Één systeem voor elektrische voeding en high speed data

21 november 2024Leestijd: 2 minuten

Tekst: Lieke Bousema | Beeld: Isolectra

Eenvoudig, flexibel en integraal installatieconcept voor prefab woningen

Met Streda combineert Isolectra haar kennis van stekerbaar installeren met optische data. “Streda is specifiek ontwikkeld voor de prefab woningbouw”, vertelt Technical Consultant Jörgen Bakker. “Van prefab betonbouw tot houtskeletbouw: met Streda bieden wij prefab bouwers álle ingrediënten om eenvoudig en snel complete woonhuisinstallaties op te leveren, terwijl woningcorporaties en bewoners profiteren van maximale flexibiliteit, data-inzicht en een toekomstbestendige installatie.”

Aan de basis van Streda liggen een universele kabel, gestandaardiseerde inbouwdozen (docks) en een portfolio van snap-ins met uiteenlopende functies (stopcontact, rookmelder, deurbel, verlichtingsschakelaar en wifi-zender), die samen een geïntegreerd en flexibel huisnetwerk vormen. “Hierdoor kan elk soort apparaat op elke gewenste plek worden aangesloten”, aldus Bakker. “Doordat wij dezelfde typologie hanteren voor onze stopcontacten en datapunten, kan met één universele kabel de elektrische voeding én high speed datacommunicatie geregeld worden.”

Eenvoudig en foutloos
“In de prefab fabriek kunnen de Streda kabel en docks eenvoudig en onder optimale arbeids- en klimaatcondities in de prefab wanden ingepast worden”, benadrukt Sales Consultant Emilie de Kleijn. Hierdoor kan aanzienlijk sneller gewerkt worden en worden faal- en herstelkosten tot een minimum beperkt. Ditzelfde geldt voor het aantal handelingen op de bouw. In slechts een tot anderhalf uur per woning kunnen de snap-ins gemonteerd en – via de Streda Installer App op de smartphone – geactiveerd worden. Daarmee spelen we in op een belangrijke behoefte op de bouw, waar de aanleg van de elektrische infrastructuur vaak een bottleneck is.”

Flexibel en toekomstbestendig
Groot voordeel van Streda is ook de flexibiliteit. “De infrastructuur is zo gemaakt, dat ieder soort apparaat op iedere gewenste plek kan worden aangesloten. Hierdoor ontstaat eenvoud in bouwtekeningen”, aldus De Kleijn. “Bewonerswensen kunnen nog in de allerlaatste fase worden doorgevoerd. Bij defecten of wisselende bewonersbehoeften kunnen de snap-ins eenvoudig uitgewisseld worden. Dat maakt de installatie zeer toekomstbestendig.”

Slim energiemanagement
Hart van het systeem is de Streda Control Box, die wordt verbonden met de groepenkast, vertelt De Kleijn. “De SCB ontvangt, zendt en verwerkt allerlei signalen, waardoor draadloze schakelingen én slim energiemanagement mogelijk worden.” Bakker: “Naar wens kan het stroomverbruik van elk Streda stopcontact worden gemeten. Waar kopers hun installatie via een Home Owner Panel kunnen monitoren en beheren, krijgen woningcorporaties via het gebouwbeheersysteem inzicht in het verbruik per woning. Op basis hiervan zijn Nul-op-de-Meter optimalisaties mogelijk én kan ook de benodigde bewijslast verzameld worden.”

Streda maakt gebruik van het Zigbee netwerk, waardoor ook externe Zigbee apparaten toegevoegd kunnen worden, besluit Bakker. “Ook zijn slimme koppelingen met klimaatinstallaties mogelijk. Zo dragen we niet alleen bij aan een energiezuinige woning, maar ook aan een gezonde woning.”

Meer weten? Neem een kijkje op Home | Streda of neem contact met ons op.

Onze kennispartners