Decentraal EV-laden voorkomt netcongestie

8 mei 2025Leestijd: 3 minuten

De groei van elektrische voertuigen (EV’s) legt een steeds grotere druk op ons elektriciteitsnet. Met name op piekmomenten, zoals in de avonduren wanneer veel huishoudens elektrisch koken én hun elektrische auto’s opladen, veroorzaken netcongestie. Decentrale EV-laadsystemen bieden hier een oplossing voor.

Decentraal laden
Decentraal laden betekent dat elektrische voertuigen weliswaar gelijktijdig aangesloten kunnen worden, maar niet tegelijk en op volle capaciteit laden. In plaats hiervan worden de laadmomenten en laadsnelheden verspreid. Dit wordt met een mooi woord ook wel ‘load balancing’ genoemd en kan gerealiseerd worden met slimme laders en een energiemanagementsysteem. Met name in parkeergarages is het toepassen hiervan heel aantrekkelijk.

Load balancing
Als meerdere voertuigen tegelijkertijd worden opgeladen, kan de totale stroomvraag de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk overschrijden. Load balancing voorkomt dit. Dankzij deze techniek wordt het beschikbare elektrische vermogen namelijk dynamisch verdeeld over meerdere elektrische gebruikers. In het geval van elektrische voertuigen betekent dit dat de laadsnelheid continu wordt aangepast aan de beschikbare netcapaciteit. Dit gebeurt door voortdurend de stroomvraag van alle aangesloten apparaten te monitoren. Wanneer andere apparaten minder stroom vragen, kan het EV-laadproces versnellen. Is er juist veel vraag, dan wordt het laadvermogen tijdelijk verlaagd of zelfs onderbroken.

Voordelen voor het elektriciteitsnet:

  • Gelijkmatige spreiding van de netbelasting: in plaats van dat alle EV’s op hetzelfde moment maximaal stroom trekken, wordt de energievraag gespreid.
  • Voorkomen van piekbelasting: doordat het laadvermogen continu wordt aangepast, blijft de belasting binnen de grenzen van wat het net aankan.
  • Efficiënter gebruik van de bestaande netcapaciteit: door slim te laden en de laadpunten efficiënter te gebruiken, ontstaat een veilige laadsituatie, zónder dat geïnvesteerd hoeft te worden in een zwaardere, kostbare aansluiting.
  • Betere integratie van duurzame energie: load balancing kan EV’s laden op momenten dat er een overschot aan hernieuwbare energie is. Dit helpt netcongestie door het terugleveren van zonne-energie te verminderen.

Wieland Podis vlakkabel infrastructuur
Elk laadstation heeft een voedingskabel nodig. De centrale Wieland Podis vlakkabel van Isolectra is zo’n voedingskabel en wordt tegen de wand of het plafond gemonteerd. Vervolgens kunnen op elke gewenste plek in deze vlakke voedingskabel aftakkingen naar de individuele laadpunten worden gemaakt. Dankzij load balancing wordt de beschikbare stroom dynamisch over de laadstations verdeeld. Door de stroomverdeling te optimaliseren, kan bijvoorbeeld bespaard worden op een zwaardere, kostbare aansluiting. Bovendien wordt overbelasting van het net voorkomen.

Eenvoudig uitbreidbaar
Een belangrijk voordeel is dat de vlakkabel infrastructuur eenvoudig uitbreidbaar is. Wanneer er in de toekomst meer gebruikers bij komen, kunnen extra laadpunten snel en zonder ingrijpende aanpassingen aangesloten én opgenomen worden in het energiemanagementsysteem. Dit maakt het concept kostenefficiënt en flexibel.

Flinke tijd- en kostenbesparing
Doordat de vlakkabels en bijbehorende materialen 100% stekerbaar zijn, kunnen zij nog sneller geïnstalleerd worden. De gemiddelde tijdswinst bij installatie bedraagt 66% ten opzichte van conventionele installaties. Uitbreidingen zijn zelfs 88% sneller te realiseren en doordat aanzienlijk minder materiaal nodig is, zijn kostenbesparingen van gemiddeld 30% geen uitzondering.

Oplossing tegen netcongestie
Decentraal laden met load balancing biedt een effectieve manier om netcongestie tegen te gaan. Door de belasting van het elektriciteitsnet te spreiden en optimaal gebruik te maken van de beschikbare capaciteit, wordt overbelasting voorkomen en het net efficiënter gebruikt. Daarnaast kan de infrastructuur eenvoudig gekoppeld worden aan duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen of batterijopslag, wat de druk op het net verder vermindert.

Duurzaam en betrouwbaar
Het Wieland Podis vlakkabelsysteem verlaagt de noodzaak voor kostbare infrastructuurinvesteringen en bevordert de integratie van duurzame energie. Het is daarmee een essentiële technologie voor een toekomstbestendig en betrouwbaar energiesysteem. Door de schaalbaarheid en efficiëntie biedt de decentrale vlakkabel infrastructuur een duurzame en betrouwbare oplossing voor het groeiende aantal EV-gebruikers in parkeergarages.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

 

 

Onze kennispartners