Circulair stekerbaar installeren met Wieland

Gepubliceerd op 23 oktober 2024Leestijd: 3 minuten

circulair stekerbaar installeren met wieland.jpg

De Wieland stekerbare installaties van Isolectra worden al tientallen jaren met succes toegepast in de bouw en winnen steeds meer terrein. En dat is niet verwonderlijk, want stekerbare installaties zijn snel en foutloos aan te leggen, flexibel én verlagen de bouwkosten. Er zijn stekerbare oplossingen voor veel verschillende bouwmethodes. Zo is er het Wieland GST18® systeem voor droge omgevingen, maar ook het IP66/68/69k waterdichte RST20® systeem voor natte omstandigheden en prefab betonbouw.

Een belangrijk argument voor het gebruik van de Wieland stekerbare installaties is circulariteit. Om de circulaire economie mogelijk te maken, streeft de overheid naar minder gebruik van primaire grondstoffen en hergebruik van materialen. De Wieland stekerbare installaties van Isolectra gaan hierin mee. De installaties zijn volledig demontabel en kunnen – na een uitgebreid succesvol test- en certificeringstraject – uitstekend hergebruikt worden. Hierdoor passen de installaties perfect in het circulaire gedachtengoed. Zowel de re-used als de virgin stekerbare installatiematerialen leveren een mooie bijdrage aan de circulariteitsgedachte van steeds meer opdrachtgevers.

Virgin materialen
Voor de nieuw geproduceerde ‘virgin’ materialen heeft Isolectra een geverifieerde Life Cycle Analyse op haar Wieland GST18® en RST20® installatiesystemen laten uitvoeren. De resultaten hiervan zijn gepubliceerd in een officiële Environmental Product Declaration (EPD). Deze EPD is opgenomen in de Nationale Milieudatabase, waarmee de milieubelasting, herbruikbaarheid en circulariteit van de producten officieel is geverifieerd en vastgelegd. Ook wanneer virgin Wieland producten worden gebruikt, kunnen de circulariteit en milieu-impact van de installatie worden aangetoond. 

Re-used materialen
Ook aan het daadwerkelijke hergebruik van stekerbare installaties levert Isolectra een bijdrage. Ten eerste door op afspraak een terugnamegarantie voor nieuwe projecten met virgin materialen af te geven. Deze terugnamegarantie houdt in dat de stekerbare technieken bij gewijzigde indelingen of aan het eind van de gebouwlevensduur met zorg verwijderd en actief door Isolectra teruggenomen worden voor controle en hergebruik. Ten tweede door daadwerkelijk stekerbare producten terug te nemen en weer in de markt te brengen als re-used product.

Retourname en hergebruik
Isolectra is als eerste leverancier van stekerbare installaties in Nederland begonnen met het retournemen van stekerbare kabels en verdelers. Om de Wieland GST18® systemen weer als gegarandeerd veilig secundair product in de markt te kunnen zetten, worden de producten uitgebreid geïnspecteerd en beoordeeld, Isolectra controleert bijvoorbeeld alle producten op leeftijd, conditie en eventuele beschadigingen. Ook worden de kabels elektrisch getest. Alleen als de materialen bewezen voldoen aan de strengste eisen worden ze opnieuw gecertificeerd en voor hergebruik aangeboden. Hierdoor hebben installateurs de zekerheid dat zij ook met de re-used stekerbare installaties van Isolectra een veilige installatie kunnen maken.

NEN1010 veiligheidseisen
Het terugnemen en opnieuw in de markt zetten van stekerbare installatiecomponenten is niet eenvoudig. Ook installaties met secundaire installatiematerialen moeten namelijk aan de veiligheidseisen van de NEN1010 voldoen. Voor de secundaire componenten geldt de NEN-EN-IEC 61535 productnorm. De materialen moeten zodanig gedemonteerd zijn, dat kabels, verdelers, connectoren en bijbehorende vergrendelingen niet beschadigd zijn. 

Grote recyclestroom
De Wieland GST18® stekerbare installaties zijn al sinds de jaren ’90 in gebruik. Veel gebouwen waarin zij zijn toegepast, zullen in de komende jaren gerenoveerd, herbestemd of gesloopt worden. Dit betekent dat een grote stroom secundaire GST18® materialen beschikbaar komt, waarmee de markt zijn voordeel kan doen en waarmee de kringloop van stekerbare technieken steeds beter wordt gesloten.

Meer informatie
Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Onze kennispartners