U bent hier:

Zichtbare veiligheid

Zichtbare veiligheid

Als er zich een calamiteit voordoet waardoor werknemers, gasten en/of patiënten zo snel mogelijk de ruimte moeten verlaten, dan kan de vindbaarheid van vluchtroutes letterlijk van levensbelang zijn. 


Evacuatie veiliger door beter zicht

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen in een panieksituatie niet meer rustig uitzoeken wat de kortste vluchtroute is, maar dat ze vluchten via de route die ze kennen: meestal zoals ze zijn binnengekomen. U begrijpt dat dit niet altijd de kortste of de meest veilige route is. Niet zelden ontstaat er paniek en dat leidt er toe dat mensen niet meer helder denken, te laat in actie komen, of zich langzaam verplaatsen. Hierdoor duurt een evacuatie vaak langer dan nodig, met als gevolg dat er meer materiele en immateriële schade ontstaat. 


Zichtbare veiligheid met EvaQ Lighting

Met EvaQ Lighting bieden wij noodverlichting die meer doet dan ruimtes verlichten waar de netspanning is uitgevallen. En dat is geen overbodige luxe in het geval van een ontruiming! EvaQ Lighting assisteert bij alle mogelijke calamiteiten, onder meer door gebruik te maken van: 

 

 1. Rood en groen licht, in plaats van wit licht. En dat heeft drie grote voordelen
  Bewustwording van de calamiteit: Stel dat het slow whoop-signaal afgaat. Zonder ondersteuning van duidelijk zichtbare verlichting is het alarm makkelijk een tijdje te negeren. Het gevoel van urgentie ontbreekt, meestal betekent het alarm dat er een oefening is, of een storing, maar zelden een calamiteit. En dat is precies waar het mis   gaat en waardoor men kostbare tijd verliest. Het rode en groene licht van EvaQ Lighting zorgt er echter voor dat men zich gelijk bewust is van het feit dat er écht een calamiteit is. 

  Vluchtroutes zijn duidelijk herkenbaar: het rode en groene licht trekt meer de aandacht dan wit licht en helpt mensen bovendien intuïtief bij het vluchten in de juiste richting.

  Ook onder rokerige omstandigheden goed zichtbaar. Als een ruimte eenmaal vol met rook staat – en dat gaat verrassend snel – dan is het zicht vrijwel nihil. Wit licht is dus niet zo geschikt om te gebruiken voor nood- en vluchtverlichting. Vergelijk het maar met rijden in de mist met uw grootlicht aan. Het witte licht van uw koplampen     kaatst terug en uw zicht wordt alleen maar minder. Dat werkt anders bij rood en groen licht: dat blijft veel beter zichtbaar, waardoor de veiligheidssignalering ook veel beter zichtbaar blijft. 
   
 2. Dynamische veiligheidssignalering
  Denk hierbij aan pictogrammen die gaan knipperen, of een groene pulse die op de grond geprojecteerd wordt. De kans dat mensen in paniek de aanduidingen over het hoofd zien wordt hierdoor kleiner. 

 

Veiliger (gevoel) met EvaQ Lighting

Rook ontwikkelt zich exponentieel, het zicht verdwijnt dus razendsnel. Vluchten met een sterk afgenomen gezichtsveld is moeilijk en zeer stressvol. EvaQ Lighting werkt daarom met speciaal licht dat het zicht onder rokerige omstandigheden optimaliseert. Rood licht, en ook groen, hebben een andere golflengte en frequentie dan wit licht. Door deze eigenschappen weerkaatst wit licht bij rook. Rood, en ook groen licht daarentegen, buigt om de rook heen, waardoor het zicht behouden blijft. Zelfs bij dikke zwarte rook.

Uit bovenstaande belevingstest van het Instituut Fysieke Veiligheid blijkt dat EvaQ Lighting op alle beoordelingscriteria beter scoort dan conventionele systemen. Uit het overzicht blijkt ook dat de effectiviteit van EvaQ Lighting onder alle omstandigheden, met of zonder rook, gewaarborgd blijft.


Leverbaar in vele vormen en kleuren

Alle EvaQ Lighting armaturen zijn leverbaar als serie: van veiligheidssignalering tot Anti Paniektoestel, rond of vierkant, geschikt voor op- of inbouw. Bovendien kunnen we de toestellen in alle RAL-kleuren leveren. Vanaf 25 toestellen betaalt u hiervoor geen meerprijs. 

 

Hoogwaardig, innovatief en duurzaam

Net zoals geldt voor al onze producten, geldt ook voor EvaQ Lighting dat ieder onderdeel hierin van hoogwaardige kwaliteit is. Het is een duurzaam en innovatief systeem, CE gecertificeerd en voldoet aan het bouwbesluit.