Stekerbare verlichting verbetert comfort, concentratie én leerprestaties
Evangelische school voor vmbo-tl, havo en vwo De Passie in Wierden heeft in het voorjaar van 2024 een nieuw schoolgebouw in gebruik genomen. Het ontwerp van GAJ|VBW Architecten sluit aan bij de bijzondere locatie, identiteit en onderwijskundige visie van de school en strekt zich uit over drie bouwlagen en vijf vleugels, waarbij het Ichtussymbool (vis) van bovenaf herkenbaar is. Met een omvang van circa 5.000 m2 biedt het nieuwe schoolgebouw ruimte voor theorie- en praktijklokalen, studio’s en een ruime aula met een groot en klein podium. Meest opvallend is echter de glijbaan, waarmee leerlingen vanaf de eerste verdieping naar het binnenplein kunnen glijden. Duurzame materialen zoals gerecyclede houten wandafwerkingen en energiezuinige technieken maken het gebouw niet alleen ecologisch verantwoord, maar ook economisch aantrekkelijk voor de lange termijn.
De nieuwbouw voor De Passie is gerealiseerd door Jansman Bouw. In opdracht van en in samenwerking met deze aannemer heeft Alferink Installatietechniek het installatieontwerp uitgewerkt van DO naar UO en de complete engineering en realisatie verzorgd. Van de werktuigbouwkundige en sanitaire installaties tot en met de elektrotechnieken en conform het Programma van Eisen Frisse Scholen.
Egaal lichtbeeld
De drielaagse linkervleugel van De Passie huisvest de theorielokalen, die voldoen aan Frisse Scholen klasse B en op enkele punten aan Klasse A. Ook de tweelaagse rechtervleugel voldoet aan deze eisen en huisvest praktijklokalen voor onder meer muziek, multimedia, techniek, biologie, natuur- en scheikunde. “Om aan de Frisse Scholen ambitie te voldoen, is nadrukkelijk aandacht besteed aan energiezuinigheid, luchtkwaliteit, temperatuur en verlichting”, vertelt Robert Wegdam, Projectleider bij Alferink Installatietechniek. “Led-panels in de leslokalen en kantoren zorgen voor een egaal lichtbeeld en voorkomen schaduwen en donkere plekken. Bovendien wordt een verlichtingssterkte van minimaal 500 lux op werkvlakniveau gegarandeerd. Om dag- en kunstlichtniveaus optimaal af te stemmen en onnodig energieverbruik te voorkomen, is alle verlichting gekoppeld aan de stekerbare B.E.G. daglicht- en aanwezigheidssensoren van Isolectra.”
Sensorplan
“Ik ben in 2023 benaderd door Werkvoorbereider Elektrotechniek Bjorn Rossel van Alferink Installatietechniek, met de vraag of wij een zo energiezuinig en efficiënt mogelijk sensorplan voor De Passie konden maken”, vertelt Nick Gerressen, Accountmanager bij Isolectra. “Deze wens hebben wij samen met onze partner B.E.G ingevuld. Hierbij hebben wij niet alleen de benodigde sensoren geadviseerd, maar ook de aantallen per ruimte én de beste sensorlocaties geïnventariseerd, waardoor voldoende licht bij aanwezigheid wordt gegarandeerd.” Wegdam: “In totaal hebben wij circa honderd sensoren geïnstalleerd, in uiteenlopende configuraties. Van simpele aan/uit-schakelingen in de toiletten tot master/slave-sensoren in de grotere ruimtes. In de leslokalen en kantoren zijn bovendien DALI-sensoren met bijbehorende pastelblauwe koppelkabels voorzien.”
Wieland kabels en connectoren
Op basis van het sensorplan heeft Isolectra de juiste Wieland kabels en connectoren geselecteerd. “Ook heeft Isolectra stekerbare Wieland kabels geselecteerd voor de verlichtingsarmaturen en verlichtingsschakelaars, waarmee leerkrachten de sensoren kunnen overbruggen”, aldus Wegdam. “Bijvoorbeeld om enkele armaturen in het lokaal te kunnen dimmen bij presentaties.” Gerressen: “In totaal zijn er vijf typen schakelaars en sensoren geleverd met stekerbare Wieland kabels. Hierdoor kon Alferink Installatietechniek de schakelaars en sensoren plug-and-play aansluiten.” Alle prefabs zijn uitgeleverd door Technische Unie.
Vertrouwde relatie
Alferink Installatietechniek is een lange en vertrouwde relatie van Isolectra en verzorgt de engineering van de stekerbare verlichting grotendeels zelf, vertelt Gerressen. “Maar wanneer extra advies nodig is, kijken wij natuurlijk graag even mee.”
Meer weten? Neem dan contact met ons op.