U bent hier:

Noodverlichting in uniek rood en groen helpt mensen bij het vluchten in de juiste richting

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen in een panieksituatie niet meer rustig uitzoeken wat de kortste vluchtroute is maar dat ze vluchten via de route die ze kennen, wat niet altijd de meest veilige optie is. Niet zelden ontstaat er paniek, waardoor mensen niet meer helder kunnen denken, te laat in actie komen of zich slechts langzaam verplaatsen. Hierdoor duurt een evacuatie vaak langer dan nodig, met als gevolg dat er meer materiele en immateriële schade ontstaat.

Duidelijk herkenbaar
Met EvaQ Lighting biedt Isolectra noodverlichting die meer doet dan ruimtes verlichten waar de netspanning is uitgevallen. EvaQ Lighting assisteert bij alle mogelijke calamiteiten, onder meer door gebruik te maken van speciaal rood en groen in plaats van wit licht. En dat heeft grote voordelen, volgens Jeroen Wijntjes, Accountmanager bij Isolectra. Allereerst noemt hij bewustwording van de calamiteit: “Stel dat het slow whoop-signaal afgaat. Zonder ondersteuning van duidelijk zichtbare verlichting is het alarm makkelijk een tijdje te negeren. Het gevoel van urgentie ontbreekt, meestal denkt men dat het alarm slechts een oefening of storing is, maar zelden een calamiteit. En dat is precies waar het vaak mis gaat. Het rode en groene licht van EvaQ Lighting zorgt ervoor dat men zich gelijk bewust is van het feit dat er écht een calamiteit is. Daarbij zijn de vluchtroutes duidelijker herkenbaar. Het speciale licht trekt meer aandacht en helpt mensen intuïtief bij het vluchten in de juiste richting. Ook onder rokerige omstandigheden is deze rode en groene verlichting goed zichtbaar.”

Waar wit licht bij rook weerkaatst, gaat het rode licht als ware door de rook heen waardoor het zicht behouden blijft.

Veiliger gevoel
Rook ontwikkelt zich exponentieel, het zicht verdwijnt dus razendsnel, weet Wijntjes. “Vluchten met een sterk afgenomen gezichtsveld is moeilijk en stressvol. EvaQ Lighting werkt daarom met speciaal licht dat het zicht onder rokerige omstandigheden optimaliseert.” Het licht van EvaQ Lighting heeft andere golflengtes en frequenties dan wit licht, vertelt hij. “Waar wit licht bij rook weerkaatst, gaat het speciale licht als ware door de rook heen waardoor het zicht behouden blijft. Uit een belevingstest van het Instituut Fysieke Veiligheid blijkt dat EvaQ Lighting op alle beoordelingscriteria beter scoort dan conventionele systemen. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de effectiviteit van EvaQ Lighting onder alle omstandigheden, met of zonder rook, gewaarborgd blijft.”

EvaQ Lighting is eenvoudig te integreren in alle gebouwen waar evacuatieverlichting verplicht is. Ook wanneer in het gebouw is gekozen voor stekerbare installaties. Alle armaturen zijn leverbaar als serie: van veiligheidssignalering tot anti-paniektoestel, rond of vierkant, geschikt voor op- of inbouw en in alle RAL-kleuren. EvaQ Lighting is gecertificeerd en voldoet aan het bouwbesluit. De noodverlichting is het resultaat van ruim zeven jaar ontwikkeling en testen, vertelt Wijntjes. “De reacties uit de markt zijn zeer positief. Men is vooral verbaasd dat een dergelijke oplossing niet eerder bedacht is. Sinds 1930 is er niets veranderd in de noodverlichtingsconcepten van gebouwen. EvaQ Lighting brengt hier verandering in.” De vluchtrouteverlichting biedt een rood verlichtingsveld van 22 bij 3 meter, met een verlichtingssterkte van ten minste 1 lux op de vloer, vertelt hij. “Een enorme opbrengst, waardoor meestal minder armaturen nodig zijn voor een optimale vluchtveiligheid.” Het groene licht wordt voornamelijk toegepast bij de deuren, waarbij – in geval van nood – het volledige deurgebied groen knipperend wordt aangelicht. En ook het rookvrije trappenhuis wordt groen aangelicht, voor een optimale navigatie door het gebouw. Men kan het gebouw dus sneller en veiliger verlaten.

FGNoviteitenprijs 2018
Tijdens de Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer 2018 in Utrecht is Isolectra met EvaQ Lighting door het publiek verkozen tot nummer 1 voor de FGNoviteitenprijs 2018. “In onze stand hadden we een EvaQ Lighting Experience gecreëerd, waar bezoekers de conventionele (wit licht) en EvaQ Lighting armaturen in rook optimaal konden beleven”, vertelt Wijntjes. “Vanwege het succes hebben we besloten ook een EvaQ Lighting Experience in ons kantoor in Capelle aan den IJssel in te richten. Over enkele weken kunnen geïnteresseerden ook hier ervaren hoe ze – met zicht – veilig door de rook kunnen vluchten.” U bent van harte uitgenodigd!

Links, Irene Monster, Projectleider Marketing & Communicatie (Isolectra) en rechts: Jeroen Wijntjes, Accountmanager EvaQ Lighting (Isolectra)