• Erasmus MC

  100% stekerbaar
 • Scheepvaart museum

  KNX, Sensoren, 100% Stekerbaar
 • Isolectra Academy

 • Machineveiligheid

 • .

U bent hier:

Nieuws

TU Boot 2018

Van 15 oktober tot 27 november 2018 vaart de TU Boot weer door Nederland!

Ook dit jaar staan ruim 75 exposanten met bijna 100 verschillende merken verspreid over twee dekken aan boord onder het thema "Samen aan het roer".

Natuurlijk is ook Isolectra aanwezig met haar revolutionaire innovatie op het gebied van voeding, data en wifi oplossingen. U kunt ons vinden op stand 11, benedendek.

GeÏntresseerd in een bezoekje aan de TU Boot? Aanmelden kan gratis via www.tuboot.nl/registreren.

Bekijk ook onze evenementenkalender voor het actuele vaarschema en handige informatie zoals openingstijden en parkeerinformatie.

 

Voor elke uitdaging een oplossing

Installatie360 - 26 april 2018 

Bouwefficiëntie, personeelsgebrek, kennisgebrek, volgens Casper Bontenbal van Isolectra staat de elektrotechnisch installateur en adviseur voor een groot aantal uitdagingen. “Ook de steeds kortere bouwtijd en de drang naar duurzaamheid en circulariteit zijn bepalend voor de taken van de elektrotechnisch installateur en adviseur. Met onze (nieuwste) oplossingen, al dan niet 100% stekerbaar, bieden wij een oplossing voor die uitdagingen.

Zoals iedere 2 jaar bezoekt Isolectra samen met klanten de toonaangevende beurs Light + Building in Frankfurt. “We laten onze klanten kennismaken met de nieuwste technieken en bezoeken uiteraard de stands van onze gewaardeerde leveranciers, zoals Wieland en B.E.G.,” zegt Bontenbal. “Zo presenteerde Wieland op de beurs bijvoorbeeld het RST16 connectiesysteem (koppelsnoer), met name geschikt voor LED-verlichtingsarmaturen. Conventionele verlichting wordt nauwelijks meer toegepast, alles is LED. De RST16 is in feite een miniatuurversie van de GST18 en GST15 en uitermate geschikt in omstandigheden waar robuustheid, waterdichtheid en chemische bestendigheid een rol spelen.”

CPR
Sinds 2017 geldt de nieuwe CPR-norm voor de brandclassificatie van kabels en elektrische leidingen in bouwwerken. “De CPR en NEN8012 zijn ook van belang voor stekerbare installaties,” benadrukt Bontenbal. “We kunnen een compleet programma aan leidingen aanbieden met producten die voldoen aan de eisen die de CPR stelt. Recent heeft Wieland het nieuwe vlakkabel systeem gepresenteerd, een uitgebreid programma dat voldoet aan de CPR. Het mooie van dit systeem is dat je met behulp van een adapter op elke willekeurige plek een aftakking kunt maken.”
Een andere interessante ontwikkeling is volgens Bontenbal het zogenaamde PoE, Power over Ethernet. “Wij kunnen dit stekerbaar maken. Zo kunnen we via de verlichtingsarmaturen communiceren met een smartphone of pc, dit noemen ze LiFi. We leveren het plug-and-play met Wieland stekerbare installatiematerialen. Dat geldt ook voor ‘s werelds eerste tunable white Dali-sensor van B.E.G. die de kleur van de verlichting afstemt op het daglicht. Ook die leveren we plug-and-play, stekerbaar met Wieland-connectoren.”

BIM plug-in
BIM krijgt volgens Bontenbal een steeds grotere rol in het tekenen en ontwerpen van installaties. “Wieland heeft een platform ontwikkeld voor Autocad en Revit om via een plug-in 3D-gegevens van Wieland-producten te uploaden en in het 3D-ontwerp te plaatsen. Het ontwerpen in BIM is zeker voor stekerbare installaties een pre, omdat een kabel op lengte besteld moet worden. Met het nieuwe Wieland-platform kun je daar dus ten volle gebruik van maken. En zo kunnen we voor elke uitdaging een oplossing aanreiken,” zegt Casper Bontenbal tot besluit.

Noodverlichting in uniek rood en groen helpt mensen bij het vluchten in de juiste richting

Installatie en Bouw - 21 maart 2018

Zichtbare veiligheid

Wanneer zich een calamiteit voordoet waardoor werknemers, gasten en/of patiënten zo snel mogelijk een gebouw moeten verlaten, dan kan de vindbaarheid van vluchtroutes letterlijk van levensbelang zijn.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen in een panieksituatie niet meer rustig uitzoeken wat de kortste vluchtroute is maar dat ze vluchten via de route die ze kennen, wat niet altijd de meest veilige optie is. Niet zelden ontstaat er paniek, waardoor mensen niet meer helder kunnen denken, te laat in actie komen of zich slechts langzaam verplaatsen. Hierdoor duurt een evacuatie vaak langer dan nodig, met als gevolg dat er meer materiele en immateriële schade ontstaat.

Duidelijk herkenbaar
Met EvaQ Lighting biedt Isolectra noodverlichting die meer doet dan ruimtes verlichten waar de netspanning is uitgevallen. EvaQ Lighting assisteert bij alle mogelijke calamiteiten, onder meer door gebruik te maken van speciaal rood en groen in plaats van wit licht. En dat heeft grote voordelen, volgens Jeroen Wijntjes, Accountmanager bij Isolectra. Allereerst noemt hij bewustwording van de calamiteit: “Stel dat het slow whoop-signaal afgaat. Zonder ondersteuning van duidelijk zichtbare verlichting is het alarm makkelijk een tijdje te negeren. Het gevoel van urgentie ontbreekt, meestal denkt men dat het alarm slechts een oefening of storing is, maar zelden een calamiteit. En dat is precies waar het vaak mis gaat. Het rode en groene licht van EvaQ Lighting zorgt ervoor dat men zich gelijk bewust is van het feit dat er écht een calamiteit is. Daarbij zijn de vluchtroutes duidelijker herkenbaar. Het speciale licht trekt meer aandacht en helpt mensen intuïtief bij het vluchten in de juiste richting. Ook onder rokerige omstandigheden is deze rode en groene verlichting goed zichtbaar.”

Waar wit licht bij rook weerkaatst, gaat het rode licht als ware door de rook heen waardoor het zicht behouden blijft.

Veiliger gevoel
Rook ontwikkelt zich exponentieel, het zicht verdwijnt dus razendsnel, weet Wijntjes. “Vluchten met een sterk afgenomen gezichtsveld is moeilijk en stressvol. EvaQ Lighting werkt daarom met speciaal licht dat het zicht onder rokerige omstandigheden optimaliseert.” Het licht van EvaQ Lighting heeft andere golflengtes en frequenties dan wit licht, vertelt hij. “Waar wit licht bij rook weerkaatst, gaat het speciale licht als ware door de rook heen waardoor het zicht behouden blijft. Uit een belevingstest van het Instituut Fysieke Veiligheid blijkt dat EvaQ Lighting op alle beoordelingscriteria beter scoort dan conventionele systemen. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de effectiviteit van EvaQ Lighting onder alle omstandigheden, met of zonder rook, gewaarborgd blijft.”

EvaQ Lighting is eenvoudig te integreren in alle gebouwen waar evacuatieverlichting verplicht is. Ook wanneer in het gebouw is gekozen voor stekerbare installaties. Alle armaturen zijn leverbaar als serie: van veiligheidssignalering tot anti-paniektoestel, rond of vierkant, geschikt voor op- of inbouw en in alle RAL-kleuren. EvaQ Lighting is gecertificeerd en voldoet aan het bouwbesluit. De noodverlichting is het resultaat van ruim zeven jaar ontwikkeling en testen, vertelt Wijntjes. “De reacties uit de markt zijn zeer positief. Men is vooral verbaasd dat een dergelijke oplossing niet eerder bedacht is. Sinds 1930 is er niets veranderd in de noodverlichtingsconcepten van gebouwen. EvaQ Lighting brengt hier verandering in.” De vluchtrouteverlichting biedt een rood verlichtingsveld van 22 bij 3 meter, met een verlichtingssterkte van ten minste 1 lux op de vloer, vertelt hij. “Een enorme opbrengst, waardoor meestal minder armaturen nodig zijn voor een optimale vluchtveiligheid.” Het groene licht wordt voornamelijk toegepast bij de deuren, waarbij – in geval van nood – het volledige deurgebied groen knipperend wordt aangelicht. En ook het rookvrije trappenhuis wordt groen aangelicht, voor een optimale navigatie door het gebouw. Men kan het gebouw dus sneller en veiliger verlaten.

FGNoviteitenprijs 2018
Tijdens de Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer 2018 in Utrecht is Isolectra met EvaQ Lighting door het publiek verkozen tot nummer 1 voor de FGNoviteitenprijs 2018. “In onze stand hadden we een EvaQ Lighting Experience gecreëerd, waar bezoekers de conventionele (wit licht) en EvaQ Lighting armaturen in rook optimaal konden beleven”, vertelt Wijntjes. “Vanwege het succes hebben we besloten ook een EvaQ Lighting Experience in ons kantoor in Capelle aan den IJssel in te richten. Over enkele weken kunnen geïnteresseerden ook hier ervaren hoe ze – met zicht – veilig door de rook kunnen vluchten.” U bent van harte uitgenodigd!

Links, Irene Monster, Projectleider Marketing & Communicatie (Isolectra) en rechts: Jeroen Wijntjes, Accountmanager EvaQ Lighting (Isolectra)

Isolectra pioniert op gebied van brandveilig stekerbaar installeren

Installatie360 - 01 februari 2018

Isolectra is gespecialiseerd in gebouwinstallatie en veiligheidsoplossingen. Brandpreventie is een thema waar het bedrijf zich sterk voor maakt. Dat doet de onderneming onder meer door brandveilige kabels te ontwikkelen voor stekerbare installaties. Kennisdeling en brandpreventie installeren zijn twee speerpunten van de onderneming uit Capelle aan den IJssel. Operationeel manager Casper Bontenbal vertelt meer over de visie van het bedrijf.

Bontenbal werkt inmiddels 25 jaar voor Isolectra en noemt zichzelf “een promotor” van stekerbaar installeren. Dankzij deze tijdbesparende installatiemethode hoeft de installateur niet meer met losse snoeren, leidingen, kabeldozen en lasdoppen te werken. De installatie wordt namelijk kant-en-klaar geleverd. Zo ben je ervan verzekerd dat de snoeren de juiste lengte hebben, de connectoren zijn aangesloten en de verdeler al gemonteerd is. Ook op het vlak van stekerbaar installeren, is brandveiligheid een actueel thema.

“Een ontwikkeling waar we mee te maken hebben, is de verstrengde Europese wetgeving,” stelt de operationeel manager. “Sinds de Europese commissie besloot om elektrische kabels op te nemen in de CPR normering, is de NEN8012 scherper op het gebruik en de keuze voor bepaalde elektrische leidingen. Deze normering bepaalt voor welk type gebouw een bepaalde leiding gebruikt moet worden. NEN8012 is van toepassing op stekerbaar installeren. Kabels hebben een grotere rol gekregen in deze standaardisering die bedoeld is om de brandveiligheid te verhogen.”

Marktleider
De Europese wetgeving zet zich actief in om de brandveiligheid in gebouwen te verhogen. Zo zijn nieuwe kabels op de markt gebracht en worden hardere eisen aan brandveiligheid gesteld. “We hebben als marktleider het voortouw genomen en ontwikkelden brandveiligere kabels voor stekerbare installaties.” Behalve het ontwikkelen en leveren van brandveilige producten, zet Isolectra ook in op het creëren van bewustwording.

Meer kennis over de gevolgen en effecten van brand is hard nodig, stelt Bontenbal: “Veel mensen staan onvoldoende stil bij de impact van een brand. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven gemiddeld 1 keer in de 30 jaar met brand te maken krijgen. Zo’n brand vaagt het bestaan van een onderneming weg. De hele keten moet bewust worden van de impact die brand heeft op mensen.”

Academy
In het Bouwbesluit staan de minimale eisen vermeld waaraan gebouwbeheerders moeten voldoen. Deze maatregelen bieden onvoldoende soelaas bij brand. “Ik denk echter dat je meer kunt – en moet – doen. Een grote brand direct blussen vraagt de inzet van tientallen bluswagens. Een optie waar veel bedrijven niet over beschikken. Een gebouw laten afbranden, is vaak de enige optie als er fik uitbreekt. Het is heel belangrijk om een brand zo klein mogelijk te houden, zodat de vuurhaard beheersbaar blijft en de schade beperkt. Investeren in stekerbare installaties met brandveilige kabels loont, want je kunt sluiting van een bedrijf voorkomen.”

Voldoende stof tot nadenken dus. “We zetten ons niet alleen in op het presenteren van nieuwe producten. Kennisdeling en bewustwording creëren heeft onze prioriteit. Dat is dan ook de reden dat we de Isolectra Academy hebben opgericht. Dit is een online kennisplatform waarop verschillende cursussen te volgen zijn. Deze lessen zijn gratis. Het enige dat je hoeft te doen, is je registreren. Daarnaast heb je toegang tot verschillende cursussen die zijn onderverdeeld in evenveel modules. Na het volgen van de lessen, volgt een examen waarvoor je een certificaat kunt ontvangen. We hopen met de Academy ons steentje bij te dragen en meer aandacht voor brandpreventie te vragen,” besluit Bontenbal.

samos® PRO COMPACT

Isolectra levert de samos® PRO COMPACT-serie. Een toekomstbestendig high performance veiligheidssysteem voor machinebouw en systeemengineering. De samos® PRO COMPACT heeft een uitgebreide functionaliteit, gebruiksvriendelijke software en vermindert de compliancewerklast met wel 80%.

                                   

Eenvoudig uit te breiden ook voor standaard PLC functies
De samos® PRO COMPACT-module van 45 mm breed biedt tot twintig veilige ingangen en acht veilige uitgangen. (uit te breiden tot 116 in- en 56 uitgangen) Met geïntegreerde USB, Ethernet en Industrial Ethernet-communicatie is dit de meest complete, compacte en flexibel programmeerbare veiligheids-PLC.

Eenvoudig en flexibel programmeren
De gratis configuratiesoftware samos® PLAN 6 biedt optimale ondersteuning bij het programmeren van de veiligheidscontroller samos® PRO COMPACT. De programmeertool is intuïtief en grafisch gestructureerd en maakt het eenvoudig en flexibel programmeren mogelijk zonder speciale kennis van PLC-programmeertalen.

Gecertificeerde functieblokken
Met samos®PLAN 6 is zowel een automatische als een handmatige hardwareconfiguratie mogelijk. Er kan gebruik worden gemaakt van 40 gecertificeerde en geteste functieblokken. Alle in- en uitgangen en maximaal 300 functieblokken kunnen zonder enige beperking gebruikt worden.

Programma simulatie
De programmeerbare veiligheidsfuncties kunnen vooraf worden getest met de simulatiefunctie, die later ook tijdens de werking zorgt voor verbeterde functionele veiligheid. samos®PLAN 6 heeft tal van interfaces en is compatibel met alle Windows-besturingssystemen, o.a. Windows 10.

Compliancewerklast verminderd door automatische rapportage EN ISO 13849
Door het toepassen van de samos® PRO COMPACT wordt 80% van het noodzakelijke administratieve werk automatisch gedaan, zodat uw machine voldoet aan de EN ISO 13849.

Samos® modular, een modulair veiligheidssysteem dat veiligheid eenvoudig maakt.

SAfety MOdular System

Samos® modular bestaat in de maximale configuratie uit een basis mastermodule aangevuld met 12 ingangsmodules, 4 uitgangsmodules en 1 poort.

 • Veiligheidsmodule met 9 functieblokken, 8 veilige ingangen en 4 veilige uitgangen. (ook geschikt voor stand-alone werking).
 • Uitbreidingsmodule met 10 functieblokken en 8 veilige ingangen.
 • Uitbreidingsmodule met 10 functieblokken en 8 veilige ingangen.
 • Veldbus- of Ethernet-poorten. Voor een gemakkelijke diagnose van het samos systeem.

Samos® modular biedt vele voordelen

 • samos® combineert een grote variatie aan veiligheidssensoren om een machine te monitoren, individueel, gecombineerd of allemaal tegelijk.
 • samos® vervangt speciale beveiligingen door vooraf ingestelde op de praktijk gerichte functieblokken. Voor bijvoorbeeld e-stops, positie schakelaars, tweehandbediening en lichtgordijnen.
 • samos® combineert veilige logische link functies voor het eenvoudig creëren van afhankelijke en onafhankelijke veiligheidszones.
 • samos® biedt uitgebreide diagnose mogelijkheden via poorten met behulp van Profibus-DP, CANopen en DeviceNet of via Industrial Ethernet.

Functies

Het samos® modular systeem heeft meerdere functies zoals:
Noodstop, vloermat, veiligheidsdeur, gecontroleerd stoppen, veilige positie monitoring, statische klep bewaking, tweehands applicaties, 4-draads schakelmatten en automatisch resetten, opstarten en opnieuw opstarten.

Toepassingen

Het systeem kan worden toegepast in: Machinebouw industrie, verbrandingsinstallaties en installaties waar SILCL 3 (EN 62061-1) gewenst is of PL e / Categorie 4 (EN ISO 13849-1) gewenst is.

Wieland Universele veiligheidsrelais uit voorraad leverbaar

Isolectra levert Wieland Universele veiligheidsrelais. Op maat gemaakte oplossingen voor de veiligheid van mens en machine.

Een veiligheidsrelais met uitstekende technische prestaties, efficiënt gebruik, een compact ontwerp, flexibiliteit in toepassingen en variabele aansluitopties.

Toepasbaar voor alle veiligheidsfuncties op alle veiligheidsniveaus.

Prestatieniveaus

Afhankelijk van de toepassing en relaiskeuze kunnen deze relais ingezet worden tot de hoogste prestatieniveaus PLe/Categorie 4 (EN ISO 13849-1) of SIL 3 (EN 62061).

Basis veiligheidsrelais

De basisapparaten van de SNA, SNO, SNS, SNT en SNZ series, beschikken over veilige interne logica-componenten voor het bewaken van de verschillende veiligheidsfuncties zoals:

 • Noodstop monitoring
 • Bewaking van beschermende deuren en vergrendelingen
 • Lichtgordijn monitoring
 • Tweehand relais
 • Monitoren van kleppen niveauschakelaars
 • Veiligheidscontactuitbreidingen
 • Veiligheidsvloermatten

Basis veiligheidsrelais met tijd functies

Het basis veiligheidsrelais van de SNV serie biedt naast de genoemde veiligheidsfuncties een tijd vertraagde veilige output, instelbaar op het relais.

Contactuitbreidingen

Het contactuitbreidingsrelais van de SNE serie wordt gekoppeld met het basisveiligheidsrelais en intern redundant gekoppeld, waarmee het aantal contacten kan worden uitgebreid.

Stekerbaar

De veelzijdige toepassingsmogelijkheden worden compleet gemaakt met de keuzemogelijkheid tussen codeerbaar schroef of push-in aansluitmogelijkheid.

Samos® PRO COMPACT, de nieuwste generatie veiligheidscontrollers

Wieland Electric heeft zijn samos® en samos® PRO-systeem uitgebreid met de samos® PRO COMPACT-serie.

De samos® PRO COMPACT behoort tot de high performance veiligheidssystemen voor machinebouw en systeemengineering.

Het systeem is universeel toepasbaar en toekomstbestendig. De grootste voordelen:

 • Compact ontwerp
 • Flexibel programmeerbaar
 • Uitgebreide functionaliteit
 • Variabele aansluitmogelijkheden

Compact

De samos® PRO COMPACT-module biedt tot twintig veilige ingangen en acht veilige uitgangen en is toch maar 45 mm breed.

Met geïntegreerde USB, Ethernet en Industrial Ethernet-communicatie is dit de meest complete, compacte en flexibel programmeerbare veiligheids-PLC.

Flexibel programmeerbaar

De samos® PRO is flexibel te programmeren, door het nieuwe gratis programmeerhulpmiddel samos® PLAN 6, met geïntegreerde simulatie en logica-analyse.

Het gratis samos® PLAN 6 softwarepakket controleert of u alles juist aansluit en helpt u met het creëren van de beste oplossing.

Uitgebreide functionaliteit

Door de uitgebreide functionaliteit, het compacte ontwerp en de gebruiksvriendelijke software, kan deze module vele verschillende veiligheidstoepassingen optimaal en kosteneffectief afdekken.

Zonder extra inspanningen kan de module snel worden geïntegreerd in Ethernet-gebaseerde netwerken, zodat oplossingen kunnen worden geïmplementeerd voor onderhoud op afstand.

Variabele aansluitmogelijkheden

De samos® PRO COMPACT kan in kleine toepassingen zowel het safetydeel als het besturingsdeel verzorgen, maar indien nodig kunnen de nieuwe modules uit de COMPACT-familie ook worden uitgebreid tot 168 veilige ingangen / uitgangen.

Daarom is samos® PRO COMPACT ook uitstekend geschikt voor middelgrote tot grote toepassingen.

De CPR beïnvloedt ook stekerbare installaties!

Op 1 juli 2017 is de CPR van kracht. De CPR is een Europese wet: de Construction Products Regulation. Hierin is geregeld welke kabels men moet gebruiken in het kader van brandwerendheid. Omdat er op dit moment een overgangsperiode geldt tussen de oude en de nieuwe wetgeving, is het voor veel installateurs en engineers onduidelijk welke kabels ze moeten gebruiken. Daarom heeft Isolectra de CPR-tool stekerbare installaties ontwikkeld: een handige tool waarmee in een oogwenk duidelijk is welke kabel gebruikt moet worden. Deze wordt aangeboden via de Isolectra Academy.

Tijdens een bouwproces moet er niet alleen aan de regels van de Europese CPR worden voldaan, maar ook het Nederlandse Bouwbesluit, de NEN 1010 en de NEN 8012-norm leggen de bouwwereld regels op die moeten worden nageleefd. En wat betreft de stekerbare installaties: de NEN 8012 vereist dat álle leidingen in gebouwen voldoen aan de CPR-brandklasses, dus óók de stekerbare installaties! De door Isolectra ontwikkelde tool is dan ook geen overbodige luxe: het bedrijf merkt dat veel installateurs en engineers het lastig vinden om de juiste kabel-keuzes te maken. De tool is daarom gratis voor iedereen die zich registreert bij de Isolectra Academy.

 

Na invoering meer duidelijkheid

Als de CPR eenmaal definitief is, wordt het voor iedereen in de installatiewereld weer eenvoudiger om de juiste keuzes te maken: het is de overgangsperiode met zijn uitzonderingen en ‘als dit dan dat-regels’ waardoor er nu een onoverzichtelijk geheel ontstaat. Isolectra biedt met haar tool meer duidelijkheid tijdens deze overgangsperiode, om de juiste kabel keuze te maken.