Keuze systeem
EN61535 CERTIFICERING
Belangrijk is dat de gebruikte stekerbare verbindingen voldoen aan de norm NEN-EN-IEC 61535.
NEN 1010:2015 artikel 133.1 stelt dat "Elektrisch materieel moet voldoen aan de van toepassing zijnde Europese EN norm…."
Voor stekerbare installatiesystemen is dit de norm NEN-EN -IEC 61535. Stekerbare installaties voeren hoge stromen en moeten uit het zicht, in wanden en boven plafonds, en dus ongecontroleerd, gedurende de gehele levensduur van een installatie probleemloos functioneren. Vandaar dat de eisen welke EN 61535 aan deze connectoren stelt, véél hoger zijn dan bijvoorbeeld de eisen welke de norm EN 60320 aan randaardestekers stelt. Die blijven immers meestal in zicht, voeren over het algemeen lagere stromen, en worden gebruikt om 1 apparaat aan te sluiten, niet om een installatie mee op te bouwen.
Kies dus alleen een connectorverbinding die voldoet aan NEN-EN-IEC 61535.
Uitwendige invloeden
Het stekerbare installatiesysteem moet geschikt zijn voor de eigenschappen van de installatie en uitwendige invloeden die kunnen optreden. Voorbeelden van eigenschappen zijn spanning, stroom en frequentie. Voorbeelden van uitwendige invloeden zijn vocht, mechanische belasting, uv-straling, omgevingstemperatuur en gebruikte reinigingsmiddelen.
Dit zie je onder andere terug in de NEN1010 artikelen
- 133 "keuze van elektrisch materieel"
- 133.2 "eigenschappen"
- en 522 "keuze en installatie van leidingsystemen afhankelijk van uitwendige invloeden"
Veel van deze omstandigheden worden benoemd en gecategoriseerd in "NEN1010 bijlage 51 die gaat over "uitwendige invloeden" De meest voorkomende zaken waar men voor stekerbare installaties rekening mee moet houden zijn:
Code AA: Omgevingstemperatuur, bijvoorbeeld code AA4 die een temperatuur van -5°C tot +40°C aangeeft
Code AD: Aanwezigheid van vocht (water), bijvoorbeeld code AD2 er is kans op verticaal vallende druppels, vereist een beschermingsgraagd IPx1 of IPx2
Code AE: Aanwezigheid van vreemde voorwerpen of stof, Bijvoorbeeld code AE2 aanwezigheid van vreemde voorwerpen met een afmeting van tenminste 2½mm vereist een beschermingsgraad IP3x
Code AF: aanwezigheid van corrosieve of verontreinigende substanties, bijvoorbeeld code AF2 gebruik in de buitenlucht
Code AG Mechanische stootbelasting, bijvoorbeeld AG1 , voor normaal gebruik of code AG2 voor gebruik onder industriele omstandigheden met versterkte bescherming
ATEX
Een andere uitwendige omstandigheid is het gebruik van apparaten op plaatsen waar stof-, of gasexplosiegevaar kan optreden. Hiervoor is een aparte richtlijn van toepassing: ATEX productrichtlijn 94/9/EG, ook bekend als ATEX95. ATEX staat voor het franse woord Atmosphères Explosibles.
Deze richtlijn is in Nederland opgenomen in het Warenwetbesluit Explosieveilig materieel en beschrijft de algemene veiligheidsdoelen. Specifieke eisen zijn opgenomen in Europese en internationale normen (o.a. NEN-EN-IEC 60079). Er bestaan stekerbare installatiesystemen welke onder voorwaarden binnen bepaalde explosieveilige omgevingen gebruikt kunnen worden. Dat is bijvoorbeeld het geval met een speciaal gecertificeerde serie Wieland RST20 en RST25 producten.
Oefening
Verkrijgbaarheid
Ook de verkrijgbaarheid van een stekerbaar installatiesysteem kan een belangrijke afweging zijn om voor een systeem te kiezen. Je wilt immers niet vastlopen in de installatie omdat een bepaald product niet op tijd beschikbaar is. Vraag jezelf daarom af:
- Worden er al veel producten zoals armaturen en contactdozen geleverd met het systeem?
- Kun je ook onderdelen verkrijgen via een lokale groothandel als je elders op karwei bent?
- Kunnen onderdelen snel geleverd worden?
- Is de producent betrouwbaar als je over 5 jaar nog een aanpassing moet maken?
- Is het systeem in veel landen verkrijgbaar?
Let daarnaast ook op verkrijgbaarheid van de diverse componenten zoals:
- Kant en klare geassembleerde en geteste leidingen.
- T-splitters 3, 4, 5 en 6-polig.
○ Zogeheten H-verdelers met 1 ingang en 3 uitgangen.
○ HH-verdelers met 1 ingang en 5 uitgangen.
○ Schakelverdelers met een aan/uit, serie of wisselschakelfunctie.
○ 3-fase verdelers met 3-fase in en uitgang en meerdere enkelfasige aftakkingen. - Verdelers.
- Kant en klare boxen met functies.
- Losse kabelconnnectoren.
- Inbouwchassisdelen.
- Printconnectoren.
TIPS:
- Bedenk hoe je de logistiek wilt regelen.
Voor sommige projecten, bijvoorbeeld hotels of appartementen, is het handig om de stekerbare installatie per kamer toegeleverd te krijgen. Alle benodigde materialen in 1 kit. Dit voorkomt zoeken naar producten en het maken van foute keuzes, werkt efficiënt en enorm tijdbesparend. Bespreek de mogelijkheden met de leverancier van de stekerbare installatie.
- Gebruik de kennis van je leverancier.
• De gerenommeerde producent of importeur heeft al vele stekerbare installaties bedacht en geleverd en heeft mensen met kennis van stekerbare installatie in dienst.
• Ze delen die kennis graag met je en helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes.
• Indien nodig staan ze je bij met de engineering.
- Train de monteurs
• Laat de monteurs de cursus "stekerbaar installeren: montage" volgen op www.isolectra.academy.
• Monteurs kunnen veel basiskennis op doen en veel voorkomende fouten vermijden.
Dit is het einde van het onderdeel "Keuze systeem".
Druk op één van de buttons om door te gaan naar het volgende onderdeel, of terug te gaan naar het menu.