijd, minder materiaal en minder gereedschappen op de bouwplaats zorgen bovendien voor minder ongelukken, waardoor stekerbaar installeren ook de veiligheid ten goede komt.”

Geschikt voor extreme omstandigheden
In de tunnelbouw en gietbouw zijn extreme omstandigheden aan de orde van de dag, weet Bontenbal. “Er wordt gewerkt in weer en wind. Ook worden de elektrische installaties aangebracht op het betonijzer, waarop mensen lopen, materialen en gereedschappen worden geplaatst, beton wordt gestort én met behulp van een trilapparaat luchtbellen uit het beton worden verwijderd. Zou het Wieland RST20®-systeem ook hiervoor geschikt zijn? Samen met Wieland hebben we de mogelijkheden onderzocht en een uitgebreid test- en certificatietraject doorlopen. We hebben de RST20®-stekers ingegoten in beton en een uitgebreide duurproef gedaan, onder zeer strenge condities. Ook hebben we, samen met ons zusterbedrijf TKF, een kabel voor ruwbouwomgevingen ontwikkeld.” Hulst: “Innovatief is ook onze adapter, waardoor we bestaande inbouwdozen kunnen uitvoeren met een kabel in plaats van buis. Hierdoor wordt de kabel in de kabeldoos beter beschermd en een juiste aansluiting geborgd.”

Om stekerbaar installeren in ruwbouwomgevingen succesvol te maken, is het belangrijk dat installateurs duidelijk geïnstrueerd worden. “Verbindingen moeten op de juiste manier worden gemaakt”, aldus Hulst. “Bovendien mogen de afdekkapjes niet vergeten worden. En zo zijn er nog tal van ‘lessons learned’, die we graag met de markt delen.” Benieuwd? Neem dan contact op met uw Isolectra accountmanager.

 

Onze kennispartners