Is het verplicht om stekerbare verbindingen te vergrendelen?

‹ Terug naar overzicht
Is het verplicht om stekerbare verbindingen te vergrendelen?

Antwoord:  Als stekerbare verbindingen gebruikt wordt als een verbinding in een vaste installatie is het altijd verplicht om deze te vergrendelen. Het advies van Isolectra is elke stekerbare verbinding altijd te vergrendelen, en als blijkt dat er verbindingen niet vergrendeld zijn deze vergrendeling alsnog achteraf aan te brengen.

Onderbouwing:

  • Wieland en Isolectra geven in hun instructies aan dat stekerbare installatieverbindingen altijd vergrendeld dienen te worden met de daarvoor bedoelde vergrendeling.
  • Wieland heeft het GST18 systeem gecertificeerd volgens norm NEN-EN-IEC 61535 Installation couplers intended for permanent connection in fixed installations. Deze gaat over verbindingen in vaste installaties. Deze norm vereist dat een verbinding vergrendeld kan worden.
  • NEN1010:2020 behandelt de oprichting van vaste installaties. Hiervoor geldt EN61535.
  • Artikel 134.1.1 geeft aan dat de instructies van de fabrikant van het materieel altijd gevolgd dient te worden. Uit dit oogpunt moet een verbinding in een vaste installatie altijd vergrendeld worden.
  • Artikel 134.1.4 geeft aan dat een verbindingen zo moeten zijn gemaakt dat veilig en betrouwbaar contact is gewaarborgd. Uit dit oogpunt moet een verbinding in een vaste installatie altijd vergrendeld worden.
Open Contact opnemen - info