Duurzame en gezonde nieuwbouw voor vwo, havo en mavo

Gepubliceerd op 3 november 2022Leestijd: 4 minuten

Tekst: Lieke van Zuilekom | Beeld: WSi Techniek

rodenburch college rossmalen building.png

Rodenborch College, Rosmalen

In nieuwbouwwijk De Groote Wielen in Rosmalen is een nieuwe, gezonde en toekomstgerichte scholengemeenschap gerealiseerd voor vwo, havo en mavo, inclusief twee volwaardige sporthallen. Uitgangspunt in het Rodenborch College is dat het ‘wij-gevoel’ overheerst. Bovendien vloeien binnen en buiten zoveel mogelijk in elkaar over. De nieuwe school voldoet volledig aan de BENG-normen en heeft een uitstekende thermische schil met hoge Rc-waarden. Op het dak zijn PV-panelen aangebracht, verwarming en koeling worden opgewekt door warmtepompen en er vindt warmteterugwinning plaats. In combinatie met bewegingssensoren en aanwezigheidssensoren op de verlichtingsinstallatie wordt nergens onnodig energie verbruikt.

Het ontwerp voor het Rodenborch College is gemaakt door RoosRos Architecten, terwijl HEVO het ruimtelijk-functioneel en technisch Programma van Eisen heeft opgesteld. Onder de levering, montage en bedrijfswaardige oplevering van de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties staat de handtekening van WSi Techniek. “In opdracht van HEVO hebben wij het technische ontwerp van De Blaay-Van den Bogaard uitgeëngineerd tot een uitvoeringsontwerp”, vertelt Jasper Blekkink, Projectleider bij WSi techniek. “Het Rodenborch College is door ons voorzien van lucht/water-warmtepompen, waarbij bij piekbelasting gasgestookte cv-ketels worden bijgeschakeld. Voor de warmte- en koude-afgifte in de onderwijsruimten is gekozen voor hybride panelen, waarin ook de ventilatie en verlichting zijn geïntegreerd. Dankzij de combinatie met vloerverwarming kan op lage temperaturen verwarmd worden.” De sporthallen zijn voorzien van stralingspanelen.

Frisse Scholen klasse B
De klimaatinstallatie in het Rodenborch College voldoet volledig aan de ‘Frisse Scholen klasse B’ eisen. Datzelfde geldt voor de verlichting. Blekkink: “Overal in het gebouw is gekozen voor energie-efficiënte LED-verlichting met intelligente lichtschakelingen. Om het installatietempo te verhogen en faalkosten tot een minimum te beperken, hebben wij gekozen voor een volledig stekerbare installatie. Inclusief de bewegings- en aanwezigheidssensoren. Dankzij deze aanpak konden we tot 70% sneller installeren.”

One-stop-shop
“We hebben eerst de juiste bekabeling voor dit project geselecteerd”, vertelt Blekkink. “Al gauw kwamen we uit bij Wieland. Isolectra is marktleider met Wieland in Nederland en bovendien dé specialist in stekerbaar installeren. Daarom hebben wij besloten om de complete installatie met Wieland/Isolectra uit te voeren. Hierdoor konden we werken met één type bekabeling van verlichting t/m sensoren.”

rodenburch college rossmalen techniek.png

Juiste typen en hoeveelheden
“De installatie in het Rodenborch College is vrij complex”, vertelt Bran Jalink, Technical Consultant bij Isolectra. “Alle moderne technieken zijn in de nieuwbouw verwerkt. Zo kan (bijna) elke installatie gemonitord en geregeld worden, waardoor comfort en energiezuinigheid harmonieus samenkomen. Ook de verlichtingsinstallatie sluit hierbij aan. Om zowel de montage als functionaliteit van deze installatie naar het hoogste niveau te tillen, hebben wij al in een vroeg stadium meegedacht over de sensoren, connectoren en bekabeling.” Belangrijke eis was dat de sensoren een uitgang hadden voor het gebouwbeheersysteem/regelsysteem, waarmee alle verlichting wordt geschakeld en gemonitord. Op basis van o.a. het type en de grootte van de ruimtes hebben we de juiste sensortypen én hoeveelheden bepaald.”

In totaal zijn acht sensortypen uit ons B.E.G.-assortiment toegepast: zeven inbouw-aanwezigheidssensoren en één opbouw-bewegingssensor. “In alle lokalen is gekozen voor passief infrarood inbouw-aanwezigheidssensoren, die gekoppeld zijn aan het gebouwbeheersysteem”, vertelt Jalink. “Door middel van een potentiaal vrij contact geven deze sensoren een signaal af, op basis waarvan het gebouwbeheersysteem de verlichting kan schakelen.” Op een aantal posities was DALI-verlichting aanwezig. “Voor deze posities hebben wij specifieke DALI-aanwezigheidssensoren geleverd. In de bergruimtes wordt gebruik gemaakt van een eenvoudigere versie, waarmee de armaturen direct geschakeld kunnen worden.” Blekkink: “Op de plekken waar een plafond ontbreekt, is gekozen voor een opbouwsensor.”

Eenvoudig en snel
Alle B.E.G.-sensoren zijn kant-en-klaar, duidelijk gecodeerd en inclusief twee Wieland-connectoren op het project aangeleverd. “De monteurs op de bouw konden de sensoren eenvoudig door het gat in het plafond steken en direct koppelen met de voeding en regelinstallatie”, vertelt Jalink. “Doordat we werkten met afwijkende connectoren voor voeding en regeling werden aansluitfouten voorkomen.”

WSi techniek heeft de montage van alle sensoren verzorgd. “We zijn meerdere keren op locatie geweest om de voortgang te zien, eventuele vragen te beantwoorden en te kijken of alles naar wens verliep”, vertelt Jalink. “Ook met betrekking tot de leveringen. Gekozen is voor opgesplitste leveringen per verdieping, zodat WSi techniek niet ineens honderden sensoren op de bouwlocatie had liggen.”

Prettige samenwerking
Op 6 september is de nieuwbouw in gebruik genomen. Enkele weken na de oplevering kijkt Blekkink terug op een mooi project, waarin zeer prettig met Isolectra is samengewerkt. “Op elk project gaat wel iets mis, maar het belangrijkst is dat dit snel, goed en gezamenlijk wordt opgelost”, vertelt hij. “Ook hierin heeft Isolectra zich meer dan bewezen.”

Onze kennispartners