U bent hier:

Aanwezigheidsdetectie

Aanwezigheidsdetectie
Aanwezigheidsdetectie bekabeling

Aanwezigheidsdetectie levert energiebesparing op én kan het gebruikscomfort van een ruimte verhogen. Het wordt daarom meer en meer toegepast. Dat kan door een simpele aan/uit schakelaar in een kast of toilet te plaatsen, maar ook voor complexe schakelingen in een klaslokaal of presentatieruimte kan een aanwezigheidsdetector een mooie oplossing bieden.

Stel nou dat u de verlichting over drie schakelgroepen wil verdelen, deze handmatig wil kunnen bedienen en via een potentiaalvrij contact een HVAC-installatie wil aansturen; de bekabeling wordt nogal gecompliceerd en conventionele installatie kost dan veel tijd. Daarom heeft Isolectra voor verschillende aanwezigheidsdetectie-vraagstukken een kant-en-klare stekerbare oplossing gemaakt.

Zo kan bijvoorbeeld op de ‘sensor-master-box’ een voeding, een aanwezigheidsdetector, twee slave-detectoren en een pulsdrukker voor handmatige bediening worden aangesloten. Uiteraard levert Isolectra de juiste aanwezigheidsdetector compleet met de benodigde aansluitkabels. De pulsdrukkers worden, door de verschillende leveranciers van schakelmaterialen, kant-en-klaar met een Wieland GST18-aansluiting geleverd. Zo is ook aanwezigheidsdetectie snel en foutloos stekerbaar te installeren.

Stuursignaal bekabeling

Ook dimbare verlichting (1-10V of DALI) kan met een aanwezigheidsdetector worden aangestuurd. De aanwezigheidsdetector kan zelfstandig het omgevingslichtniveau meten en bepalen hoe sterk de kunstverlichting moet branden om het gewenste lichtniveau te bereiken. En uiteraard kan de verlichting ook handmatig gedimd worden. Een praktische, comfortabele en zeer kosten-efficiënte methode. Om het 1-10V signaal of het DALI-signaal van de detector naar het armatuur te transporteren, worden beide voorzien van een Wieland BST14i2 pastelblauw of GST18i5 pastelblauw aansluiting. De gekozen connector is vaak afhankelijk van de connector op de toegepaste verlichtingsarmaturen.

Netwerkbekabeling

Aanwezigheidsdetectoren zijn er ook in netwerkuitvoeringen, waarbij ze deelnemen aan en communiceren binnen een netwerk. Isolectra levert aanwezigheidsdetectoren voor KNX-, DALI- en LON-netwerken. Deze netwerken kunnen ook stekerbaar worden opgebouwd. Voor KNX geschiedt dit met een BST14i2 groene connector, voor LON met een BST14i3 zwarte connector. Voor DALI zijn er een aantal mogelijkheden: BST14i2 pastelblauw of GST15i2 pastelblauw. Ook hierbij is de gekozen connector vaak afhankelijk van de connector op de toegepaste verlichtingsarmaturen. Uiteraard levert Isolectra niet alleen de netwerkbekabeling, maar ook de aanwezigheidsdetectoren worden voorzien van een stekerbare netwerkaansluiting. Snel en zeker.