Waarom de cursus

Het doel van de cursus "stekerbaar installeren: engineering",is het voorkomen van faalkosten door fouten in het ontwerptraject van stekerbare installaties, en het maken van de juiste keuzes om een efficiënteinstallatie en installatieproces te garanderen.

Hiervoor loodsen we je door de keuzes welke in het ontwerpproces van stekerbare installaties gemaakt moeten worden, geven we tips en best practises, en geven we de verschillen tussen conventioneel en stekerbaar installeren aan. Dit doen we aan de hand van eisen uit de norm en praktijkvoorbeelden. Als voorbeeld nemen we een school met een hoofdgebouw, een practicum, bijgebouwen, en studentenwoningengebouw.

Om deze cursus goed te kunnen doorlopen dient de cursist beschikking te hebben over de normen NEN1010:2015 en NEN8012:2015

intro-schoolgebouw.png

Voorzet

Het ontwerpproces voor een stekerbare installatie komt voor het grootste deel overeen met een conventionele installatie. Maar er zijn een paar punten waarop de gebruikte materialen kunnen afwijken van materialen in een conventionele installatie.

Vandaar dat we in deze cursus ook aandacht besteden aan bijvoorbeeld de normen met betrekking tot kabelkeuze en belastingberekening van een kabel. Met deze cursus willen we helpen om faalkosten te voorkomen, efficiënt te werken, en veilige installaties te ontwerpen.

intro_voorzet.png

Intro

Intro

Verschil conventioneel stekerbaar

Verschil conventioneel stekerbaar

Groepenverdeling in stramienen vs lijnen

In een conventionele kantoorinstallatie wordt de raamverlichting vaak in een lijn op groep 1 aangesloten, en de binnen verlichting op groep 2.
In een stekerbare installatie is het efficienter en flexibeler om de groepenverdeling per stramien te maken, dus stramien 1 groep 1, stramien 2 groep 2, en bij 3-fase aansluiting stramien 3 groep 3, vervolgens stramien 4 weer groep 1 enzovoort.

20170705+opmerkingen+engineering+module+en+examen.png

Installatie met verdelers in wanden vs centraaldoos

In de woninginstallatie wordt traditioneel met centraaldozen gewerkt. Dit is niet de meest efficiënte methode, zeker niet voor een stekerbare installatie. De meeste aansluitingen zijn in de wand geplaatst, slechts een enkele in het plafond. De centraaldoos is vaak het meest ver verwijderde punt van die wandaansluitingen en zorgt dus voor lange leidingen.

In een stekerbare installatie wordt de installatie vaak in de wand gelegd, soms in het plafond vlak boven de wand, soms in de plint onderin de wand. Het is dan gemakkelijker om in die wand met standaard stekerbare verdelers en standaard stekerbare schakelverdelers te werken om alle aansluitingen van WCD's en schakelaars met korte leidingen te realiseren, en een enkele lange aansluitleiding naar de verlichtingspunten in het plafond te gebruiken.

capture.png

Groepenindeling per wand vs kamer

In een woninginstallatie is het vanwege die wandinstallatie i.p.v een centraaldoos dan ook beter om de groepenverdeling niet per kamer of ruimte maar per wand te maken. Dus de linkerwand groep 1, de rechter wand groep 2, en als die rechterwand grenst aan een andere ruimte dan heeft die wand in die andere ruimte dus ook groep 2.

20170705+opmerkingen+engineering+module+en+examen (1).png

100procent-afbeelding-1743148578.png

Dit is het einde van het onderdeel "Introductie".

Druk op één van de buttons om door te gaan naar het volgende onderdeel, of terug te gaan naar het menu.

Onze kennispartners