U bent hier:

Wieland stekerbare installaties voor monumentaal Hotel Maassluis

Hotel Maassluis is volledig getransformeerd en uitgevoerd met een stekerbare installatie op basis van een standaardpakket voor alle 39 kamers. Tevens is met betrekking tot de nood- en evacuatieverlichting gekozen voor het innovatieve EvaQ Lighting van Isolectra.

Het historische gebouw heeft in het verleden dienst gedaan als rederij en kantoorgebouw en stond al een aantal jaar leeg. De locatie precies tussen het Westland en de internationale havens van Rotterdam, en het adembenemend uitzicht over Het Scheur brachten Van Vliet op het idee om er een kleinschalig boutique hotel te gaan exploiteren. Het hotel beschikt over 39 kamers, die qua indeling allemaal van elkaar verschillen, een restaurant, bar, lounge en diverse vergaderruimtes.

100% stekerbaar

Het gebouw kent veel hoogteverschillen en verschillende maatvoeringen. Toch is volgens Hans Slagboom, directeur van Slagboom Vlaardingen Elektrotechniek, heel bewust gekozen voor een stekerbare installatie. “De kamers hebben identieke functies. Een stekerbare installatie verhoogt de efficiëntie aanzienlijk omdat er een standaardpakket gemaakt kan worden voor alle kamers. Het kost natuurlijk wat meer tijd aan de voorkant om alles plug-and-play te engineeren, maar die tijd wordt in de uitvoering ruimschoots goed gemaakt. Bovendien zijn de faalkosten vrijwel nihil omdat er alleen maar gestekkerd hoeft te worden.” Frans van Loon van Isolectra kan dat beamen en zegt: “Als de gebouwstructuur zich ervoor leent, is een 100% stekerbare installatie de nieuwe trend, ook voor hotels. Een verlaagd plafond en voorzetwanden zijn dan wel een vereiste. Elke wandcontactdoos, schakelaar en elk verlichtingspunt is uitgevoerd met een Wielandsnoer.”

Nood- en evacuatieverlichting

Isolectra wist Slagboom ook te overtuigen van de meerwaarde van het innovatieve EvaQ Lighting-concept dat volgens Van Loon ook 100% stekerbaar is uitgevoerd. Zijn collega Jeroen Wijntjes vult aan: “Anders dan conventionele noodverlichting maken we met het EvaQ Lighting-concept gebruik van licht in een andere golflengte en frequentie. Bij een noodsituatie gaan de pictogrammen knipperen en wordt de vluchtroute met rood licht aangeduid. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat mensen sneller reageren bij een noodsituatie en door het rode licht ook beter zicht hebben bij rookontwikkeling. De pre-evacuatietijd wordt sterk verkleind. Aanvullend kan EvaQ Lighting worden gekoppeld aan indicatoren aan de wand op 1,10 meter hoogte die de vluchtroute aangeven door middel van een pijl. De pijl is met een DIP-switch van richting te veranderen, afhankelijk van de meest optimale vluchtroute.”

Zelftestfunctie

Hotel Maassluis is het eerste hotel dat is voorzien van de innovatieve nood- en evacuatieverlichting van Isolectra. “Zeker in een hotelomgeving, waar mensen vaak onbekend zijn, bewijst het concept zijn meerwaarde in panieksituaties. Vanuit Isolectra hebben we het project van A tot Z begeleid en gaan indien nodig met het bevoegd gezag om tafel,” zegt Wijntjes. EvaQ Lighting is batterij gestuurd en heeft een heel laag opgenomen vermogen. Het onderhoud is minimaal en het systeem beschikt over een zelftestfunctie. Het 100% stekerbare concept betekende voor Slagboom dat de noodverlichtingsarmaturen met Wielandsnoer veel eenvoudiger geplaatst (en gestekkerd) konden worden. Een flinke winst in montagetijd in vergelijking met de plaatsing en installatie van conventionele noodverlichtingsarmaturen.

De slimme installaties en de innovatieve noodverlichting maken hotel Maassluis tot een comfortabel en veilig pand dat bovendien effectiever is in het gebruik, concludeert Hans Slagboom.