Wat is stekerbaar installeren?

Gepubliceerd op 16 augustus 2022 Leestijd : 3 minuten

blog wat is stekerbaar installeren (1).png

Stekerbaar installeren is, ten opzichte van conventioneel installeren, een relatief nieuwe techniek in de installatiebranche. Isolectra stond aan de wieg van de introductie en opkomst van stekerbaar installeren in Nederland. Wij durven ons dan ook dé specialist op het gebied van stekerbaar installeren in Nederland te noemen.
Maar hoe ‘nieuw’ is deze techniek eigenlijk? Wat houdt het precies in? En waar wordt deze installatietechniek met name toegepast? Je leest het in deze blog.

Historie stekerbaar installeren

Bij stekerbaar installeren denken veel mensen nog altijd aan een ‘nieuwe’ vorm van installeren. Dit is echter een misvatting. Het stekersysteem waar door Isolectra gebruik van wordt gemaakt is de GST18 stekker. Dit systeem is afkomstig van de uitvinder van de stekerbare installaties en wereldmarktleider Wieland en in de jaren 80 op de markt gebracht. Wieland bedacht dit systeem initieel voor bureaumeubels, keuken installaties, verlichting en wandcontactdozen.

Isolectra is dit stekersysteem als eerste gaan toepassen in de installatietechniek en in gebouwen. Ook dit kent zijn oorsprong reeds in de jaren 80. De eerste stekerbare installaties zijn destijds door Isolectra geleverd voor Matura woningen. Dit waren de eerste (concept) woningen met Prefab wanden, Prefab vloeren en een stekerbare installatie. In de jaren 80 vormde dit wel nog echt een uitzondering.

Vanaf begin jaren 90 is stekerbaar installeren echt in opkomst en is Isolectra hier veelvuldig gebruik van gaan maken in gebouwen, met name in de utiliteitsmarkt. Zo heeft Isolectra in deze periode onder andere bij de Haagse Hogeschool en het Maanplein in Den Haag de verlichting stekerbaar geïnstalleerd. Dit is langzamerhand door gegroeid waarna vanaf zo ongeveer 2008 hele gebouwen stekerbaar gemaakt worden. Het is sinds deze periode dat vrijwel alle hotels, supermarkten en ziekenhuizen, van de verdeler tot het laatste stopcontact, stekerbaar worden geïnstalleerd. De laatste jaren is stekerbaar installeren in de woningbouw flink in opkomst. 

Wat is een stekerbare installatie

De conventionele manier van het aanleggen van installaties is door middel van een draad in een buis of met losse kabels en kabeldozen. Bij stekerbare installaties is hier geen sprake meer van. Er wordt gebruik gemaakt van kabels waar van te voren in de fabriek connectoren aan vastgezet zijn. Daarnaast wordt er gewerkt met verdeelblokjes die bestaan uit ingangsconnectoren en uitgangsconnectoren. Je krijgt hiermee dus de beschikking over kant en klare onderdelen die in elkaar geklikt worden tot een installatie.

segmenten.png

Toepassingen stekerbaar installeren

Zoals eerder beschreven zijn wij bij Isolectra begonnen met stekerbaar installeren in de utiliteitsmarkt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is stekerbaar installeren zeker niet alleen maar interessant voor grote utiliteitsgebouwen.

Op steeds meer plaatsen, variërend van grote tot kleine projecten, wordt dit toegepast. Ook op kleine projecten kan met stekerbaar installeren veel tijd worden bespaard. Daarom zijn het lang niet alleen meer de ziekenhuizen, kantoren en hotels die stekerbaar worden geïnstalleerd. Ook supermarkten hebben dit voorbeeld in grote getallen gevolgd en er zijn inmiddels tal van andere markten waar stekerbaar de norm is. Denk aan: scheepsbouw (fregatten van de Koninklijke Marine), glastuinbouw en industriële installaties. Tegenwoordig wordt ook in de woningbouw steeds vaker gebruik gemaakt van stekerbaar installeren. Hierbij gaat het om zowel houtskeletbouw als prefab betonbouw en tunnel betonbouw.

Specialist in stekerbaar installeren

Al sinds jaar en dag doet Isolectra niets anders dan stekerbaar installeren. De kracht van Isolectra zit hem in haar specialisme. Al onze medewerkers, van inkoper tot accountmanager, zijn gespecialiseerd en hebben grote affiniteit met techniek. Vanuit onze ervaring en expertise helpen wij onze klanten door kennis te delen en advies te geven, bijvoorbeeld in het ontwikkelen van assemblees voor specifieke projecten. Wij zijn echt in staat om mee te denken.

Wil je meer weten over stekerbaar installeren? Of in gesprek met één van onze specialisten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Onze kennispartners