Antwoord: Werk nooit aan een elektrische installatie waar spanning op staat. Schakel altijd eerst de groep of groepen uit waaraan je gaat werken. En zorg ervoor dat de groepen niet ingeschakeld kunnen worden tijdens de werkzaamheden.
Controleer voordat je aan de werkzaamheden begint of de juiste groep is uitgeschakeld en de spanning er werkelijk vanaf is.
Waar moet ik op letten bij het aanpassen of werken aan een installatie?
- › Waar moet ik op letten bij het aanpassen of werken aan een installatie?
- Welke GST18 connector gebruik je om een kooktoestel in een keuken aan te sluiten?"
Antwoord: Dit is afhankelijk van het type kooktoestel en de installatie. Sommige kooktoestellen kunnen op meerdere manieren worden aangesloten. Zie hiervoor de gebruiksaanwijzing. Er zijn de volgende mogelijkheden:
2-groeps kooktoestel op een zogenaamde Kookgroep (L1,N1,PE,L2,N2): GST18i35® groen
3-fase kooktoestel (L1,L2,L3,PE,N) op een 3-fase installatie (L1,L2,L3,PE,N): GST18i5® zwart
2-fase kooktoestel (L1,L2,PE,N) op een 3-fase installatie (L1,L2,L3,PE,N) : GST18i4® zwart
1-fase kooktoestel (L,PE,N) op een 3-fase installatie (L1,L2,L3,PE,N): GST18i3® zwart
1-fase kooktoestel (L,PE,N) op een 1 fase installatie (L,PE,N): GST18i3® zwart - Wat moet ik doen om een elektrisch fornuis aan te sluiten?"
Antwoord: Als je geen ervaren installateur bent, raadpleeg er dan een. Het aansluiten van een elektrisch fornuis is geen eenvoudige klus die zonder kennis van zaken uitgevoerd kan worden.
" - Kan je een elektrisch fornuis 1 op 1 vervangen?"
Antwoord: Als je een elektrisch fornuis vervangt, laat je dan goed adviseren of de aansluiting van het nieuwe toestel overeenkomt met de aansluiting van het oude toestel. Er zijn verschillende soorten elektrische fornuizen met verschillende vermogens en verschillende aansluitvoorschriften.
Tegenwoordig zijn fornuizen ook elektronisch aan te passen aan de beschikbare aansluiting. - Kan een elektrisch fornuis op 1 fase worden aangesloten?"
Antwoord: Dit hangt af van het fornuis. Raadpleeg de beschrijving van het fornuis en laat je adviseren door de verkoper.
Er bestaan veel soorten elektrisch fornuizen. Verschillende daarvan kunnen op zowel 1, 2 of 3 fasen worden aangesloten. Na aansluiting kan op het toestel worden aangegeven op hoeveel fasen het is aangesloten en met welke zekering de betreffende fasen zijn beveiligd. - Welk vermogen kan ik aansluiten?"
Antwoord:
"1 x 230V x 16Amp 3,7 kW 1 x 230V x 25Amp 5,8 kW 3 x 230V x 16Amp 11 kW 3 x 230V x 25Amp 17,2 kW - Kan een elektrisch fornuis gewoon in het stopcontact?"
Antwoord: Een elektrisch fornuis kan bij voorkeur niet op een standaard stopcontact. Het maximale vermogen wat op 1 stopcontact kan worden aangesloten is te beperkt voor een optimale werking van een elektrisch fornuis.
" - Welke speciale aansluiting heb je nodig voor een elektrisch fornuis?"
Antwoord: Dit werd traditioneel opgelost met een Perilex stopcontact en stekker. Afhankelijk van het vermogen van het fornuis heb je een 2-groeps of 3-fasen Perilex aansluiting nodig.
" - Is een Perilex stopcontact de enige oplossing?"
Antwoord: Nee, tegenwoordig zijn er ook andere stekerbare oplossingen zoals de verschillende GST18® oplossingen van Wieland. De keukenverdeler 3 fase 11KW is een flexibele oplossing die past bij de moderne keuken. Geen ingewikkelde bekabeling maar gewoon stekerbaar met GST18i3® - GST18i5®
" - Heb je een extra groep nodig voor elektrisch koken?"
Antwoord: Voor veel inductiekookplaten is een 2-fasen “kookgroep” aansluiting voldoende, maar voor een kookplaat met 5 of meer kookzones of met downdraft-afzuiging heb je een 3-fasen aansluiting nodig.
" - Hoeveel groepen heb je nodig voor elektrisch koken?"
Antwoord: Voor een inductie kookplaat heb een speciale groep in de meterkast nodig die bestaat uit twee gekoppelde groepen, ofwel de zogenaamde "kookgroep". Voor zeer grote inductie kookplaten heb je zelfs een 3-fase aansluiting nodig. Wanneer je deze groepen niet hebt, kan een installateur bekijken wat er nodig is om de groepen aan te leggen.
" - Waarom een keramische kookplaat?"
Antwoord: Veiligheid. De keramische kookplaat is veiliger dan koken met gas, maar de keramische kookplaat warmt altijd op wanneer deze aangezet is, of er wel of geen pan op staat. Een inductiekookplaat warmt alleen de pan op die er op staat.
" - Hoe werkt een inductiekookplaat?"
Antwoord: In een inductiekookplaat zitten elektrische spoelen die onder de pan een magnetisch veld genereren. Hierdoor gaat er een wervelstroom door de pan die door de weerstand van de bodem wordt omgezet in warmte. Daarbij komt er ook warmte vrij door magnetische hysterese.
" - Heb je krachtstroom nodig voor een inductiekookplaat?"
Antwoord: Bij een keramisch of inductie fornuis heeft u altijd een 3-fasen aansluiting nodig. De straattaal voor dit type aansluiting is krachtstroom. In de meterkast kan je deze aansluiting herkennen aan een geheel aparte kracht-kookgroep.
" - Hoe weet ik of ik een kookgroep of een 3-fase aansluiting heb?"
Antwoord: Deze aansluiting heeft niet de gebruikelijke twee openingen voor een stekker, maar bevat vier openingen. Zowel voor de Kookgroep met 2x16A als voor 3-fase groep met 3x16A kan een Perilex aansluiting worden toegepast.
Een andere methode is de Wieland GST18i5® connector. Groen voor een kookgroep en zwart voor 3-fasen.Perilex voor kookgroep 2x16A Perilex voor 3-fasengroep 3x16A of 3x25A GST18i5® groen male kabelconnector 2x16A GST18i5® groen female chassis 2x16A GST18i5® zwart male kabelconnector 3x16A GST18i5® zwart female chassis 3x16A - Welke soorten elektrische fornuizen zijn er?"- Traditionele elektrische kookplaat verwarmt een gietijzeren plaat- Keramisch koken verwarmt de keramische plaat- Inductief koken verwarmt door magnetisme de pan"