U bent hier:

Overspanningsbeveiliging

OVERSPANNINGSBEVEILIGING

 

Overspanningsbeveiliging, of in de volksmond bliksembeveiliging, is bijna niet meer weg te denken in de moderne installatie. Het valt vaak niet op dat deze beveiliging in een installatie zit. Dat betekent dat het werkt, want deze beveiliging werkt op de achtergrond en voorkomt problemen, zonder zelf stuk te gaan. Een gewone zekering moet je weer inschakelen, nadat deze ‘heeft gewerkt’. Dat is bij een overspanningsbeveiliging niet zo. Deze vangt de spanningspiek op en houdt de installatie in bedrijf zonder zelf uit te schakelen.

Oorzaak van schade is vaak niet goed te herleiden.

Overspanningspieken ontstaan op veel manieren en kunnen directe of indirecte schade aanrichten. Directe schade valt nog terug te herleiden en is daarna ook te voorkomen door een op maat gemaakte beveiliging. Veel moeilijker is het om een indirecte schade te herleiden. Een spanningspiek kan een beschadiging veroorzaken die niet direct tot stilstand leidt. Als dan later de installatie toch uitvalt, is de oorzaak vaak niet meer vast te stellen.

Acht op de tien schades wordt veroorzaakt door overspanningspieken.  Dat lijkt veel, maar als u zich realiseert dat er in Nederland gemiddeld 300.000 blikseminslagen per jaar zijn en dat één blikseminslag in een straal van één km, schade kan veroorzaken, dan is het wel te verklaren.
Ook statische ontladingen veroorzaken veel schade.

 

Technische en economische behoefte

De toename van dure installaties, en economische afhankelijkheid van kritische processen, vereisen dat we onze installaties beschermen tegen gevaren van buitenaf, zoals blikseminslag. En als een systeem onverhoopt toch uitvalt, dan moet het ook weer snel in bedrijf zijn.

Misschien denkt u dat beveiligen kostbaar is, maar dat is betrekkelijk. Als u berekent wat het kost als uw installatie of bedrijfsproces stil valt, dan zult u merken dat zo’n investering snel is terugverdiend.

U moet er toch ook niet aan denken dat uw proces of organisatie uren lang zit te wachten omdat er, na een storing, geen efficiënte oplossing voor handen is?

Ook hier komt weer de stekerbare aanpak van Isolectra om de hoek kijken. Door systemen stekerbaar te maken is, als er dan toch een storing optreedt, een snelle uitwisseling van componenten of complete kasten van grote waarde.