Sporthal Bredius Gooise Meren
Tekst: Lieke van zuilekom I Beeld: Isolectra
100% duurzaam, herbruikbaar en stekerbaar
De gemeente Gooise Meren neemt verschillende initiatieven om haar woningbouwopgave in te vullen en tevens een aantrekkelijk en duurzaam stedelijk gebied te realiseren voor haar bewoners. Naast De Krijgsman, met ca. 1.300 woningen en 28.500 m2 voorzieningen, wordt even verderop het Brediusterrein ontwikkeld. Op deze locatie komen 90 betaalbare en circulaire houten woningen in combinatie met 4 sportvelden en een oefenveld. Bovendien is hier eind januari een nieuwe sporthal van 3.300 m2 BVO opgeleverd. De sporthal is zo circulair mogelijk ontworpen en gebouwd en voldoet aan de nieuwste BENG-eisen. Daarmee is de sporthal een uitgekiend voorbeeld van duurzaamheid.
De circulaire sporthal is in opdracht van de gemeente Gooise Meren gerealiseerd door Rots Bouw. Breman Utiliteit Zwolle was verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties, inclusief bijbehorende regeltechniek. “Sporthal Bredius Gooise Meren is gebouwd volgens een UAV-GC-overeenkomst. In een bouwteam met Rots Bouw en Lichtstad Architecten en op basis van het Programma van Eisen hebben wij het ontwerp voor alle gebouwgebonden installaties gemaakt”, vertelt Arjen Langendijk, Projectleider bij Breman Utiliteit Zwolle. “Belangrijk hierbij was ook een aanvullend document, opgesteld door Rendemint, waarin de randvoorwaarden met betrekking tot circulariteit geformuleerd werden. Het gebouw moest zoveel mogelijk demontabel, losneembaar en herbruikbaar worden opgebouwd. Van de staalconstructie tot en met de vloeren en binnenwanden, waarbij toxische stoffen (PVC’s, PUR en lijm) zoveel mogelijk vermeden moesten worden. En ook de installaties moesten aansluiten bij de circulaire ambitie. Daarom hebben we waar mogelijk gekozen voor stekerbaar installeren. Zowel in de sporthal zelf als in de EHBO-ruimte, beheerdersruimte, docentenruimte, vergaderruimte, het horecadeel en de bergingen.” De sporthal biedt zowel faciliteiten aan binnensport- als buitensportverenigingen. Bovendien wordt de hal ingezet om het bewegingsonderwijs van het basisonderwijs in Muiden te faciliteren.
100% stekerbaar
“In de voorbereidende fase hebben wij de mogelijkheden voor 100% stekerbaar installeren zorgvuldig onderzocht”, vertelt Langendijk. “Was het mogelijk om alle installaties tot 25 Ampère stekerbaar uit te voeren? Ook bij lange(re) afstanden? Als organisatie zijn we gewend om bijvoorbeeld kantoorruimtes stekerbaar te maken. In deze sporthal echter, waar soms afstanden tot 60 meter overbrugd moesten worden en waar bovendien iets andere schakelingen golden, was specifieke kennis vereist. Die kennis vonden we bij Isolectra, waarmee wij regelmatig stekerbare projecten uitvoeren.”
“Op basis van de installatietekeningen van Breman Utiliteit Zwolle en het eisenpakket van de gemeente Gooise Meren hebben wij een voorstel voor de stekerbare technieken gemaakt en besproken”, vertelt Yannick Boertje, Key Accountmanager bij Isolectra. “Dit heeft geleid tot een 100% stekerbare installatie, vanaf de ABB verdeelkasten tot en met de wandcontactdozen, verlichtingsarmaturen, daglicht- en bewegingssensoren.” Langendijk: “Bijzonder voor utiliteitsprojecten is dat ook de krachtgroepen zelf stekerbaar zijn uitgevoerd. De ABB verdeelkasten zijn al door paneelbouwer EDS-Systems voorzien van Wieland GST18® aansluitsnoeren. Vanaf hier hebben we de installaties eenvoudig en snel verder opgebouwd.” Alle stekerbare technieken zijn geleverd door groothandel Technische Unie.
100% demontabel en herbruikbaar
“Door te kiezen voor 100% stekerbaar installeren, zijn alle installaties tot 25 Ampère ook 100% demontabel”, benadrukt Boertje. “Eventuele wijzigingen kunnen eenvoudig worden doorgevoerd, waardoor de levensduur van de installaties flink wordt verlengd. Aan het eind van de gebouwlevensduur kunnen de stekerbare technieken bovendien eenvoudig gedemonteerd en elders hergebruikt worden.” Door stekerbaar te installeren, worden snijverliezen en afval op de bouw voorkomen, vertelt hij. “Alle materialen die worden aangeleverd, worden ook daadwerkelijk gebruikt. Daarmee dragen wij in belangrijke mate bij aan de duurzaamheid van gebouwen, het sluiten van de materiaalkringloop én de doelstelling van de rijksoverheid om de milieubelasting van bouwwerken flink te verlagen.”
Nationale Milieudatabase
Isolectra heeft eind januari de milieudata van haar stekerbare installaties aangeboden aan de Nationale Milieudatabase (NMD). Architecten, adviseurs, installateurs en andere stakeholders die de Wieland GST15®, GST18®, RST16®, RST20® en RST25® stekerbare installatiesystemen voorschrijven en toepassen in hun projecten, kunnen deze data benutten om goede productvergelijkingen te maken. Maar ook om de duurzaamheid en milieuprestatie van hun gebouwen te berekenen en zelfs te verlagen.
De Nationale Milieudatabase heeft als doel om de milieuprestaties en circulariteit van bouwwerken duidelijk inzichtelijk te maken en is gebaseerd op de levenscyclusanalyse (LCA) van een bouwproduct, oftewel: op de totale milieu-impact van grondstof tot productie en van sloop tot recycling. “Wij hebben recent de LCA-studie afgerond”, aldus Boertje. “In circa twee jaar tijd is in kaart gebracht welke milieu-impact onze stekerbare producten hebben. Hierbij zijn onder andere grondstoffengebruik, energiegebruik, afvalstromen en de uitstoot van toxische stoffen gekwantificeerd en door een onafhankelijke en gekwalificeerde LCA-deskundige geverifieerd, om in de Nationale Milieudatabase op te nemen als een categorie 1-productkaart. Hiermee beschikken architecten, adviseurs, installateurs en andere stakeholders over de meest gedetailleerde productinformatie, op basis waarvan zij bouwproducten met de minste milieubelasting kunnen selecteren.”
Bouwinfo:
Opdrachtgever: gemeente Gooise Meren
Architect: Lichtstad Architecten
Aannemer: Rots Bouw
Installateur: Breman Utiliteit Zwolle
Stekerbare technieken: Isolectra
Materialenpaspoort: Rendemint
Meer weten? Neem dan contact met ons op.