Wat is circulair?

Antwoord:
Circulaire economie

Om te voorkomen dat we de schaarse grondstoffen van de aarde nog verder uitputten willen we naar een meer duurzame maatschappij. Dat betekent spullen niet weggooien maar recyclen of, nog veel beter, spullen hergebruiken dan hoef je ook geen energie te besteden om er eerst weer bruikbare (secundaire) grondstoffen van te maken. Circulair gebruik van grondstoffen en materialen dus. Het doel van onze overheid is om in 2030 een voor 50% en in 2050 een 100% circulaire economie te realiseren. De bouwindustrie moet een belangrijke speler in de circulaire economie worden. De milieubelasting van gebouwen moet worden verminderd door het gebruik van duurzame materialen.

10R model
Bij duurzaam gebruik van materialen denken we vaak aan recyclen. Het inzamelen van gebruikte goederen en de grondstoffen hiervan weer gebruiken om nieuwe goederen te maken, zodat het geen afval wordt. Mooi, maar er zijn veel duurzamere mogelijkheden, zeker voor technische bouwmaterialen. Deze mogelijkheden worden goed weergegeven en naar waarde ingedeeld in het 10R circulariteitsmodel van prof. Jaqueline Cramer van de universiteit van Utrecht. In volgorde van wenselijkheid zijn dit: Refuse, Rethink, Reduce, Re-use , Repair, Refurbish, Remanufacture, Repurpose, Recycle en Recover.

Stekerbare installaties van Isolectra steken zo hoog mogelijk in het 10R model in:

Rethink: We gebruiken een andere installatietopologie en besparen zo bijvoorbeeld op kabellengte.
Reduce: We gebruiken minder materialen, geen buizen, minder verdeeldozen etc.
Re-use: Na gebruik en her-certificering kunnen onze stekerbare installatieproducten hergebruikt worden.
Repair: Daar waar mogelijk kunnen we defecte leidingen repareren.
Recycle: Wat niet gerepareerd of hergebruikt wordt, wordt gerecycled om zo min mogelijk afval over te houden.2304-10r-circulariteitsmodel.jpg
bron: CB23, Framework Circulair Bouwen - https://www.archipunt.nl/het-10r-model-voor-circulariteit-hoe/

Circulair installeren
Isolectra, importeur van Wieland is sinds 2023 het eerste bedrijf wat een circulaire stekerbare installatie aanbiedt. Circulair installeren (isolectra.nl)

Een gebouw of installatie is circulair als bij de bouw en beheer de materialen in een gesloten kringloop worden opgenomen, zonder schadelijke stoffen naar lucht, water of bodem af te geven. Bouwmaterialen zijn circulair als ze zelf recyclebaar of herbruikbaar zijn, of gemaakt zijn van herbruikbare grondstoffen.
Om aan te tonen dat je circulaire materialen gebruikt moeten deze zijn opgenomen in de Nationale Milieudatabase (NMD).