TPCTest Stekerbaar installeren in parkeergarages
Zij zijn de toekomst
Parkeergarages zijn vandaag de dag comfortabeler, luxer en veiliger.
Maar daarentegen ook steeds complexer. Met energiebesparende aanwezigheidsdetectie en laadsystemen voor elektrische auto's.
Maar ook een robuuste installatie met een hogere IP waarde blijft nodig.
Openbaar of particulier
Isolectra levert de ideale oplossing voor elk vraagstuk. Een openbare parkeergarage die eenvoudig en snel laadstations wil kunnen installeren.
Of een particuliere garage waar je als de bewoner een elektrische auto aanschaft, snel een laadstation wilt kunnen bijplaatsen.
Wij kunnen perfect inspelen op deze behoeften.
De oplossing
De Wieland podis NRG, een robuust vlakkabelsysteem met snel plaatsbare aftakkingen, is de oplossing. Dat betekent niet alleen een snellere initiële installatie, maar ook dat het bijplaatsen van een wand laadunit zo geregeld is. Het hoge vermogen is ideaal voor grotere garages met veel laadpunten, de IP65 waterdichtheid maakt gesisNRG geschikt voor binnen- en buitentoepassingen. De flexibele kabel maakt het aanleggen in bestaande garages eenvoudig. Makkelijker kan bijna niet.
Tijd is geld
Tijd besparen. Dat willen we allemaal. Het installeren van het Wieland podis NRG vlakkabelsysteem gaat minimaal 65% sneller dan bij een conventionele installatie. En wilt u een unit bijplaatsen? Dit gaat wel tot 80% sneller. En het allerbelangrijkste, altijd foutloos!
Download onze brochure
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.
Stekerbaar & NEN1010
- Is vergrendelen van stekerbare verbindingen belangrijk?
Antwoord: Ja het is belangrijk om stekerbare verbindingen altijd te vergrendelen
Onderbouwing: Stekerbare verbindingen worden toegepast op plaatsen waar deze niet in het zicht zijn en niet gecontroleerd worden. Als er trekkrachten op de verbinding worden uitgeoefend, bijvoorbeeld als er in een kabelgoot kabels langs een stekerbare verbinding worden getrokken, dan zou deze los kunnen komen. Wordt de verbinding gedeeltelijk uit elkaar getrokken dan kan er sprake zijn van slecht contact, wat uiteindelijk tot brand zou kunnen leiden.
- Waar moet je bij vergrendeling van Wieland GST18® T-splitters op letten?
Antwoord: Een belangrijk aandachtspunt is het vergrendelen van de "derde" kabel. Andere zaken zijn het loshalen van de vergrendelde T-splitter uit een chassisdeel en het cascaderen van T-splitters.
Wieland GST18® T-splitters toepassen en vergrendelen met 3 kabels
De GST18® T-splitter is bedoeld voor gebruik in een chassisdeel met vergrendeling en het aansluiten van een ingaande kabel en een uitgaande kabel.
Sluit je 3 kabels op een T-splitter aan, dan moet de 3de kabel met een losse vergrendeling 05.587.3156.1 gezekerd worden.
Vergrendeling 05.587.3156.1:
Een andere optie is het toepassen van een verdeelblok 92.030.0953.1 of de 92.030.6953.1, deze verdeelblokken hebben op elke aansluiting een vaste vergrendeling, zodat kabels altijd automatisch vergrendeld worden.
GST18® T-splitters cascaderen
Niet cascadeerbaar T-splitters
De volgende Wieland GST18® T-splitters geproduceerd vóór 2018 hebben op de horizontale ingang en uitgang beide een vaste vergrendeling bedoeld om kabelconnectoren op aan te sluiten. Deze T-splitters zijn daardoor niet geschikt om meerdere T-splitters met elkaar te koppelen.
- 92.030.1053.0/1 (3-polig, tot 2018 geproduceerd)
- 92.040.1053.0/1 (4-polig)
- 92.050.1053.1 (5-polig, tot 2018 geproduceerd)
Wel cascadeerbare T-splitters
Nieuwere T-splitters geproduceerd vanaf 2018 zijn verkrijgbaar in een versie met aan één zijde een afneembare vergrendeling en zijn wel cascadeerbaar. Er kunnen dus meerdere T-splitters op elkaar worden aangesloten. Neem hierbij het volgende in acht:
- Plaats niet meer dan 10 T-splitters achter elkaar
- Gebruik om de T-splitter een daarbij horend montageplaat om deze te bevestigen
- Er mogen géén fysieke krachten op de verdelers inwerken, ook niet via de kabels
Cascadeerbare T-splitters zijn o.a.:
- 92.030.3153.0/1 (3-polig wit/zwart)
- 92.050.3053.0/1 (5-polig wit/zwart)
- 92.050.3453.0 (5-polig, pastelblauw)
- 92.050.3153.0/1; 92.050.3253.0/1; 92.050.3353.0/1 (5>3-polig, wit/zwart)
Ontgrendelen van vergrendelde verbindingen
Gebruik NOOIT geweld om een GST18®-verbinding te ontkoppelen. Maak altijd gebruik van een schroevendraaier om de vergrendeling te openen voordat je de verbinding losmaakt.
Ontgrendelen van een T-splitter
Het ontgrendelen van een T-splitter in een zogenaamd snap-in chassisdeel in bijvoorbeeld een verlichtingsarmatuur of kabeldoos:
Maak de toevoerende en afgaande kabel los van de T-splitter: steek hiervoor een schroevendraaier tussen de vergrendeling van de T-splitter en de kabelconnector en buig de vergrendeling licht omhoog tot de connector van de kabel uit de T-splitter kan worden getrokken. Doe dit voor alle aangesloten kabels.
Bedekt de T-splitter de vergrendeling van het chassisdeel, ga dan als volgt te werk:
Lokaliseer de vergrendeling tussen het chassisdeel en de T-splitter (zie afbeelding). Steek een schroevendraaier op de juiste wijze tussen de vergrendeling en het chassisdeel. Buig de vergrendeling op de juiste wijze open (zie afbeelding). Trek gelijktijdig de T-splitter uit het chassisdeel.
- Is het verplicht om stekerbare verbindingen te vergrendelen?
Antwoord: Als stekerbare verbindingen gebruikt wordt als een verbinding in een vaste installatie is het altijd verplicht om deze te vergrendelen. Het advies van Isolectra is elke stekerbare verbinding altijd te vergrendelen, en als blijkt dat er verbindingen niet vergrendeld zijn deze vergrendeling alsnog achteraf aan te brengen.
Onderbouwing:
- Wieland en Isolectra geven in hun instructies aan dat stekerbare installatieverbindingen altijd vergrendeld dienen te worden met de daarvoor bedoelde vergrendeling.
- Wieland heeft het GST18 systeem gecertificeerd volgens norm NEN-EN-IEC 61535 Installation couplers intended for permanent connection in fixed installations. Deze gaat over verbindingen in vaste installaties. Deze norm vereist dat een verbinding vergrendeld kan worden.
- NEN1010:2020 behandelt de oprichting van vaste installaties. Hiervoor geldt EN61535.
- Artikel 134.1.1 geeft aan dat de instructies van de fabrikant van het materieel altijd gevolgd dient te worden. Uit dit oogpunt moet een verbinding in een vaste installatie altijd vergrendeld worden.
- Artikel 134.1.4 geeft aan dat een verbindingen zo moeten zijn gemaakt dat veilig en betrouwbaar contact is gewaarborgd. Uit dit oogpunt moet een verbinding in een vaste installatie altijd vergrendeld worden.
- Was het in het verleden ook verplicht om stekerbare verbindingen te vergrendelen? Waren er toen andere normen van toepassing?
Antwoord: Ook in het verleden was vergrendelen van stekerbare verbindingen verplicht. Het advies van Isolectra is elke stekerbare verbinding altijd te vergrendelen, en als blijkt dat er verbindingen niet vergrendeld zijn deze vergrendeling alsnog achteraf aan te brengen.
Onderbouwing:
- De vergrendelingen zijn al sinds de introductie van het GST18 systeem verkrijgbaar.
- Wieland adviseert het vergrendelen al sinds decennia in haar documentatie.
- NEN1010:2005 had regels van een soortgelijke strekking als NEN1010:2020 134.1.1 voor wat betreft het volgen van instructies van fabrikanten en 134.1.4 mbt het verzekeren van een betrouwbaar contact.
- NEN-EN-IEC 61535: 2009 had dezelfde eisen als NEN-EN-IEC 61535: 2020. Voor deze tijd was NEN 1535 van toepassing.