Een compleet en 100% stekerbaar installatieconcept voor CLT-woningen

11 september 2024Leestijd: 4 minuten

Tekst Lieke Bousema | Beeld Isolectra

Een innovatieve oplossing voor de uitdagende woningmarkt

De tijd van traditionele bouw lijkt voorbij. “De grens tussen expats, kenniswerkers en arbeidsmigranten vervaagt en zowel de arbeidsmarkt als samenleving flexibiliseren”, merkt Alexander Jacobi, projectmanager bij QYUUBS. “Onze wereld verandert in een global village en vraagt om een woningmarkt die hierin meegaat. QYUUBS sorteert hierop voor en biedt een betaalbaar, flexibel en duurzaam woningconcept met een hoge kwaliteit en vaste maten, waardoor de woonunits eenvoudig uitwisselbaar en relatief makkelijk opnieuw inzetbaar zijn. Zo creëren we refurbished huisgebruik en duurzame woningbouw in optima forma.” Het stekerbare installatieconcept van Isolectra gaat hierin mee en levert tevens een gunstige MPG-score op.

Als enige modulaire bouwer in Nederland bouwt QYUUBS volledig in Cross Laminated Timber (CLT), waarbij opdrachtgevers veel inspraak hebben in het eindproduct. “Bijvoorbeeld afwerking en (de posities van) installaties kunnen in overleg worden bepaald”, aldus Jacobi. “In basis worden onze woningen geproduceerd in handelbare 2D-elementen en middels een slim systeem op de bouwplaats geassembleerd. Vervolgens wordt een mock-up-pakket met CLT binnenwanden geplaatst, waarna het dak wordt gesloten en de woning kan worden afgewerkt.” Sinds kort is bovendien een 3D-versie mogelijk, waarbij de woningen in kant-en-klare modules worden geleverd en slechts nog aangesloten hoeven te worden.”

Duurzaam en losmaakbaar
Zowel in de 2D-elementen als 3D-modules wordt gebruik gemaakt van de stekerbare installaties van Isolectra. Hiermee sorteert QYUUBS voor op het grote tekort aan vaktechnici én wordt de duurzaamheid en losmaakbaarheid van het concept geborgd. “Ons kabinet streeft naar 50% minder primaire abiotische grondstoffen in 2030”, weet Jordi Blanker, Market Manager Woningbouw bij Isolectra. “Wij leveren hier een bijdrage aan door de levenscyclus van onze producten conform de R-ladder te analyseren en te optimaliseren. Recent hebben wij een onafhankelijke Life Cycle Analyse (LCA) afgerond, waarbij elke fase vanaf het delven van de grondstoffen tot aan de productie, het transport en de uiteindelijke installatie is geanalyseerd. Wat ons systeem uniek maakt, is dat we losmaakbaar en zonder afval op de bouw kunnen installeren. Eventuele wijzigingen kunnen eenvoudig worden doorgevoerd, waardoor de levensduur van de installaties wordt verlengd. Aan het eind van de gebouwlevensduur of bij grote wijzigingen kunnen de stekerbare technieken bovendien gedemonteerd en – na een uitgebreid test- en certificeringstraject – elders hergebruikt worden.”

Efficiënt en snel
“De samenwerking tussen QYUUBS en Isolectra loopt nu zo’n vijf jaar”, vertelt Blanker. “We hebben veel gesprekken gevoerd, waarbij wij onze expertise op het gebied van elektrotechnische installaties hebben gedeeld. Wij hebben advies uitgebracht over systeemkeuzes, algemene voorzieningen en natuurlijk het ideale kabelverloop in de woningen.” Jacobi: “In de 2D-elementen worden alle sleuven voor de elektra en wandcontactdozen reeds aangebracht, zodat de installaties op de bouw efficiënt, snel en door slechts twee monteurs geïnstalleerd kunnen worden. In de 3D-modules gebeurt dit proces al in onze fabriek, waardoor het installeren op de bouw nog slechts een kwestie is van connecteren.”

In de vloer
“Woningbouw met CLT is relatief nieuw in Nederland”, weet Blanker. “Bovendien is het hout dermate hard, dat het lastig is om leidingen te verwerken. Maar het is ons gelukt om ook hiervoor een plug-and-play systeem te ontwikkelen. Uitgangspunt hierbij was een installatieconcept met zo min mogelijk leidingen in de wanden en plafonds. In samenwerking met QYUUBS heeft onze Consultancy-afdeling een efficiënt systeem ontwikkeld dat rechtstreeks in de isolerende honingraatvloer kan worden toegepast. Ook hebben wij diverse strategische ketenpartners uitgenodigd om aan te sluiten. Dit heeft geleid tot een compleet en 100% stekerbaar installatieconcept voor CLT-woningen. Aan de basis hiervan ligt het Wieland GST18® stekerbare installatiesysteem met stekerbare groepenkasten, lichtpunten en wandcontactdozen inclusief voorzieningen voor de keuken, warmtepomp en zonnepanelen.”

Primeur in Eindhoven
Op dit moment wordt het eerste grote project met QYUUBS modulewoningen en Wieland stekerbare installaties van Isolectra uitgevoerd in Buurtschap Te Veld in Eindhoven. “Dit project omvat de realisatie van 56 appartementen voor een Woonbedrijf en betreft het grootste CLT-houtbouwproject van de regio”, vertelt Jacobi. “De appartementen voor starters, alleenstaanden en young professionals hebben een afmeting van 50 tot 70 m2 en zijn verdeeld in vijf blokken, die door een galerij worden verbonden. Eind dit jaar moet het project worden opgeleverd.”

Nationale Milieudatabase
De Wieland stekerbare installaties van Isolectra zijn met een categorie-1 milieuverklaring opgenomen in de Nationale Milieudatabase. Architecten, adviseurs, installateurs en overige stakeholders die de Wieland GST18® en RST20® stekerbare installatiesystemen voorschrijven en toepassen in hun projecten, kunnen de data uit de Nationale Milieudatabase benutten om goede productvergelijkingen te maken. Maar ook om de duurzaamheid en milieuprestatie van hun gebouwen te berekenen en zelfs te verlagen.

Neem dan contact met ons op.

Onze kennispartners