Prefab woninginstallatie: van technische ruimte tot zonnepanelen

22 januari 2025Leestijd: 2 minuten

De enorme woningnood, het tekort aan vaktechnici, de beperkte ruimte op onze bouwplaatsen én de ambitieuze klimaatdoelstellingen vragen om nieuwe denk- en werkwijzen, waarbij de nadruk ligt op duurzaamheid en efficiëntie. Prefab bouwen speelt hierop in. Door naast vloeren, daken, wanden en gevelelementen ook keukens, badkamer en technische ruimtes onder de beste klimaat- en arbeidscondities samen te bouwen in de fabriek, worden bouwsnelheid én bouwkwaliteit flink verhoogd. Bovendien kan circulair en remontabel gebouwd worden. De prefab installaties van Isolectra sluiten hier naadloos op aan. Van technische ruimte tot zonnepanelen.

Technisch hart van de prefab woning is de installatieskid, waarin alle componenten voor ventilatie, verwarming, (warm)tapwater en energieopwekking alvast worden samengevoegd. Van warmtepomp tot warmtewisselaar, PV-omvormer en toiletreservoir, weet Bran Jalink, Innovatiemanager bij Isolectra. “De skid wordt vervolgens kant-en-klaar in de woning geplaatst en via één of twee stekerverbindingen aangesloten op de groepenkast, die ook 100% stekerbaar uitgevoerd kan worden. Ditzelfde geldt voor de installaties in bijvoorbeeld de keuken of badkamer. En ook wandcontactdozen, schakelmateriaal en verlichtingspunten kunnen in onze stekerbare installatieconcepten worden meegenomen.”

Beton, houtskeletbouw of CLT
Afhankelijk van de bouwmethode (beton, houtskeletbouw of CLT) hebben installateurs keuze uit de Wieland GST18® en RST20® systemen van Isolectra. “Waar GST18® bij uitstek geschikt is voor droge (IP40) omgevingen, zijn de kabels en connectoren van het RST20® systeem speciaal ontwikkeld voor natte omgevingen (IP66/68/69k)”, aldus Jalink. “De kabels en connectoren van dit systeem zijn zo robuust en betrouwbaar, dat zij als enige in de markt gecertificeerd zijn om direct, zonder buizen, ingegoten te worden in prefab betonwanden en betonvloeren. Omdat beide systemen onderhoudsvrij ontworpen én gecertificeerd zijn, mogen zij ook op niet-toegankelijke plaatsen worden toegepast.”

Duurzaam en circulair
“Wat onze systemen uniek maakt, is dat we losmaakbaar en zonder bouwplaatsafval kunnen installeren”, aldus Jalink. “Eventuele wijzigingen kunnen eenvoudig worden doorgevoerd, waardoor de levensduur van de installaties flink wordt verlengd. Aan het eind van de gebouwlevensduur of bij grote wijzigingen kunnen de stekerbare technieken gedemonteerd en – na een zorgvuldig test- en certificeringstraject – elders hergebruikt worden.”

Nationale Milieudatabase
De Wieland GST18® en RST20® systemen zijn met een categorie 1 milieuverklaring opgenomen in de Nationale Milieudatabase. Architecten, adviseurs en installateurs die de systemen voorschrijven en toepassen, kunnen de NMD-data benutten om goede productvergelijkingen te maken. Maar ook om de duurzaamheid en milieuprestatie van hun gebouwen te berekenen en verlagen. “Wij schuiven graag zo vroeg mogelijk bij de installateur en prefab bouwer aan tafel om de juiste componenten voor hun projecten te garanderen”, aldus Jalink. “Hierbij is verregaand maatwerk mogelijk. Bovendien stemmen we in deze fase alvast de logistieke processen en eventuele terugnamegaranties af. Monteurs die nog onbekend zijn met stekerbaar installeren, kunnen bij ons terecht voor een gratis montagetraining.”

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Onze kennispartners